Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Dnes startuje projekt Městské policie Zlín s názvem Řetízek

Městská policie Zlín se při svých běžných činnostech, ale i v rámci programu prevence kriminality, dlouhodobě věnuje různým projektům, jejichž cílem je předcházení trestné činnosti. Jedním z takovýchto projektů je i projekt Řetízek, který je určen pro seniory.
Přidat na Facebook
Senioři patří stále mezi nejohroženější skupinu obyvatel, která se často stává terčem útoků různých podvodníků a zlodějů. Není snad dne, aby média nepřinesla zprávu o tom, že byl další důvěřivý starý člověk okradený o své celoživotní úspory. Jejich bezpečnost je jednou z priorit, které se i v rámci svých preventivních programů věnuje Městská policie Zlín. A mezi ně patří i projekt „ŘETÍZEK“. Další ročník startuje už tento týden, kdy se do desítek domů a bytů rozejde technik v doprovodu strážníka městské policie, aby zdarma nainstalovali seniorům na dveře bezpečnostní řetízek.

Mnozí senioři si myslí, že oni rozhodně nemohou naletět starým známý fintám podvodníků, že jdou zapisovat energie nebo že jim nesou důchod. Jenomže vynalézavost pachatelů a jejich touha po snadném získaní peněz je tak velká, že nacházejí stále nové záminky k tomu, aby se vetřeli do bytu starého člověka a tam jej pak v tom „lepším“ případě okradli. Bohužel jsou však známy i případy, které skončily fyzickým napadením a smrtí starého člověka. „To jsou bohužel situace, které nám stále dokazují, že senioři jsou skutečně snadným cílem pro pachatele, a proto je třeba, abychom je chránili,“ podotkl ředitel Městské policie Zlín, Ing. Milan Kladníček.

Významné riziko přitom obvykle představuje nejen důvěřivost, ale i věkový rozdíl či nesrovnatelné fyzické schopnosti. Strážníci městské policie se proto snaží seniory varovat před možný nebezpečím nejenom skrze informačních kampaní, ale v posledních letech se věnují i bezpečnostním prvkům, které mohou zabránit podvodníkům vniknout do jejich obydlí. A k nim bezesporu patří i projekt „ŘETÍZEK“. Jde o bezplatnou instalaci bezpečnostního řetízku na vstupní dveře. Jeho účelem je zamezit neoprávněnému či vynucenému vniknutí pachatelů do bytu poté, co dojde k pootevření vstupních dveří. Vedle mechanické podpory zabezpečení bytu plní také úlohu psychické podpory v těch případech, kdy ohrožená osoba není sama schopna neodbytnou osobu odmítnou. „Projekt se ale netýká pouze seniorů, je zaměřen i na zdravotně postižené spoluobčany,“ dodal ředitel MP Zlín, Ing.Milan Kladníček.

U každé instalace řetízku je vždy přítomen i strážník městské policie, který každému uživateli připomene několik zásadních pravidel, jak bezpečně jednat s neznámými osobami. Mimo to rovněž obdrží i informační leták, a také nálepku s důležitými telefonními čísly, kam se v případě hrozícího nebezpeční obrátit.

Zdroj: TZ Městská policie Zlín
Lakina
(Lada Váňová)
středa 10. 10. 2012 08:00
Váňová, Lada. 2012. Dnes startuje projekt Městské policie Zlín s názvem Řetízek. Vychytané.cz. [Online] 10. 10. 2012. [Citace: 24. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=6055. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Dnes-startuje-projekt-Mestske-policie-Zlin-s-nazvem-Řetizek
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.047s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.116.89.187
Serverový čas: čtvrtek 24. října 2024 11:50