Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

MSTITELKA V ULICÍCH NEW YORKU

Je to správné nebo si zaslouží trest? Bojuje proti špíně New Yorku, ale nestává se jí taky ona?
Přidat na Facebook

New York, nejbezpečnější město na světě? Možná...Moderátorka jednoho NY rádia, Erica Bain (Jodie Foster) si to myslela. A tak vyrazila na bezstarostnou procházku nočními ulicemi se svým přítelem , lékařem, Davidem (Naveen Andrews- Ztraceni). Ale jak naschvál narazí na „ojedinělou“skupinku agresivních jedinců. Z nelítostného setkání se Erica probírá po pár týdnech strávených v nemocnici, její drahý už bohužel ne. Pro Ericu je to šok! Najednou je idylka s chystanou svatbou pryč a místo toho je tu panická hrůza z cizích kroků, lidí, venkovního světa a hlavně temná samota.

Poté co se konečně odhodlá vyjít do ulic, vedou Eričiny kroky rovnou do obchodu se zbraněmi, lépe řečeno do vedlejší uličky za obchod. Když z ní vychází černočerný kolt má proklatě nízko u pasu. A nebojí se ho použít....Zlořádi NY padají k zemi jak přezrálé hrušky, rodí se mstitelka, které se nezachvěje ruka a nemá strach. Nemá strach ze zločinců, ale ze sebe sama.

Podivuhodnou čistku dostane na starost detektiv Sean Mercer (Terrence Howard) Pohodový a dobrý polda se kterým si život taky trochu pohazoval. Ericu viděl letmo na nemocničním lůžku, osudy se jim začnou proplétat až po druhém zářezu na pažbě Eričina koltu. Vyšetřování je sblíží. Detektiv a padouška? To asi není dobré spojení, Sean není hloupý a indície se jednoho krásného dne protnou...

Mé druhé já. Název distributor vystihl. A vystihuje i film. Žánrová schizofrenie: na škatulku seriózního psychologického dramatu se sociálním přesahem, zevnitř neúprosně škrábe nehtíčky poněkud povrchní thriller s většinou poklesků jemu vlastních. Velká náhoda, že se oběť násilí nachomítne k pokusu o vraždu a že o pár dní později je znovu přepadena,...atd. Scénáristé asi trpěli nějakou mozkovou disfunkcí a to i když psali závěr. „Co závěr? Blbý nebo blbější? Asi tak něco mezi, ale rozhodně hollywoodskej!“


Misky vah však vyvažuje ústřední dvojice. Jodie Foster sice poslední dobou hraje sporadicky, zato to stojí pokaždé za to. Dokazuje, že ve své herecké třídě nemá konkurenci a že klidně utáhne celý film sama a nenechá jej padnout ani když jí scénáristé hází pořádné klacky pod nohy. Terrence Howard během pár let vyrostl do výšky prvoligových kvalit. Tyhle dva by bylo zábavné pozorovat i při luštění křížovky (čtverečky, písmenka, slovíčka, znáte to?!) a jelikož asi scénáristům funguje lépe dialogová mozková hemisféra, tak nejlepší jsou klidné scény hovořící ústřední dvojky, než pouliční akce-scény řádící mstitelky „druhé já“.

Dalším významným pluskem je režisér Neil Jordan, omylný reřisér, ale když má formu,.. :) Jeho zásluhou a i zásluhou kameramana Rousselota se dá na film koukat. Působivé sekvence, ať už Eričiny paniky či celý dojem dnešního New Yorku. Vedlejší postavy hýří barvami a nejsou jen panáci, kteří jsou důležití jenom asi jako křoví. Nějaké zmínky o Iráku, filozofování o podstatách násilí a metafor je jak když sněží.



Mé druhé já není dokonalé, ale dokazuje, že když se sejdou profíci a schopní herci, tak tvoří filharmonii, která hraje libozvučně i ohranou melodii...

Mé druhé já / The Brave One
Výroba: USA/2007
Délka: 122 min
Režie: Neil Jordan
Scénář: Roderick Taylor, Bruce A. Taylor, Cynthia Mort
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Jodie Foster, Terrence Howard, Naveen Andrews, Nicky Katt, Mary Steenburgen

Verushka
(Veronika Jarešová)
úterý 27. 11. 2007 08:00
Jarešová, Veronika. 2007. MSTITELKA V ULICÍCH NEW YORKU. Vychytané.cz. [Online] 27. 11. 2007. [Citace: 18. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=855. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/MSTITELKA-V-ULICÍCH-NEW-YORKU
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.069s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.129.209.130
Serverový čas: pátek 18. října 2024 09:40