Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Startuje projekt Řetízek, který pomáhá seniorům i hendikepovaným

Městská policie Zlín se při svých běžných činnostech, ale i v rámci programu prevence kriminality, dlouhodobě věnuje různým projektům, jejichž cílem je předcházení trestné činnosti. Jedním z takovýchto projektů je i projekt Řetízek, který je určen pro seniory.
Přidat na Facebook
Starší občané se v nedávné době stali poměrně častým cílem nejrůznějších pachatelů, kteří se k vlastnímu obohacení neštítí použít nejrůznějších prostředků. Významné riziko přitom obvykle představuje nejen věkový rozdíl či nesrovnatelné fyzické schopnosti, ale také důvěřivost. Snad každý si vybaví některý z medializovaných případů, kdy se podvodníkům podařilo vniknout do obydlí seniora díky falešné zámince, což následně skončilo v lepším případě krádeží hodnotných předmětů, v tom horším pak celoživotních úspor nebo dokonce fyzickým napadením.

Vedle informování seniorů o možném nebezpečí se Městská policie Zlín již několikátým rokem zaměřuje na prvky technické pomoci. Jejich účelem je zamezit neoprávněnému či vynucenému vniknutí do bytu poté, co dojde k pootevření vstupních dveří. Projekt „ŘETÍZEK“ se ale netýká pouze seniorů, vedle nich je zaměřen také na zdravotně postižené spoluobčany. Jak už samotný název napovídá, jedná se o bezplatnou instalaci bezpečnostních řetízků, které vedle mechanické podpory zabezpečení bytu plní také úlohu psychické podpory v těch případech, kdy ohrožená osoba není sama schopna odmítnout neodbytnou osobu. K nápomoci ke správnému chování v těchto situacích slouží i samolepka, na níž jsou uvedena důležitá telefonní čísla, rady a informace, jak se v krizových situacích chovat. Při instalaci bezpečnostního řetízku je přítomen vždy strážník městské policie, který uživateli také připomene zásady bezpečného chování a jednání s neznámými osobami. Prostřednictvím informačního letáku pak dostávají ohrožené osoby podrobné informace také v tištěné podobě.

Opilec se vyřádil na telefonním automatu i na lidech, skončil na záchytce
V neděli, krátce před půl desátou hodinou večerní, přijalo SOC Městské policie Zlín oznámení, že se u 2. segmentu nachází nějaký opilý muž. Tento se dobývá dovnitř a už stihnul i poškodit telefon na vrátnici. Na místo byla ihned vyslána hlídka MP Zlín z okrskového pracoviště Jižní svahy. Tato dotyčného muže podle udaného popisu zadržela poblíž segmentu, kde měl právě potyčku s dalším mužem. Napadený, 23letý mladík ze Šternberka uvedl, že byl při cestě do zaměstnání bezdůvodně napaden a to tak, že pro něj naprosto cizí muž skočil a strhl jej k zemi. Potyčku pak naštěstí bez zranění ukončili právě dorazivší strážníci.

Ke strážníkům se poté přihlásili další svědci, 13letý hoch ze Zlína se svou 15letou kamarádkou. Chlapce měl opilý muž taktéž fyzicky napadnout a to úderem do břicha a do nosu poté, co měl osahávat dívku a tuto on bránil. I toto napadení se naštěstí obešlo bez zranění. Vzhledem k tomu, že 24letý agresor ze Zlína během zákroku kladl vůči strážníkům aktivní odpor a snažil se z místa utéci, byly mu dle zákonného oprávnění přiloženy služební pouta a poté byla provedena dechová zkouška s výsledkem 3,18 promile alkoholu v organizmu.

Jelikož dotyčný neskýtal záruky slušného chování, byla na posouzení zdravotního stavu přivolána ZZS ZK, jejíž lékařka krom prosté opilosti neshledala žádné zdravotní omezení. Muž proto putoval k odeznění akutní intoxikace do PAZS Kroměříž a jeho protiprávní jednání bude předáno do správního řízení, kde mu hrozí pokuta až do výše 15.000 CZK.

Strážníci se začátkem školního roku opět začnou dohlížet u přechodů pro chodce
Nejen na počátku školního roku, ale i po celý jeho zbytek budou strážníci Městské policie Zlín dohlížet na bezpečnou cestu dětí do vybraných školních zařízení. MP Zlín tak se začátkem nového školního roku opět zahájí pravidelné ranní dohledy u vytipovaných přechodů pro chodce.

Strážníky mohou žáci, jejich rodiče, ale i ostatní účastníci silničního provozu, potkat každé ráno na devíti určených místech, která se nacházejí jak v centru města, tak i na sídlišti Jižní Svahy, v Malenovicích, a také u základní školy v místní části Štípa.

Městská policie Zlín i přes přijatá opatření žádá motorizované účastníky provozu na pozemních komunikacích, aby v blízkosti zařízení pro mládež věnovali zvýšenou pozornost řízení svého vozidla a odpovědným přístupem tak přispívali k větší bezpečnosti školáků.

Rovněž tak nabádáme rodiče dětí, kteří své potomky dopravují do škol vozidlem, aby zvolili pro zastavení vozidla k vysednutí dětí takové místo a situaci, která nebude působit kolizně a nebude ohrožovat ostatní.

Nezbývá než závěrem vyjádřit přání, aby dopravní nehody dětí směřujících do škol, byly i v tomto roce naprostou výjimkou.

Zlost z prohry na automatu si vybil na restauračním zařízení
V sobotu, krátce po 15té hodině, přijalo SOC Městské policie Zlín oznámení, že se v jednom z barů v Malenovicích nachází muž, ničící zařízení objektu. Na místo byla ihned vyslána hlídka z okrskového pracoviště Malenovice. Tato od oznamovatelky zjistila, že se v provozovně nacházeli dva muži, kteří hráli na automatech. Jeden z nich posléze odešel a druhý pokračoval ve hře. Pravděpodobně prohrál větší částku peněz a to ho rozčílilo natolik, že vyšel před podnik na zahrádku, kde začal kopat do zařízení, do stolů a do lavic, přičemž na zem popadaly sklenice a popelníky, které se rozbily. Dále měl o zem rozbít i láhev alkoholu, kterou si přinesl. V době příjezdu strážníků se sice dotyčný již na místě nenacházel, ovšem podle udaného popisu a na základě velmi dobré místní znalosti strážníci věděli, že by se mělo jednat o 29letého mladíka z Malenovic. Jeho protirpávní jednání bude předáno do správního řízení, kde mu hrozí pokuta až do výše 15.000 CZK.

Zdroj: Městská policie Zlín



Lakina
(Lada Váňová)
úterý 30. 8. 2011 08:00
Váňová, Lada. 2011. Startuje projekt Řetízek, který pomáhá seniorům i hendikepovaným. Vychytané.cz. [Online] 30. 8. 2011. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=4823. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Startuje-projekt-Řetizek,-ktery-pomaha-seniorum-i-hendikepovanym
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.084s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.144.85.114
Serverový čas: neděle 8. září 2024 02:29