Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Máte do čeho líznout??

Už se nám to blíží! Léto, léto, léto, hurááááááá. A bez čeho si spousta lidí nedokáže tohle příjemné slunné období představit? Bez zmrzliny!!! Někteří jsou na ni přímo závislí, ale víte vy vůbec kdo tuhle příjemnou osvěžující pochoutku vymyslel??
Přidat na Facebook
Ve starověkém Řecku si velmi, ale opravdu velmi bohatí Řekové posílali zdatné běžce na vrchol Olympu pro kupu snížku, aby jej potom vylepšili medem, ovocnými šťávami nebo vínem. Římský císař Nero si ze sněhu, medu a ovoce nechával pro změnu vyrábět šerbet. Egyptští faraónové zase sněhem uctívali hosty a biblický Abrahám jím chladil kozí mléko. Milovníkem zmrzliny byl i slavný lékař Hippokrates a dokonce ho prodával pacientům jako lék. Prý to bylo dobré pro klidné a pohodové chování. Ale stále však nešlo o skutečnou zmrzlinu, ale jen o ochucený led.


S výrobou „umělé" zmrzliny přišli jako první Mongolové. Připravovali totiž nápoje z kozího, kobylího a velbloudího mléka, které v tamějším klimatu zamrzaly. A tak se zrodila první mléčná zmrzlina. Ve třináctém století se recept dostal do rukou Marca Pola, který jej zavezl do Evropy. Mražené ochucené mléko se stalo okamžitě vyhledávanou delikatesou na královské stole. Kuchaři během zimy nanosili sníh do hlubokých jam, které pokryli slámou a dubovými větvemi, aby mohli zmrzlinu vyrábět i v létě. Pořád to stejně bylo drahé a nedostatkové zboží. Vše se změnilo v roce 1530, kdy cukráři dokázali vyrobit umělý led.I Kateřina Medicejská patřila mezi stálé zákazníky. O sto padesát let později byla v Paříži otevřena první zmrzlinová kavárna.

Cha, první stroj na výrobu zmrzliny vynalezla žena! Jenomže Američanka Nancy Johnsonová, zmrzlinářský mág, si svůj vynález jaksi zapomněla dát patentovat, takže jí ho jistý vyčůránek ukradl. Prezident James Madison si zmrzlinu zamiloval natolik, že ji podával i na oficiálních státních banketech. Tehdy jedna hysterická dáma omdlela, neboť si myslela, že ji chtějí zmrzlinou otrávit. Za otce průmyslově vyráběné zmrzliny se považuje Američan Job Fussel, který jako první rozjel ledovou produkci ve velkém.

Na začátku devatenáctého století byl u nás za nejlepšího zmrzlináře považován cukrář Herrman. Stejně u něj nakupovala jenom šlechta nebo měšťané, pořád to byla drahá sranda. Po několika letech vyrazili konečně do ulic první zmrzlinové vozíky.



V současné době už to není tolik komplikované. Můžeme si vybrat mezi nepřeberným množstvím druhů, kvalit a příchutí. Zmrzlina se vyrábí z prášků nebo přírodních surovin. Rozdíly jsou poznat snad jen v ceně. Nejlevnější na výrobu je citrónová, nejdražší pro změnu kvalitní pistáciová. V exotických krajích si dokonce můžete pochutnat na rybí, kaktusové nebo zeleninové, což je kapičku extrém. Vědci dokázali, že pojídání ledové pochoutky nám vysílá do mozku vysoce příjemné pocity, takže zmrzlina je celkem zdravá, mňam. :o)
joslin
(Petra Hrabalová)
sobota 19. 5. 2007 08:00
Hrabalová, Petra. 2007. Máte do čeho líznout??. Vychytané.cz. [Online] 19. 5. 2007. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=629. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Mate-do-ceho-liznout??
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.165s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.224.54.134
Serverový čas: sobota 27. července 2024 03:34