Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Festival SCULPTURE LINE zve na koncert pod „Velkým prádlem“

Festival SCULPTURE LINE, který od začátku června zpestřuje pražské ulice i zákoutí originálními sochami současných autorů, zve ve čtvrtek 23. července na koncert na Novoměstské radnici spojený s představením sochařské instalace Velké prádlo.
Přidat na Facebook
Ve stínu soch vystoupí stálice slovenské nezávislé scény - kapela Longital. Trojice Shina, Dano Salontay a Marián Slávka ve své tvorbě umně spojuje rock, folk a elektroniku a to vše navíc doplňuje o osobitou poezii. Koncert se koná v rámci festivalu Nebe nad Neustadtem.

Ještě než ve 20 hodin parta hudebních kouzelníků z Bratislavy rozezní svými tóny nádvoří Novoměstské radnice, budou mít od 19.30 návštěvníci možnost seznámit se s tvorbou talentované mladé sochařky Veroniky Psotkové. Instalace s názvem Velké Prádlo je jedenáctou zastávkou na trase SCULPTURE LINE. Je složená ze tří sochařských celků, které spolu tvoří jemnou dějovou linku. Nevšední jméno expozici propůjčily osobité drátěné plastiky „povlávající“ na šňůře nad hlavami návštěvníků. Nádvoří dále zabydlují obří polštáře a vytváří z něj útulné odpočinkové místo a na celou situaci dohlížejí dvě dívky sedící na římse. Akce proběhne za osobní účasti autorky a kurátora SCULPTURE LINE Michala Trpáka. Vstup na celou akci je zdarma. Více o festivalu SCULPTURE LINE na www.sculptureline.cz a na www.facebook.com/sculptureline.cz

První ročník sochařského festivalu SCULPTURE LINE představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců „pod širým 
nebem“, přímo v ulicích hlavního města Prahy. Kromě frekventovaných míst nabízí možnost jednotlivé sochy vnímat i v kontextu specifických, méně očekávaných a speciálně vybraných lokací. Třímetrová socha Buddhy dohlíží na cestující na Letišti Václava Havla, obří žraločí ploutev „plave“ ve fontáně v karlínském Futurama Business Parku, další sochy vyzívají k mazlení v pražské ZOO, originální lavička láká k posezení a zamyšlení na frekventované ulici Na Poříčí a záhadné postavy prchají po hladině Vltavy. Na každé ze zastávek sochařské trasy čeká nový příběh, nový úhel pohledu. Zastoupena jsou jména autorů jako Čestmír Suška, Lukáš Rais, Michal Gabriel či Michal Trpák.

Veronika Kudláčková Psotková absolvovala ateliér Sochařství I pod vedením prof., Ak. soch. Michala Gabriela na FaVU VUT v Brně. Vystudovala také aprobaci matematika a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně na skupinových i samostatných výstavách. Ve veřejném prostoru je možné najít její realistické sochy v umělém kameni i její stylizované prostorové instalace drátěných figur. Tvorba Veroniky Psotkové je založena na principech realistického figurálního sochařství se silným vlivem popkultury. Stěžejními tématy autorky jsou estetika a autokorekce lidského těla stejně jako proměna kontextů a vzájemná komunikace soch.

Sumář, slovo kurátora, slovo organizátora:
SCULPTURE LINE

Sochařský festival v ulicích Prahy
Praha 10. 6. - 30. 9. 2015
Organizátor výstavy: Smart Point s.r.o.
Kurátor výstavy: Michal Trpák

Vystavující:
Sukhi Barber / Michal Gabriel / Jakub Flejšar / Matěj Hájek / Monika Hořčicová / Jaroslav Chramosta, / Alexandra Koláčková / Lukáš Rais / Eva Roučka / Martin Pertl / Ladislav Plíhal / Veronika Psotková / Alena Stanická / Čestmír Suška / Štěpán Šefr / Michal Trpák

Lokace:
Letiště Václava Havla / Budova ministerstva kultury ČR / Tančící dům / Piazzetta Národního divadla / ZOO Praha / Vltava / Černá Labuť / Novoměstská radnice / Mosaic house / Luka Lu restaurant / Botanická zahrada Praha / Futurama Business Park / The Park / Britská čtvrť / Areál bobové dráhy / Náměstí Dolní Břežany



Slovo kurátora:
Sculpture Line je letní sochařský festival, který prezentuje sochy a výtvarné objekty přímo v ulicích Prahy a svým divákům nabízí procházku nebo symbolické „svezení“ na imaginární sochařské lince. Akce představí práce 16 renomovaných výtvarníků z České republiky i zahraničí. Jedná se o dlouhodobý koncept, který má za cíl vrátit sochy do města, tak jak tomu bylo po staletí, a zároveň nabídnout nevšední dialog jednotlivých děl s okolní architekturou i se samotným divákem, chodcem. 


Sculpture Line není výstavou pro úzkou skupinu odborníků ani striktně definovaným multimediálním či konceptuálním projektem. Jedná se o svébytnou výstavu prolínající se městem, kde na každé sochařské „zastávce“ přichází nové překvapení, oslovující jinou část publika a nabízející nový pohled na veřejný prostor jako takový. 


Festival prezentuje sochy různých forem, stylů a materiálů, avšak jednotícím prvkem je objekt vytvořený sochařem s řemeslnou zručností a kreativní myslí. Jak kdysi řekl František z Assisi: „Kdo pracuje rukama, je dělník. Kdo pracuje rukama a hlavou, je řemeslník. Kdo však pracuje rukama, hlavou a srdcem, je umělec.“ 


Rádi bychom přiblížili současné sochařské umění běžnému divákovi, turistům i obyvatelům Prahy. Díky Sculpture Line přichází zajímavé a kvalitní umění za lidmi do ulic, staví se jim na tři měsíce doslova do cesty, přináší nová témata k diskuzi a otevírá „nové oči“ při toulkách běžnými i méně známými místy. 


Nabízí se slova Jana Wericha, velkého milovníka umění i magických pražských zákoutí, která se festival Sculpture Line letos poprvé chystá ozdobit: „Umění je jako slunce, které se také nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze. Je to však vaše chyba, chcete-li žít potmě.“ Zveme vás do ulic. Pojďte ven, vydejte se na cestu "sochařskou linkou" a užijte si tuto unikátní letní výstavu. 

Michal Trpák


Slovo organizátora: 
Snahou festivalu Sculpture Line je oživit veřejný prostor a založit po vzoru mnoha světových metropolí novou tradici. Praze taková akce chyběla a věřím, že jí bude slušet. Rovněž věřím, že bude přinášet obyvatelům a návštěvníkům Prahy radost, stejně jako nám.


Když mne v loňském roce oslovil sochař a kurátor Michal Trpák s touto myšlenkou, nedovedl jsem si představit o jak náročnou záležitost se jedná. Je to však po všech stránkách velká výzva. Podařilo se nám dát dohromady velice šikovný a zapálený tým, se kterým je radost spolupracovat. Veliké díky patří také sochařům a partnerům, kteří pro celou věc sdílejí podobné nadšení jako my.


Přeji všem příjemný vizuální zážitek. Ať se vám výstava líbí.

Ondřej Škarka

Dodala: Lucie Čunderlíková
Missquire
(Michaela Chovancová)
úterý 21. 7. 2015 08:00
Chovancová, Michaela. 2015. Festival SCULPTURE LINE zve na koncert pod „Velkým prádlem“. Vychytané.cz. [Online] 21. 7. 2015. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=9291. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Festival-SCULPTURE-LINE-zve-na-koncert-pod-„Velkym-pradlem“
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.22s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.147.44.226
Serverový čas: sobota 27. července 2024 07:54