Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Fenomenální pianista Fred Hersch zahraje poprvé v Česku

Do Česka vůbec poprvé přijíždí jeden z nejlepších pianistů současnosti a dvojnásobný nominant na letošní Grammy Fred Hersch.
Přidat na Facebook
Americká jazzová legenda svým sólovým vystoupením ozdobí program 14. ročníku mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno. Hersch představí svůj recitál ve středu 15. dubna v Besedním domě. Vstupenky v cenách od 270 Kč jsou k dispozici na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích. „Ještě nevím, co v Brně zahraji. Obvykle se rozhoduji tak deset minut předtím, než začnu hrát to, co začnu. Záleží na klavíru, na akustice v sále a mojí momentální náladě,“ uvedl Hersch v nedávném rozhovoru s Tomášem S. Polívkou pro Lidové noviny.

Devětapadesátiletý pianista Fred Hersch proslul mimo jiné celovečerním hudebním pásmem s divadelními prvky nazvaným My Coma Dreams, vycházejícím z jeho pocitů během dvouměsíčního komatu, do něhož upadl v roce 2008. „Jediné, co mi po kómatu zůstalo, kromě urputné rehabilitační dřiny, byly vzpomínky na mimořádné sny. K práci umělce často patří použít „nalezený“ materiál k něčemu kreativnímu. A přestože šlo o hrozné životní období, přineslo něco unikátního,“ okomentoval Hersch projekt ve zmiňovaném rozhovoru. Mezinárodní respekt si však získal také sólovými recitály, kdy může nechat plně rozvinout svoji bezbřehou invenci. Právě takový program představí i v Brně. Hersch si za své nejnovější album Floating vysloužil hned dvě nominace na letošní Grammy, a to v kategoriích nejlepší improvizované jazzové sólo roku a nejlepší jazzové instrumentální album roku. Obě ceny nakonec získala další hvězda JazzFestu Brno Chick Corea, který společně s Bobby McFerrinem obstará vrchol festivalu v hale Vodova 17. června. „Fredu Herschovi jsem po tolika nominacích konečně alespoň jednu cenu Grammy přál. Američtí kritici však dali v obou případech přednost stejně skvělému, ale zkušenějšímu a mediálně známějšímu Coreovi,“ okomentoval výsledek Grammy umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Herschův vliv se v mnoha směrech odráží na nové generaci jazzových pianistů. Jeho bývalými studenty jsou například Brad Mehldau, Ethan Iverson nebo Jason Moran, který jednou prohlásil, že „Fred u klavíru je jako LeBron James na basketbalovém hřišti. Je to dokonalost.“ Poslední dvě desetiletí je Hersch také vášnivým mluvčím a fundraiserem pro organizace bojující s nemocí AIDS.

V rámci festivalového dvojkoncertu se 15. dubna v Besedním domě představí také přední český kontrabasista Tomáš Liška se svým česko-německým uskupením Pénte. Liška se s ním vydává do nových vod hudebních experimentů a originálním způsobem propojuje světy jazzu, volné improvizace a vážné hudby.

Vstupenky a kompletní informace k festivalu naleznete na www.jazzfestbrno.cz Vstupenky na koncerty v cenách od 150 Kč jsou k dispozici také na webu Nejkoncerty.cz a v běžných předprodejích. JazzFestBrno se za uplynulých třináct let zařadil mezi největší jazzové přehlídky ve střední Evropě. V minulých letech na festival zavítali například Bobby McFerrin, Pat Metheny, Chick Corea, George Duke, Herbie Hancock, Take 6, Avishai Cohen, John Scofield, Gregory Porter a další.

Na vysoké úrovni festivalu mají zásluhu nejen pořadatelé, ale i věrní fanoušci a partneři. Letos se generálním partnerem JazzFestu Brno stala brněnská investiční skupina Davida Rusňáka DRFG a.s. Ta má kapitálové podíly ve firmách zabývajících se investičními a finančními službami, vzděláváním a výzkumem, nemovitostmi, energetikou, vývojem software a výrobou. Cílem DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím private equity investic do majetkových podílů zajímavých společností a projektů v perspektivních oborech. Řídí se investiční filozofií založenou na upřednostňování investic v oborech, v kterých má expertízu, v lokalitách, které jsou jí kulturně i geograficky blízké a v projektech, kde může získat významný rozhodovací podíl. Více o investiční skupině DRFG se dozvíte na webu www.drfg.cz



Program JazzFestBrno 2015

15. března, Sono centrum, 19:30
Craig Taborn Solo USA
Shai Maestro Trio IL/PU

17. března, Bobycentrum, 19:30
Dianne Reeves USA

26. března, Fléda, 19:30
Ondřej Štveráček Quartet featuring Gene Jackson CZ/USA
Lukáš Oravec Quartet featuring Vincent Herring SK/USA

30. března, Janáčkovo divadlo, 19:30
Rozhlasový bigband Gustava Broma
hosté: Kevin Mahogany, Peter Lipa CZ/SK/USA

31. března, Sono centrum, 19:30
Kompost 3 AUT
Gerald Clayton Trio USA

8. dubna, Alterna, 19:30
Adam Tvrdý - Brian Charette Project CZ/USA
Mike DiRubbo Chronos Trio USA

9. dubna, Fléda, 19:30
Petr Kalfus Sextet CZ
Jaromír Honzák Quintet CZ

10. dubna, Sono centrum, 19:30
David Helbock Trio AUT
Ben Williams USA

12. dubna, Alterna, 19:30
Zeurítia CZ
Miriam Bayle: Fenomén Scat SK/CZ

15. dubna, Besední dům, 20:00
Tomáš Liška a Pénte CZ/GER
Fred Hersch Solo USA

19. dubna, Alterna, 19:30
PaCoRa SK/MOL
Mihály Borbély Quartet HUN

25. dubna, Alterna, 19:30
Marion Thomas Quartet FRA

28. dubna, JAMU, 19:30
Koncert Katedry jazzové interpretace JAMU CZ/SK

17. června, hala Vodova, 19:30
Chick Corea & Bobby McFerrin USA

Dodala: Lucie Čunderlíková
Missquire
(Michaela Chovancová)
pondělí 13. 4. 2015 14:00
Chovancová, Michaela. 2015. Fenomenální pianista Fred Hersch zahraje poprvé v Česku. Vychytané.cz. [Online] 13. 4. 2015. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=8958. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Fenomenalni-pianista-Fred-Hersch-zahraje-poprve-v-Cesku
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.05s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.147.126.226
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:55