Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Maga Bo v Paláci Akropolis

Hvězdou tropické noci zasvěcené DJ-ům tavícím afro, latinu a drum’n’bass, bude Maga Bo, Brazilec, jehož sety si zamilovali kritici New York Times i tvůrci počítačových her (jeho "No Balanço Da Canoa" vás může doprovázet z autorádia při honičce v Grand Theft Auto.).
Přidat na Facebook
Článek se týká akce
GLOBE’N‘BASS: Maga Bo
pátek 14. srpna 2015 22:00
(konec +- sobota 15. srpna 2015 05:00)
Palác Akropolis
Praha (CZ)
Ovšem o beaty se 14.8. během akce v pražské Akropoli bude starat ještě sedm dalších DJs. Dlouhá noc, dlouhé drinky, nekonečné taneční sety...

Maga Bo přijal pozvání pražského velvyslance world music a latino soundu-DJ Romario, který stojí za uspořádáním tohoto mezinárodního sympózia Globe’n‘Bass.

Maga Bo na sebe upozornil jednak fenomenálním albem „Quilombo do Futuro“ (Post World Industries 2012), na němž kombinuje elektroniku a DJing s živými perkusemi a zpěvem, a jednak silnými vystoupeními (Womad UK, Transmediale DE, WorldWide Sydney Festival ad.), při nichž pravidelně zve na stage místní umělce. Pro jeho hudbu je ostatně příznačné využívání tradičních nástrojů a samplů, ať už pracuje s hudbou afrických kmenů nebo se samply brazilských pouličních muzikantů. Maga Bo zahraje svůj set ve 00.30h na Malé scéně Paláce Akropolis v Praze.

Unikátní noc bude nicméně kolotočem v DJingu, neboť zahrají jak už pořádající Romario (který dlouhodobě po pražských klubech vymazluje svůj program La Vuelta al Mundo), tak DJ Chong-X (CZ-Peru), který loví v širších a hlubších vodách tropical bass stylu, moombahtonu či deep-house. Druhou stage mají na starost drum’n’bassoví Stanzim (CZ), Babe LN (CZ), Rabit (CZ), či karlovarští Papaya + D-Resist: Deepness.

„Akropole“ se tak aspoň na jednu letní noc promění v ostrov vznášející se v horkých proudech rovníkových rytmů a samplů a v hlubinách deepu. Chcete-li si poslechnout, co aktuálně tvoří progresivní DJové v Čechách a okořenit to brazilskou tvorbou od hosta Maga Bo nebo chcete-li si prostě zatančit při nakažlivé a živelné hudbě, GLOBE’N‘BASS vás nezklame.

MAGA BO – Rough Trade
Hudba Maga Bo se rozpíná v celé šířce mezinárodní urban bass scény a propojuje organiku s elektronikou, tradici s avantgardou a globální vlivy s lokálními specialitkami. Maga Bo vyhledává spolupráci s originálními živelnými muzikanty, které zapojuje jak do svých autorských produkcí, remixů, tak do živých DJ setů. Vždy se snaží zapojit reprezentanty lokální nebo tradiční muziky, a už je to na uměleckých rezidencích lokální nebo tradiční muzikyrganiku s elektronikou, tradici s avangardou a globální vlivy ať už je to na uměleckých rezidencích v Maroku, Indii, Ethiopii, Senegalu, Zanzibaru, nebo na koncertech v západní části světa. Maga Bo se vyhýbá samplování tradičních nástrojů, a naopak enthusiasticky zapojuje místní MC a muzikanty, aby získal náladu přímo od zdroje, a tento přístup se stal jednak jeho poznávacím znamením a jednak i svrchovanou tvůrčí metodou. Není divu že se nyní drží spolupráce s několika výraznými talenty afro-brazilských žánrů, od BNegão a Marcelo Yuky po Grupo Bongar či Samba de Coco Raízes de Arcoverde.

Jeho studiová a živá tvorba ale absorbuje i hip-hopovou filozofii. Ovšem s fundamentální stavbou na beatech pracuje kolážovou metodou, aby osvobodil elektronický podklad a mohl ho svobodně propojovat s živou performancí perkusistů či vokalistů. Tím Mega dosahuje mohutného zvuku, který se v momentální elektronické hudbě neslyší často.

Maga Bo je de facto na nekonečné tour, hrál v Indii, Etiopii a Brazílii, na největších letních festivalech v Evropě, projezdil Severní Ameriku i Austrálii. Mezi jeho nejzajímavější vystoupení patří ta na WOMAD UK, WorldWide Sydney Festivalu, Womexu nebo na berlínském Transmediale. Přesto zvládá i studiové produkce, včetně těch pro jiné umělce, zmiňme aspoň Mulatu Astatke, Issu Bagayogo, bollywoodskou ikonu Shilpa Rao, Baiana System, nebo remixy takových jmen, jako jsou Bomba Estéreo, Poirier, Luisa Maita, Filastine, Blick Bassy či Systema Solar.

Z jeho autorské tvorby uveďme debutové album natočené v Senegalu, Tanzanii, Maroku a Jižní Africe s místními těžkotonážními rapovými kolektivy pro label SootRecords. Nahrávky s etiopskými muzikanty pak položily základ následujícího EP pro Senseless Records, a v roce 2012 vyšlo dlouho cizelované album založené na bezmála rodinné atmosféře a poezii města, které si zvolil za domov: Quilombo do Futuro natočené v Rio de Janeiru si vysloužilo masivní kritický ohlas.

Tím ovšem nekončí výčet hudebních aktivit tohoto eruptivního tvůrce, který dlouhodobě spolupracuje s labely Tru-Thoughts, Ninja Tune, Sound Way, Cumbancha, World Connection, nebo skládá hru pro digitální hry (EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil, či Grand Theft Auto V). Maga Bo je činný i jako vydavatel – na svém labelu Kafundó Records vydává hlavně originální projekty producentů z Brazílie.

Navzdory tomu je Maga Bo především permanentní nomád a hledač nových zdrojů kreativity, které ho udělaly běžencem, uprchlíkem, malarikem, úplatkářem i pašerákem... umělcem zásadně rozrušujícím západní kulturní monopol a předsudky vůči jiným kulturám, rasám a tradicím.

Poslech
Nečerstvější mixtape - Kafundó Vol. 1; Digital Roots Music from Brazil - http://soundcloud.com/magabo/kafundo-mixtape-2014?in=magabo/sets/mixtapes-6
Album Quilombo do Futuro - http://soundcloud.com/magabo/sets/quilombo-do-futuro-mp3s/

Více o umělci - www.magabo.com



Ohlasy
„Živé perkuse a ostré nosové hlasy topí pod kotlem Maga Bova alba „Quilombo do Futuro“, které je jakýmsi kulturním manifestem napsaným jazykem rytmů a beatů. Ovšem hlasy, zpívající, čantující, halekající a deklamující vlastní originální verše se s podklady přirozené snoubí, nebo je obalují do grandiózních vln a plachtí na nich jako jachta na moři. Portugalsky a občas anglicky zpívající vokalisté, které Maga Bo přizval, evidentně chápou svou tvorbu a kulturu jako záchranný a subversivní nástroj... a rytmická sekce jen posiluje sílu toho nástroje.“ New York Times

„Maga Bo rozskákal Taneční stan. Na zahajovacím ceremoniálu Olympiády v Londýně vzývaly davy hlavně domácí hvězdy, ale díky Maga Bovi jsme mohli nastoupit na cestu kolem světa elektronické hudby... Teenagerům zdivočelým z nekonečného tepu afro-beatů ten večer asi hodně posunul ohnisko hudebního světa směrem doleva.“ BBC

Alba
Kafundó Vol. 2; Roots and Bass Music from Brazil (Kafundó/Dutty Artz 2014 - MP3)
Kafundó Vol. 1; Digital Roots Music from Brazil (Kafundó/Dutty Artz 2014 - MP3)
Maga Bo - Quilombo do Futuro (Post World Industries 2012 - CD, MP3)
Maga Bo - Quilombo do Futuro Remixed (Post World Industries 2012 - 2xLP, MP3
Maga Bo - Archipelagoes (Soot Records 2008 - CD)
Maga Bo - Confusion of Tongues (Soot Records 2007 - CD)
Sonar Calibrado - Lost & Stolen Goods (Post World Industries 2005 - CD)
AudioFile Collective - Do Not Spit Here and There;
A Noise Primer on the Indian Subcontinent (Post World Industries 2001 - CD)

Remixy
Chancha via Circuito - Jardines feat. Lido Pimienta (Maga Bo Remix) (v přípravě 2015)
Asian Dub Foundation - Get Lost Bashar (Maga Bo Remix) (forthcoming 2015)
Subatomic feat. Anthony B - Dem Can’t Stop We from Talk (Maga Bo Remix) (v přípravě 2015)
The Clerk - Cairo (Maga Bo Remix) (PWI v přípravě 2015)
BaianaSystem - Oxe, Como Era Doce (Maga Bo Remix) (Kafundó 2014 - MP3)
Samba de Coco Raízes de Arcoverde - Ê Boi (Maga Bo Remix) (2013)
El Remolon - Flashback (Maga Bo Remix) (Generation Bass 2013 - MP3)
Watcha Clan - Iminin Alu (Maga Bo Remix) (Piranha 2013 - MP3)
Systema Solar - Bienvenidos (Maga Bo Remix) (2013 - MP3)
Batida - Cuka (Maga Bo Remix) (Sound Way Records 2013 - 12” and MP3)
Frikstailers - Guacha (Maga Bo Remix) (ZZK Records 2012 - MP3)
Petrona Martinez - El Critica (Maga Bo Remix) (Rebel Sounds/Latino Resiste 2012 - MP3)
Blick Bassy - Fala Português (Maga Bo Remix) (World Connection 2011 - MP3
X-Pensive Nframa - Auntey Adoley (Maga Bo vs. Sabo Remix) (Akwaaba 2011 - MP3)
Copia Doble - Cumbia Colegiala (Maga Bo Remix) (Urban World Records 2010 - MP3, 12” and CD)
Poirier - Running High - Immigrant Visa (Maga Bo’s Anistia Remix) (Ninja Tune 2010 - MP3 and CD)
Poirier - Wha La La Leng (Maga Bo Remix) (Ninja Tune 2010 - MP3)
Filastine - Extra Dirty Bomb - Batalha Cotidiana (Maga Bo Remix of B’talla)
(Post World Industries 2010 - 12” and CD)
Farrapo & Yanez - Samborigeno (Maga Bo Remix)

Produkce
MC Zulu - Electro Track Therapy (Perception 2020 2011 - CD/MP3)
Jahdan Blakkamoore - Buzzrock Warrior (Dutty Artz 2009 - CD)
Dub Gabriel - Anarchy & Alchemy (Destroy All Concepts 2008 - CD)
Genetic Drugs - Contagious Remixed (Pharma Tunes 2008 - CD)
Genetic Drugs - Contagious (Azra Records 2007 - CD)
Filastine - Burn It (Soot Records 2006 - CD)
DJ Klos presents The Best of Sensational (WordSound 2006 - Digital)
¡TchKunG! - Incite (Post World Industries 2000 - CD)
Metro - Deja Vu (Di!erent World 2003)

Soundtracky
Grand Theft Auto V (Rock Star Games 2014)
EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil (EA 2014)
Patang (Director Prashant Bhargava) (India/USA 2010)
Lalumbe (collaboration with Mulatu Astatke) (Ethiopia 2010)
The Shape of Water (Director Kum-Kum Bhavnani) (USA, Senegal, Brazil, Israel, India 2006)

Maga Bo doprovodí:
Chong-X - DJ, remixer, producent
Chong-X se nechává inspirovat současnou i tradiční hudbou Peru a Jižní Ameriky, vytváří si unikátní zvuk, který by se dal popsat třeba jako ‘digital-organic‘, začínají si ho všímat blogy jako Mad Decent, Global Bass a Tropical Bass, jeho věci se objevují skoro na každé kompilaci orientované na moombahton… V Čechách založil s Donem Pedropulousem label LAMAT rec).

Romario: DJ, producent
Rezident Pražských klubů s večerem La Vuelta al Mundo. Dlouhodobě spolupracuje s Joe Harperem, který do setů živě hraje na brumli a zároveň využívá alikvótní zpěv, a s perkusistou Dudu Moraisem.

Druhá stage Divadelní bar představí pětici Drum and Bassových Djs.

Babe LN: DJka, moderátorka Radia 1
Její spolupráce s vokalisty, MCs (např. Dr.Kary, Nu C, Vaant, Tereza Nekudová, Klára Nemravová, Lindee..) a muzikanty vyústila v projekty T-break (s Liquidem A) a Nasty No stars (DJ Ghonzales, MC Adrenalin). Hraje DnB, Breakbeat,ghettofunk, nu jazz, Chill-out...

Rabbit: DJ, producent, remixer
Hraje Dancefloor,HardTrance, HandsUp, Electro and Latino House. Za zmínku rozhodně stojí Sometimes Not Here a Dead Bride z posledního alba „Blood and Perfume“ od kapely Mindway.

Stanzim: DJ, moderátor na Radiu 1
Od roku 2009 tvoří jednu pětinu DJ sdružení Volnej průběh, které sleduje nové vývoje v drum´n ´bassu i souvisejících stylech.

Papaya + D-Resist - Deepness: DJs, producenti
Sdílejí gramofony i domácnost, věnují se systematicky deep-house, drum’n’bassu a popularizaci novozélandské scény v ČR.

Dodala: Eva Kociánová
Missquire
(Michaela Chovancová)
středa 22. 7. 2015 10:00
Chovancová, Michaela. 2015. Maga Bo v Paláci Akropolis. Vychytané.cz. [Online] 22. 7. 2015. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=9294. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Maga-Bo-v-Palaci-Akropolis
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.173s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.188.228.135
Serverový čas: sobota 27. července 2024 03:49