Už se nám to blíží! Léto, léto, léto, hurááááááá. A bez čeho si spousta lidí nedokáže tohle příjemné slunné období představit? Bez zmrzliny!!! Někteří jsou na ni přímo závislí, ale víte vy vůbec kdo tuhle příjemnou osvěžující pochoutku vymyslel??
Ve starověkém Řecku si velmi, ale opravdu velmi bohatí Řekové posílali zdatné běžce na vrchol Olympu pro kupu snížku, aby jej potom vylepšili medem, ovocnými šťávami nebo vínem. Římský císař Nero si ze sněhu, medu a ovoce nechával pro změnu vyrábět šerbet. Egyptští faraónové zase sněhem uctívali hosty a biblický Abrahám jím chladil kozí mléko. Milovníkem zmrzliny byl i slavný lékař Hippokrates a dokonce ho prodával pacientům jako lék. Prý to bylo dobré pro klidné a pohodové chování. Ale stále však nešlo o skutečnou zmrzlinu, ale jen o ochucený led.
S výrobou „umělé" zmrzliny přišli jako první Mongolové. Připravovali totiž nápoje z kozího, kobylího a velbloudího mléka, které v tamějším klimatu zamrzaly. A tak se zrodila první mléčná zmrzlina. Ve třináctém století se recept dostal do rukou Marca Pola, který jej zavezl do Evropy. Mražené ochucené mléko se stalo okamžitě vyhledávanou delikatesou na královské stole. Kuchaři během zimy nanosili sníh do hlubokých jam, které pokryli slámou a dubovými větvemi, aby mohli zmrzlinu vyrábět i v létě. Pořád to stejně bylo drahé a nedostatkové zboží. Vše se změnilo v roce 1530, kdy cukráři dokázali vyrobit umělý led.I Kateřina Medicejská patřila mezi stálé zákazníky. O sto padesát let později byla v Paříži otevřena první zmrzlinová kavárna.
Cha, první stroj na výrobu zmrzliny vynalezla žena! Jenomže Američanka Nancy Johnsonová, zmrzlinářský mág, si svůj vynález jaksi zapomněla dát patentovat, takže jí ho jistý vyčůránek ukradl. Prezident James Madison si zmrzlinu zamiloval natolik, že ji podával i na oficiálních státních banketech. Tehdy jedna hysterická dáma omdlela, neboť si myslela, že ji chtějí zmrzlinou otrávit. Za otce průmyslově vyráběné zmrzliny se považuje Američan Job Fussel, který jako první rozjel ledovou produkci ve velkém.
Na začátku devatenáctého století byl u nás za nejlepšího zmrzlináře považován cukrář Herrman. Stejně u něj nakupovala jenom šlechta nebo měšťané, pořád to byla drahá sranda. Po několika letech vyrazili konečně do ulic první zmrzlinové vozíky.
V současné době už to není tolik komplikované. Můžeme si vybrat mezi nepřeberným množstvím druhů, kvalit a příchutí. Zmrzlina se vyrábí z prášků nebo přírodních surovin. Rozdíly jsou poznat snad jen v ceně. Nejlevnější na výrobu je citrónová, nejdražší pro změnu kvalitní pistáciová. V exotických krajích si dokonce můžete pochutnat na rybí, kaktusové nebo zeleninové, což je kapičku extrém. Vědci dokázali, že pojídání ledové pochoutky nám vysílá do mozku vysoce příjemné pocity, takže zmrzlina je celkem zdravá, mňam. :o)
Hrabalová, Petra. 2007. Máte do čeho líznout??.
Vychytané.cz. [Online] 19. 5. 2007. [Citace: 21. 11. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=629. ISSN 1802-2677.
link na článek:
http://clanky.vychytane.cz/Mate-do-ceho-liznout??