Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Kniha: Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) dobyla Ameriku!

V listopadu loňského roku spatřila světlo světa prvotina americké spisovatelky Sarai Walker.
Přidat na Facebook
Česko se stalo vůbec první zemí na světě, kde vyšla (o důvodech, které k tomu vedly, viz níže). V Americe a v Británii si knihu mohou čtenáři koupit teprve několik týdnů a reakce na ni jenom potvrzují předpokládaná očekávání.



Úplně první výtisk výtečného románu Sarai Walker nevyšel paradoxně v rodné zemi autorky, ale u nás, v České republice.

Od chvíle, kdy Karin Lednická, majitelka nakladatelství DOMINO, slyšela od literární agentky o této výjimečné knize, byla přesvědčená o jejím úspěchu a věděla, že ji chce vydat. Její vizionářství se jenom potvrdilo a skvělé ohlasy z anglofonního světa to jenom dokládají.

Více například článek z The Guardian ZDE nebo facebookový profil autorky či její webové stránky. Obě obálky naleznete v příloze.

ALICE V ŘÍŠI DIVŮ (A TAKY PŘED ZRCADLEM) vyšla u nakladatelství DOMINO 26. listopadu v překladu Hany Pernicové - pokud vám kniha unikla, rozhodně byste to měli napravit…

Sarai Walker v ní totiž bravurně staví na hlavu kult věčné krásy, mládí i nekonečné sexuální přitažlivosti.



Sarai Walker

ALICE V ŘÍŠI DIVŮ (A TAKY PŘED ZRCADLEM)


Alice Bluma Kettleová je externí redaktorkou časopisu pro teenagery a šetří na operaci, po které konečně zhubne. Je tímto úkolem posedlá, v průběhu let se z jeho naplnění stala chorobná posedlost. Bluma své otylé tělo nesnáší, viní ho ze všech proher, a s vidinou šťastných zítřků nakupuje šaty pro své budoucí, štíhlé a šťastné já.

Když už je vytoužený cíl na dosah, začnou se kolem Blumy dít podivné věci, které odvedou její pozornost docela jinam. Vírem událostí je vtažena do temného světa tajemné Jennifer, která se rafinovaně a dosti krutě mstí mužům za násilí či bezpráví, jehož se dopustili na ženách. Bluma je zpočátku neúčastným pozorovatelem, který pasivně, ač s lehkým úžasem, přijímá všechny podivnosti kolem sebe. Teprve když tento nový svět začne prorůstat do jejího soukromí a donutí ji hrábnout si až na dno sil, Bluma pochopí, že pokud chce být někdy šťastná, musí se přestat poměřovat podle pravidel, které jí celý život nastavovaly pokřivené zrcadlo.

Alice v říši divů je přiznanou parafrází Alenky – i tato hrdinka užasle přichází do netušeného světa plného podivných postav. Rozdíl však spočívá v tom, že v této knize ten podivný svět poznáváme. Denně se v něm pohybujeme, a tak jsme ty podivnosti mnohdy přijali za samozřejmost. Blumina dramatická cesta ústí v závěr, který je naprostým protikladem obvyklých konců v tomto žánru. Bluma totiž zjišťuje, že člověk může být “celý”, i když nenašel (a nehledá!) svou druhou polovinu.



Karin Lednická, majitelka nakladatelství DOMINO, k románu dodává: „ Mám z té knihy obrovskou radost. Autorka mi v mnohém mluví z duše; a způsob, jakým celou problematiku uchopila, je obdivuhodný. Už název originálu Dietland napovídá, že hlavní hrdinka se podobně jako kdysi Alenka ocitá v říši divů, ovšem s jedním podstatným rozdílem – podivné postavy a úkazy, s nimiž se naše Bluma setkává, jsou povýtce současné, nám všem velmi dobře známé. Při překladu jsme byli s autorkou v přímém kontaktu, protože na radu právníků musela některé výrazy či názvy přepracovat. Proč? Protože až příliš přímo ukazovaly na firmy a lidi, kteří jsou součástí našeho „reálného panoptika“ a spoluvytvářejí podivnost současného světa, jemuž vládne kult krásy, věčného mládí a povinné štíhlosti. Jednoznačně před Sarai smekám; už dlouho jsem se žádnou knihou necítila tak oslovena. A ona sama se na české vydání nesmírně těšila a bavila se tím, že o celý půlrok předběhlo to americké.“



Sarai Walker je americká publicistka a spisovatelka. Během svého třicetiletého života se podobně jako hrdinka její prvotiny Alice v říši divů pohybovala mezi dvěma zcela nesourodými světy – univerzitní studia angličtiny v Londýně prokládala psaním do lifestylových časopisů v New Yorku. V současné době vyučuje na několika univerzitách a pracuje na své druhé knize.



Česká republika je první zemí na světě, kde ALICE V ŘÍŠI DIVŮ (A TAKY PŘED ZRCADLEM) vyšla.


Proč si američtí či angličtí čtenáři museli počkat? Protože autorka na radu právníků zapracovala do textu celou řadu změn, aby se vyhnala případným žalobám ze strany dotčených vydavatelů, výrobců a poskytovatelů zázračných služeb. Autorka si totiž vskutku nebere servítky a nepokrytě ukazuje (i když s notnou dávkou nadhledu a ironie) na strůjce a viníky současného stavu věcí, kdy:

- pubertální dívky řežou do svých těl, protože si připadají nedokonalé, nemilované a nudné

- ženy s nadváhou nosí svá kyprá těla s nadějí, že se jedná jen o dočasnou přítěž, které se jednou díky zázračné dietě či operaci zbaví, a pak konečně začnou opravdu žít

- vidět obnaženou ženu v novinách je zcela běžné, zatímco výskyt nahého mužského těla tamtéž je důvodem k obecnému rozladění

- oběť sexuálního zneužívání či znásilnění je stigmatizována jako „ta, co si o to koledovala“

- celá řada žen tak trochu proti své vůli účastní hry na dokonalé tělo a tvář, přestože samy tuší, že v této hře zvítězit nelze...
Fred
(Fred Durst)
čtvrtek 16. 7. 2015 11:24
Durst, Fred. 2015. Kniha: Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) dobyla Ameriku!. Vychytané.cz. [Online] 16. 7. 2015. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=9275. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Kniha:-Alice-v-risi-divu-(a-taky-pred-zrcadlem)-dobyla-Ameriku!
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.133s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.16.51.137
Serverový čas: sobota 27. července 2024 07:39