Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

FILM: Udílení Oscarů za rok 2012

Nejvýznamnější den v roce pro tvůrce a fanoušky filmu je za námi. Ceny americké Akademie filmového umění a věd za loňský rok byly rozdány a my se nyní podíváme, kdo si Oscara odnesl a na které z oceněných filmů si můžete zajít do kina…
Přidat na Facebook


Letošní předáváním provázel velmi osobitý moderátor Seth MacFarlan, který svým humorem opravdu nikoho nešetřil a dával průběhu předávání cen zajímavý nádech. Kromě tradiční vzpomínky na loni zesnulé velké osobnosti kinematografie se při galavečeru nezapomnělo ani na 50. narozeniny Jamese Bonda, coby jedné z nejznámějších filmových postav vůbec a stranou v Dolby Theatre rozhodně nezůstaly ani muzikálové melodie. Zajímavostí bylo i to, že se letos představitelé Akademie rozhodli udělit 2 Oscary v jedné kategorii a to za nejlepší střih zvuku.



V minulých letech nebylo neobvyklé, že jeden film obdrženými cenami doslova převálcoval všechny ostatní konkurenty, což se však v tomto roce naštěstí neopakovalo. Za letošní absolutní vítěze můžeme považovat Affleckův snímek Argo, který získal Ceny Akademie celkem 3 (včetně sošky za nejlepší film roku) a dílo režiséra Anga Leeho Pí a jeho život, jež obdržel ještě o jedno ocenění více. Za zmínku stojí i 3 proměněné nominace (z celkem 8) snímku Bídníci a trio dvojnásobně vítězných filmů Skyfall, Nespoutaný Django a Lincoln, u něhož však můžeme díky 12 nominacím mluvit jako o letošním největším propadáku. Zklamání jistě nastalo i v táboře tvůrců a fanoušků fiktivní Středozemě a první části Hobita, který nedokázal proměnit ani jednu ze tří nominací. Nejlepším cizojazyčným filmem se stal rakouský snímek Láska a nejlepším animákem pak Rebelka.



Co se hereckých výkonů týče, tak nelze nezmínit Daniela Day-Lewise, který se zapsal do historie Cen Akademie jako první člověk, který obdržel již třetí ocenění v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Svým hereckým umem nedal šanci ani takové hvězdě jako je Denzel Washington se svým parádním výkonem z filmu Let, ani dalším nominovaným kolegům. O D. Day-Lewisovi je známo, že během natáčení zůstává v roli filmové postavy i mimo natáčecí dny, aby se lépe vžil do postavy, a očividně to nese své ovoce. To dokazuje i letos obdržený Oscar v hlavní mužské herecké kategorii za film Lincoln, který se připojí ke svým kolegům za role ve filmech Moje levá noha a Až na krev. Tento britský herec z filmové rodiny natočil za posledních 20 let pouhých 11! filmů, a z toho byl 3x oceněn cenou nejvyšší, zajímavé.



Ženským herečkám tentokrát kralovala teprve dvaadvacetiletá Američanka Jeniifer Lawrence, která zazářila po boku Bradleyho Coopera (mimochodem také nominovaného na nejlepšího herce v hlavní roli) ve snímku Terapie Láskou a porazila tak mimo jiné Jessicu Chastain z 30 minut po půlnoci nebo Naomi Watts, která podala famózní výkon ve filmu Nic nás nerozdělí. Svou cenu si tato herečka převzala i přesto, že ve svých krásných šatech na schodech cestou na pódium zakopla. Zde se pak projevil jako pravý getleman Hugh Jackman, který bez zaváhání přiběhl dámě pomoci.



Vedlejší herecké role ovládni na letošním již 85. předávání světoznámých filmových cen za muže Christoph Waltz, který si ze dvou filmů v řadě pod taktovkou Quentina Tarantina odnesl již druhou totožnou cenu. Ženským herečkám ve vedlejší roli letos dominovala Anne Hathaway, která se tak dočkala i kompenzace za to, že filmu Bídníci obětovala své roky hýčkané krásné dlouhé vlasy.



Z technických kategorií uvedu jen vítěze již zmiňované kategorie nejlepší střih zvuku, u které se kritici nemohli shodnout na jediném vítězi a tak ocenily snímky hned dva – Skyfall a 30 minut po půlnoci. Právem získal sošku také kameraman Claudio Miranda za exkluzivně natočený příběh mladíka a tygra v Pí a jeho život.




Celkový přehled kategorií a jejich vítězů:


Nejlepší film roku:
Argo

Nejlepší herec v hlavní roli:
Daniel Day-Lewis / Lincoln

Nejlepší herečka v hlavní roli:
Jenifer Lawrence / Terapie láskou

Nejlepší herec ve vedlejší roli:
Christoph Waltz / Nespoutaný Django

Nejlepší herečka ve vedlejší roli:
Anne Hathaway / Bídníci

Nejlepší režie:
Ang Lee / Pí a jeho život

Nejlepší originální scénář:
Quentin Tarantino / Nespoutaný Django

Nejlepší adaptovaný scénář:
Chris Terrio / Argo

Nejlepší animovaný film:
Rebelka

Nejlepší cizojazyčný film:
Láska

Nejlepší kamera:
Claudio Miranda / Pí a jeho život

Nejlepší střih:
William Goldenberg / Argo

Nejlepší výprava:
Rick Carter a Jim Ericson / Lincoln

Nejlepší kostýmy:
Jacqueline Durman / Anna Karenina

Nejlepší make-up:
Lisa Westcott a Julie Dartnell / Bídníci

Nejlepší hudba:
Mychael Danna / Pí a jeho život

Nejlepší píseň:
Adele a Paul Epworth– „Skyfall“ / Skyfall

Nejlepší mix zvuku:
Andy Nelson, Mark Peterson a Simo Hayes / Bídníci

Nejlepší střih zvuku:
Paul N. j. Ottosson / 30 minut po půlnoci
Per Hallberg a Karen M. Baker / Skyfall

Nejlepší vizuální efekty:
Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik De Boer a Donald Elliott / Pí a jeho život

Nejlepší celovečerní dokument:
Pátrání po Sugar Manovi

Nejlepší krátkomentážní dokument:
Inocente

Nejlepší krátkometrážní hraný film:
Sophia a Richie

Nejlepší krátkometrážní animovaný film:
Papíry


Ze zmíněných filmů si můžete aktuálně do kina zajít na Pí a jeho život, Bídníky, 30 minut po půlnoci, Hobita, Nic nás nerozdělí a Let.


Brůňa
(Tomáš Bártek)
pondělí 25. 2. 2013 11:00
Bártek, Tomáš. 2013. FILM: Udílení Oscarů za rok 2012. Vychytané.cz. [Online] 25. 2. 2013. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=6392. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/FILM:-Udileni-Oscaru-za-rok-2012
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.142s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.139.85.161
Serverový čas: sobota 27. července 2024 04:19