Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

PROJEKT 100

Jestli si rádi krátíte dlouhou chvíli sledováním filmů a už vás nudí mainstreamové tituly proudící kinosály, zajděte si zlepšit chuť a potěšit oko něčím výběrovým a prověřeným....
Přidat na Facebook
Letos probíhá již 14. ročník Projektu 100. Začal 10. ledna a proběhne ve stovce českých kin. Svou pouť ukončí na konci května.

A v čem tkví jádro pudla? Tedy podstata Projektu 100? Již od roku 1995 proudí do kin, pomocí této akce, 10 mimořádných, kvalitních a oceňovaných filmů. Filmů, které by se v normální distribuci ani nemusely objevit. Takže si formou putovní přehlídky můžeme slupnout nějaký ten filmový bonbónek, i když jen v limitovaném termínu.

A jakého, že cíle chtějí aktéři dosáhnout? Vskutku ušlechtilého ;)
Podpora vzniku artových kin (většina z nich vznikla na základě úspěšné organizace přehlídky projektu).
Pravidelné uvádění oceňovaných 10 filmů do české distribuce, především pro obohacení filmové nabídky českých i slovenských artkin a filmových klubů.
Udržení a prohlubování tradice tzv. putovních filmových festivalů.
Uchování tradice vydávání Filmových listů, které obsahují kvalitní, originální a poměrně rozsáhlé recenze všech nově uváděných filmů.
Podpora projektu Film a škola – část filmů Projektu 100 tvoří filmy tzv. Zlatého fondu světové a domácí kinematografie, který byl organizován v rámci Projektu 100 v roce 1999 a 2000.
Dlouhodobá spolupráce se Slovenskem – všechny ročníky přehlídky Projektu 100 se uskutečnily i na Slovensku (hlavním organizátorem slovenské části je Asociace slovenských filmových klubů) a přispěly k dlouhodobé spolupráci v oblasti distribuce kvalitních filmů.

V minulých ročnících jsme mohli například vidět filmové prvotiny slavných režisérů, za všechny např.: George Lucas. A jaké skvosty kinematografie může zřít naše oko letos?


Léty prověřené kousky zastupují:

Aguirre, hněv boží
První film z mnohaleté spolupráce Wernera Herzoga a charismatického Klause Kinského, představujícího šíleného muže usilujícího o velitelskou pozici v dobyvatelské výpravě do bájného El Dorada.

Kabinet doktora Caligariho
První expresionistický snímek, magická atmosféra tkví v pozoruhodném řešení výtvarné scény, vypjatých výkonech herců a bizarní kombinaci světla a stínu.

Nenápadný půvab buržoazie
Jedno z posledních děl režiséra Luise Buñuela o neustálém neúspěšném scházení přátel z vyšších vrstev společnosti. Oceněný Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Jako předfilm bude uveden Andalúský pes. Tento surrealistický film vytvořil společně se svým přítelem, slavným umělcem Salvadorem Dalí.

Obrazy starého světa
Jedno z největších děl slovenské kinematografie, oceněno na festivalech doma i v zahraničí a konečně i v českých kinech.

Svatá hora
Pozor! Sledováním tohoto dílka můžete přijít o zbytky svého duševního zdraví! Třetí celovečerní film kultovního mexického režiséra Alejandra Jodorowského ze surrealistické tvůrčí skupiny Panique Arrabal – Jodorowsky – Topor.

Zabriskie Point
Slavný provokativní film již zesnulého italského tvůrce Michelangela Antonioniho představující ideály volného života a lásky a taky jedno období z americké bouřlivé historie.

Ochutnávka z novinek:

Náměstí spasitele
Polský snímek o současné polské rodině v dramatu antických rozměrů. Nejlepší polský film roku 2006.

Nový svět
Slavná legenda o Pocahontas míří na plátna z rukou filmového poety Terrence Malicka doprovázená líbivými scenériemi meditativního vzhledu, které halí lásku Colina Farrela a objev filmu Q'orianku Kilcher.

Ty, který žiješ
Podivný film stvořil Roy Andersson. Příběh lidské existence, dobrodružství žití, mezilidských vztahů, přání, strachů, lásek a touhy po seberealizaci.

Želvy mohou létat
Proletíte krutou realitou dneška. Zaskočí vás děti obchodující s nášlapnými minami. Zasáhl celý svět a možná i vás, tento první irácký film natočený po pádu Saddáma Husajna.

Tak doufám, že si vyberete a dobře! Já své favority mám. Zakončila bych to výrokem maminky jednoho slavného kluka: "Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš." Dobrou chuť.
Verushka
(Veronika Jarešová)
čtvrtek 7. 2. 2008 08:00
Jarešová, Veronika. 2008. PROJEKT 100. Vychytané.cz. [Online] 7. 2. 2008. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=943. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/PROJEKT-100
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.145s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.142.198.230
Serverový čas: neděle 8. září 2024 02:18