Pro barmanství jako takové v dnešní době náleží moderní výraz "MIXOLOGIE". Mixologie je řemeslo a určitá forma umění, největší část z ní je však nesmírně zábavná. Samotný koktejl musí být doslova vykouzlen a s chutí namíchán.
První publikovanou definici koktejlu najdeme v americkém časopisu ''Balance and Columbian Repository'' ze 13. května roku 1806: ''Koktejl je stimulovaný likér, složený z různých druhů alkoholu, cukru vody a bitteru, hovorově nazývaný bitter sling."
O vzniku těchto nápojů se vypráví mnoho legend a teorií. Zajímavý je kupříkladu příběh o dceři mexického krále Axolotla VIII., který na začátku minulého století válčil s americkou armádou. Po několika bitvách se vůdci obou znepřátelených stran dohodli na příměří a americký generál se vypravil na dvůr mexického krále. Před zahájením jednání se král zeptal všech přítomných, zda nechtějí něco k pití, a když souhlasili, přinesla velice krásná dívka ve zlatých pohárech nápoj, který měl zvláštní chuť a aroma. Neznámý nápoj Američanům velice chutnal. Generál se zeptal kdo nápoj připravil a král mu představil onu krásnou dívku, která poháry donesla. Byla to jeho dcera Coctel. Američtí vojáci později její jméno změnili na Cocktail.
Co je to Flair Bartending?
Flair barmansví je podávání alkoholických i nealkoholických nápojů s netradičními někdy až akrobatickými prvky a pohyby. Technicky řečeno, Flair je akt točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání lahví, nápojů a ostatních barových pomůcek během procesu výroby koktejlů. Barmanství bez flairu je jak tancování bez rytmu, mnoho lidí to dělá a to pouze kvůli pohybu. V době kdy se flair stává přirozenou částí stylu barmana, se můžete těšit na každý moment Vaší směny a díky flairu si vydělat více peněz. Troufám si říct, že do budoucna se flair stane silným marketingovým nástrojem v barovém průmyslu.
Co je to Pracovní Flair / Working Flair?
Pracovní Flair neboli Working Flair je forma flairu, jejímž posláním je zrychlení práce barmana: jsou to jasné, rychlé pohyby při práci například s plnou lahví nezpomalující výrobu koktejlu. Je to práce barmana především cestou elegance, usnadnění a zábavy, místo cesty obtíže a zpomalení při výrobě.
Co je to Show / Exhibition Flair?
Show neboli Exhibition Flair je forma flairu, která je prezentována především pro zábavu na různých společenských akcích, v médiích a v neposlední řadě barmanských soutěžích. Show Flair vyžaduje speciální přípravu a trénink. Je to soubor kombinací různých pohybů do speciální choreografických sestav. Většinou není na tuto formu flairu v běžných koktejl barech čas a někdy ani prostor. Používají se lahve, které jsou naplněny pouze 2 – 6 cl alkoholu. Při této formě flairu se ocitají ve vzduchu 2,3,4 někdy i více lahví nebo jiné barmanské pomůcky jako například šejkr (tin) a někdy i dokonce hořící lahve.
r.o.b(Robin Eliáš)
pondělí 14. 1. 2008 08:00
Eliáš, Robin. 2008. Barmanina těžká dřina - Vznik,teorie, praxe!.
Vychytané.cz. [Online] 14. 1. 2008. [Citace: 3. 12. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=913. ISSN 1802-2677.
link na článek:
http://clanky.vychytane.cz/Barmanina-tezka-drina---Vznik,teorie,-praxe!