Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

FILM: Nevědomí – netypicky klasické sci-fi

V posledních letech je mezi filmaři čím dál oblíbenějším žánrem sci-fi a tak není divu, že nám tvůrci do kin doslova chrlí jeden vědecko-fantastický film za druhým. O to těžší potom je najít takový, který je nejen dobrou žánrovkou, ale navíc dokáže i něčím originálním překvapit.
Přidat na Facebook


Mezi první věci, které Vás v tomto filmu pravděpodobně zaujmou, bude velmi úchvatné zpracování post-apokalyptické Země. Budoucí útok neznámých vetřelců způsobil rozlomení Měsíce, jehož rotace kolem naší planety ovlivňuje velké množství přírodních procesů. Na Zemi díky tomu začala zuřit devastující zemětřesení, tsunami, superbouře a další přírodní živly, které měly za následek téměř totální vyhubení všeho živého. O zbytek se pak postarali sami lidí použitím atomových bomb při své obraně proti pozemní invazi vesmírných vetřelců.



Ve výpravném úvodu se také dozvíte, že po vítězné válce byli přeživší nuceni se přesunout na jeden z měsíců Jupiteru, kde založili novou lidskou kolonii. Tam se poté, co těžební věže načerpají dostatek energie z mořské vody, má přesunout i mladý pár, který zatím působí na Zemi jako tým opravující porouchané obranné roboty, kteří dohlíží na bezpečnost věží před zbylými vetřelci.



Jack Harper, coby Technik 49, se čas od času vydává ze své základny v zemské atmosféře na její povrch a dostává se tak do míst, jež kdysi bývaly centry téměř zaniklé civilizace. Nyní tu na něj však čeká pouze pustina a trosky a občas i dost nebezpeční nepřátelé.



Čím více se blíží Jackův odchod, tím silnější je jeho pocit, že by neměl Zemi opouštět. Po povinném výmazu paměti, který museli z bezpečnostních důvodů absolvovat všichni, kteří přežili mimozemský útok, se zejména prostřednictvím knih, které nachází v ruinách domů, snaží zjistit něco o minulosti. Poté, co je svědkem incidentu, při němž obranný robot zabije několik neznámých astronautů, kteří ztroskotali a dopadli na zemský povrch, se rozhodne jednoho z nich zachránit. V momentě, kdy zjistí, že zachráněnou je žena, o níž se mu pravidelně zdávalo ve snech, se mu celý život otočí vzhůru nohama.


Kdo skutečně způsobil zkázu Země a jak moc (ne)jde potlačit lidskou mysl a vzpomínky, se dozvíte v zajímavém konci, který nejednoho diváka přiměje k zamyšlení a velkou část nejspíš i překvapí.




Zejména milovníci sci-fi žánru by si neměli nechat Nevědomí ujít. Nejen že se jedná o povedený kousek plný skvělých zvláštních efektů, ale můžete se těšit i na velmi dobré herecké výkony holywoodských hvězd (Toma Cruise, Morgana Freemana, Olgy Kurylenko, Nikolaje Coster-Waldaua,…). V neposlední řadě lze jako plus brát i to, že ačkoliv je ve filmu poměrně dost ”sci-fi klišé”, tak se rozhodně nejedná o tuctový snímek, který by bez povšimnutí zapadl mezi ostatní.

Brůňa
(Tomáš Bártek)
pondělí 22. 4. 2013 08:00
Bártek, Tomáš. 2013. FILM: Nevědomí – netypicky klasické sci-fi. Vychytané.cz. [Online] 22. 4. 2013. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=6565. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/FILM:-Nevedomi-–-netypicky-klasicke-sci-fi
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.124s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.22.70.137
Serverový čas: sobota 27. července 2024 08:18