Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Román ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO Františka Niedla má pohnutý osud

Na vydání čekal celých 27 let. Dnes vychází.
Přidat na Facebook
Román ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO Františka Niedla má pohnutý osud. Výtečný jihočeský spisovatel, jehož díla hravě snesou srovnání se světově proslulými autory, ho napsal jako svůj druhý román v roce 1988. Na vydání však čekal celých dvacet sedm let….A to nejen proto, že se změnily poměry a původně přislíbený termín nakladatelstvím Československý spisovatel nemohl být dodržen, ale také proto, že úděl, který autor přisoudil svému hrdinovi, se stal osudným i jemu samotnému. Příběh Františka Niedla má však šťastný konec a tak se můžeme těšit z jeho knih stávajících i budoucích…

ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO vychází dnes, 21. července 2015.

Život architekta Tomáše Merce je plný emocí, a zároveň plný chladu – v rodině, v zaměstnání, má spíše známé než přátele. S lehkostí jemu vlastní navazuje nové milostné vztahy, a se stejnou lehkostí je ukončuje. Je milován i nenáviděn, sám však nedokáže jedno ani druhé. Žije životem bez hlubšího smyslu. Jako blesk z čistého nebe přijde krutá diagnóza o velmi vážném onemocnění, které v mnoha případech končívá smrtí. Vše je náhle jiné a tato skutečnost mu nastavuje zrcadlo. Znovu se dívá na lidi ve svém okolí a snaží se je vidět pohledem, o který se předtím nikdy nepokusil.

František Niedl vzpomíná na svoje spisovatelské zážitky: „Moje desetiletá odmlka ve psaní měla sice i jiné důvody, ale naplnění osudu přisouzeného hlavní postavě knihy ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO patřilo k těm hlavním. Začal jsem psát několik let před převratem a všechny moje romány byly přijaty v různých nakladatelstvích. Některé vyšly, u některých se to už nestihlo. Vrátily se do šuplíku a já neměl ambice je vůbec někdy vydat pro věci, které jsem v nich napsal, a z nichž mne některé vzápětí dostihly. Jako první jsem vytáhl ze šuplíku rukopis Slunce na útěku z oblasti sci-fi. Psal jsem ho v roce 1985 a situoval do nepříliš vzdálené budoucnost 2005. Pikantní bylo, že realizace toho odloženého vydání se dostala také do roku 2005. ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO jsem napsal v roce 1988 a měl vyjít v Československém spisovateli v roce 1990. Byl z velké části autobiografický, a mohu říct, že jsem v něm hlavního hrdinu v tom, co jsem mu přiřknul, moc nešetřil. Když se mi asi měsíc po odevzdání rukopisu přihodilo to, co jsem svému románovému hrdinovi přisoudil, letěl rukopis tehdy do šuplíku. Vzhledem k tomu, že to, co jsem v něm napsal, se mi vlastně už stalo, a tak, když jsem byl vyzván, abych na něm už přestal sedět, rozhodl jsem se ho, alespoň touto komorní formou, po sedmadvaceti letech vydat.“



František Niedl je autorem bestsellerů o Pavlovi Venclovi ÚTĚK DO PEKEL a HRÁČ, dále série krimi thrillerů s nespoutaným Michaelem Dabertem (nového pokračování se dočkáme na podzim pod názvem Dotek zla), řady historických románů a románů.

František Niedl se narodil 7. 4. 1949 v Českých Budějovicích a vystudoval SPŠ elektrotechnickou. Pracoval jako elektromontér, obsluha vodní elektrárny, obsluha rozvodny, byl učitelem v autoškole a byl majitelem cestovní kanceláře. V současné době se věnuje budování jachetního klubu na Lipně a literární činnosti. Je ženatý a má 2 syny. Má rád přírodu, motorky, koně, jachtink, literaturu a historii. Po vydání prvního autorova románu došlo k třináctileté pauze. Autor dal po převratu přednost prožívání dobrodružných událostí v reálném životě, před vymýšlením si jich v literatuře, a dal se na podnikání. Po deseti letech se ke svým literárním hrdinům vrací. Kromě románů píše i povídky, které se objevují v přílohách deníků, nebo jsou vysílány v rozhlase a také vychází knižně.

Dodala: Johana Turner
Missquire
(Michaela Chovancová)
úterý 21. 7. 2015 08:00
Chovancová, Michaela. 2015. Román ČEKÁNÍ NA NEKONEČNO Františka Niedla má pohnutý osud. Vychytané.cz. [Online] 21. 7. 2015. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=9283. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Roman-CEKÁNÍ-NA-NEKONECNO-Frantiska-Niedla-ma-pohnuty-osud
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.093s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.224.52.125
Serverový čas: sobota 27. července 2024 06:39