Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Málem jste byli bez šéfredaktora, aneb zvyky zlínských řidičů

Jedu si v neděli odpoledne po Podvesné po hlavní a poklidně si odbočuji doleva na přejezd.. A ejhle! Najednou je přede mnou tmavozelený favorit! ABSko zabrumlá a já končím půl metru ode dveří řidiče. Až u mě v autě je cítit ten smrad, jak se málem všichni 4 ve favoritu pos*ali strachy. Ale je to přeci zlínský řidič! On to přece stihne! Jak jezdí zlínští řidiči? Jako prasata! Víc v článku.
Přidat na Facebook
Asi se vám to bude zdát zaujaté, ale možná díky tomu, že jezdím po celé republice, mám šanci sledovat, jak se kde chovají jací řidiči. Neříkám, že jsem svatoušek, to rozhodně asi nee ;) Nějaká ta devadesátka mimo obec.. Ale ve městě se fakt snažím padesát. Ostatně není kam spěchat, však ono se to nepo.. ;)

Za dobu mého působení ve Zlíně, což je nějaký ten devátý rok, a začínám třetí rok, co mám vlastní káru - to jsem stihl vysledovat následující pravidla, kterými se řídí zlínští řidiči, a rozhodně asi pravděpodobně lobují u svého poslance či senátora, aby tato pravidla byla uzákoněna. Nuže:

Pravidlo první: Já to stihnu!!
Toto pravidlo se vyskytuje zvláště u řidičů, co vyjíždí z nějaké postranní ulice a mají dávat přednost z prava. Přitom vidí, že se na ně řítí kupříkladu od Policie ČR s kopečka auto 50km/h (a kdo ví, jestli takhle rychle), ale navíc po kostkách.. a když je mokro, co si budem povídat, to prostě neubrzdíte, ani kdybyste začali do protisměru zapalovat svoje prdy.. Nicméně zlínský řidič, maje napaměti toto pravidlo vám vjede do cesty. Už několikrát jsem zabrzdil půl metru za autem a pán se strašně divil, jak to.. Ale vysledoval jsem zde jistou přímou úměru - čím starší auto, tím více se řidič(ka) tohoto pravidla drží.

Pravidlo druhé: Vždyť jedu padesát, proč bych nemohl jet vnitřním pruhem!!
Ano ano, další nešvar zlínských řidičů.. Standardně v každém jiném městě, kde mají tu vymoženost, jako jsou 4 proudové minidálnice středem města, jsou řidiči naučeni, pokud to dopravní situace povoluje, jet v pruhu co nejvíce vpravo..

Ostatně - je to logické - ovšem pozor! Nikoliv pro zlínského řidiče! Ten jede nejlépe vnitřním pruhem, a to tak, aby jel stejně rychle, jako auto napravo od něj. Díky bohu, že nemáme trojproudovky, protože bysme asi byli pravidelně svědky nacvičování auto-moto-spartakiády..

Jede přeci 50, tachometr mu to ukazuje, proč by nejel vnitřím pruhem.. Ano, i zde platí ona přímá úměra z pravidla číslo jedna - čím starší vůz, tím více uprostřed.. Nejhorší je, že on má na tachometru 50, ale ostatní kolem něj 45 km/h a úspěšně blokuje plynulost provozu, ostatní řidiči jsou mnohem nervóznější a z celkem poklidné situace se může díky zazmatkování v tomhle vedru stát celkem solidní hromadná bouračka.. Někdy je docela škoda, že policie nepokutuje takovéhle řidiče, kteří se neumí chovat.. ohleduplně k ostatním!

Pravidlo třetí: Ta červená byla ještě do oranžova!!
Jo jo, a jsme u posledního pravidla, které - přiznejme si - vidíme ve Zlíně a na zlínských křižovatkách celkem často. Chcete důkaz? Křižovatka "U Ria" je přesně načasována tak, aby pustila přesné množství aut od jižních svahů, které mohou pokračovat v následující křižovatce (ať už směr zastávka Školní nebo do kopce). Jakmile některé auto projede na červenou, tento křehký systém se hroutí a co se stane? V křižovatce zůstanou "viset" 2-3 vozy, které kompletně blokují dopravu až k Potrefené Huse.. a to celkem spolehlivě :) Další příklad? U Intersparu je obdobná situace - když jedete směrem ze Zlína, stojíte na červenou, z protijedoucího směru začnou jezdit auta směr železniční přejezd. Každý týden se mi naprosto spolehlivě stává, že někdo měl onu červenou ještě "oranžovou", a já stojím uprostřed křižovatky a ten manták ještě ani nezařadil dvojku, a tím ohrozil kompletně celou dopravu.

Samozřejmě, nelze říci, že všechna stará vozidla a jejich řidiči jsou špatní.. Ale upřímně - bacha na čepičáře, kšiltofkáře, kuřáky. A sváteční víkendové řidiče.. "Franto, zapomněl sis brejleee..!!" "No co, vždyť tadyma jezdím už 30 let.."

Nejsem žádnej svatoušek, přiznávám to narovinu, ale aspoň nejezdím jako prase!! ;) Už byste se nad sebou, řidiči, mohli kurňa zamyslet..

To vám nedochází taková prostá věc, jakou je ta, že ohrožujete můj - respektive i ostatních - život?!? Tak, právě jsem si vylil srdíčko.. A zas bude na světě líp.. ;)
.Štěpán
(Štěpán Prachař)
úterý 19. 6. 2007 08:00
Prachař, Štěpán. 2007. Málem jste byli bez šéfredaktora, aneb zvyky zlínských řidičů. Vychytané.cz. [Online] 19. 6. 2007. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=674. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Malem-jste-byli-bez-sefredaktora,-aneb-zvyky-zlinskych-ridicu
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.096s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.139.83.45
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:52