Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Jsou světla, která nevidíme

Kniha Anthonyho Doerra, která si podmanila svět a získala letošní prestižní Pulitzerovu cenu, vychází již za čtrnáct dní.
Přidat na Facebook
Celých deset let pracoval americký spisovatel Anthony Doerr na knize JSOU SVĚTLA, KTERÁ NEVIDÍME. Okamžitě po prvním vydání (květen 2014) však román spustil obrovskou lavinu zájmu nejen literárních kritiků, ale i čtenářů.

Dlouhých 58 týdnů vydržel bez problémů na vrcholu žebříčku The New York Times a stal se jednou z deseti nejprodávanějších knih roku vůbec.

Kniha JSOU SVĚTLA, KTERÁ NEVIDÍME byla nominována na cenu National Book Award, získala medaili Andrewa Carnegieho za beletrii a mnohá další ocenění. Nejvýznamnější – PULITZEROVA CENA – jí bylo uděleno letos v dubnu.

Po celém světě si příběh Marie-Laury a Wernera pořídilo téměř dva miliony lidí, a to včetně amerického prezidenta Obamy.

Nyní nastal čas, aby se s románem JSOU SVĚTLA, KTERÁ NEVIDÍME seznámil i český čtenář. Vychází v úterý 15. září u nakladatelství MOBA a z originálu ALL THE LIGHT WE CANNOT SEE jej přeložil Jakub Kalina.

JSOU SVĚTLA, KTERÁ NEVIDÍME, Anthony Doerr
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem spokojené dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tehdy ještě netuší, že má před sebou další, mnohem obtížnější zkoušky. Němci obsazují Paříž a Marie s otcem jsou nuceni uprchnout, musejí opustit své dosavadní jistoty a vydat se za nejasnou vidinou bezpečného útočiště. Je ale možné najít takové místo v rozbouřené Evropě? Zvláště když s sebou Mariin otec nese nebezpečné tajemství?

V německé hornické kolonii vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje ho věda, technika. Jeho přirozený talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, nezůstanou nepovšimnuty. Zajistí mu místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je stále více vědom nelidských důsledků své inteligence, se nakonec při pátrání po odbojářích dostává i do Saint-Malo.



Blíží se chvíle osudového setkání...

„O úspěchu titulu jsme přesvědčeni,“ říká Lukáš Kratochvíl z nakladatelství MOBA, které knihu exkluzivně získalo pro Českou republiku. „V zahraničí je to bestseller, takových prodejů zdaleka nedosahují ani mnohé populární thrillery či erotické romány, tedy ryze plánovaná komerční literatura. Za sebe, soukromě, musím přiznat, že jsem knihou absolutně nadšen, je to nádherný lidský příběh z doby druhé světové války. Souběžně popisuje události odehrávající se v rodině slepé francouzské dívky a mladého německého vojáka,“ doplňuje.

Dvaačtyřicetiletý spisovatel Anthony Doerr je jedním z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. První povídky vydal knižně v roce 2002 pod názvem The Shell Collector. Následoval román About Grace, povídky Memory Wall a paměti Four Seasons in Rome. V roce 2007 jej literární magazín Granta zařadil mezi 21 nejvýznamnějších mladých amerických spisovatelů. Získal mnohá ocenění, např. prestižní americké a světové ceny The Story Prize či Sunday Times EFG Short Story Award.

„Přemítání nad osudem, svobodnou vůlí a nad tím, jak mohou mít ve válečné době malá rozhodnutí dalekosáhlé důsledky.“ – THE NEW YORKER

„Jsou světla, která nevidíme je umělecké dílo.“ – Jane Ciabattari, BBC

„Anthony Doerr znovu pozvedá literární jazyk nad limity jeho smrtelnosti.“ – Elissa Schappell, VANITY FAIR

„Krásně se rozvíjející příběh. Ambiciózní a velkolepý.“ – Steph Cha, LOS ANGELES TIMES

Další zářijové novinky z nakladatelství MOBA:
David Gilbert, & synové, román
Kerstin Signe Danielsson, Roman Voosen, Ledové hlubiny, severská krimi
Sam Thomas, Služebná a vrah, britská historická krimi
Jan Bauer, Císař táhne do války, historické krimi
Jaroslava Černá, Eliška Přemyslovna – matka Otce vlasti, historický román
Virginia C. Andrewsová, Perla v mlze, román
Petra Tomášková, Vražda za zásluhy, edice Původní česká detektivka
František Uher, Severní nábřeží, edice Původní česká detektivka

Dodala: Johana Turner
Missquire
(Michaela Chovancová)
čtvrtek 3. 9. 2015 08:00
Chovancová, Michaela. 2015. Jsou světla, která nevidíme. Vychytané.cz. [Online] 3. 9. 2015. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=9393. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Jsou-svetla,-ktera-nevidime
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.071s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.139.240.64
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:47