Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Měsíc autorského čtení letos 2011 ve třech zemích současně

Dvanáctý ročník největšího středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení je na dohled.
Přidat na Facebook
Letos poprvé se festival posouvá i za hranice České republiky a kromě tradičního Brna a Ostravy proběhne také na Slovensku v Košicích a v polské Wrocławi - Polsko je čestným hostem letošního ročníku. Měsíc autorského čtení potrvá od 1. 7. do 3. 8. 2011 a bude hostit na 62 autorů.
Letos se již podvanácté koná v Brně literární festival Měsíc autorského čtení. Vloni se rozšířil z Brna do Ostravy a letos poprvé překročí hranice České republiky – čtení budou probíhat i ve slovenských Košicích a polské Wrocławi. Pro 62 autorů, kteří se letos festivalu zúčastní, to znamená celkem čtyři večery, které stráví se svými čtenáři-diváky, pro které v každém městě zopakují identický program, vždy s jednodenním zpožděním. Měsíc autorského čtení 2011 zahajuje 1. 7. Jerzy Kronhold v Brně a zakončí ho 3. 8. Pavel Kohout ve Wroclawi. V Ostravě bude Měsíc autorského čtení probíhat denně v klubu Atlantik, čtení polských autorů budou začínat v 19.00 hodin, jejich kolegové z Česka a Slovenska budou začínat ve 21.00 hodin. Festival bude v Ostravě od 14. 7. do 17. 7. doprovázet tzv. Kabinet Protimluv Ostrava. Série česko-polských poetických setkávání, více zde: http://www.autorskecteni.cz/2011/cz/kabinetprotimluv. Moderování česko-slovenské linie se v Ostravě ujmou Libor Magdoň, Petr Hruška a Jakub Chrobák (3.-6. Libor Magdoň, 7.-11. Petr Hruška, 12.-15. Jakub Chrobák, 16.-20. Petr Hruška, 21.-27. Libor Magdoň, 28.-2.8. Jakub Chrobák).

Měsíc autorského čtení zahrnuje dvě programové linie – jedna reprezentuje domácí literaturu a druhá písemnictví jiné země (v předchozích letech to byla např. Kanada, Francie, Bělorusko či Rakousko). Hlavní program představuje denně dva spisovatele, čestného hosta z dané země, pro letošní ročník z Polska, a domácího autora či autorku. V letošním roce se však promění i „domácí“ programová linie, která se stává česko-slovenskou. Polská čtení budou probíhat v polštině, stejně jako česká a slovenská čtení ve Wrocławi v češtině či slovenštině, na plátno za autorem se pak bude promítat překlad čteného textu do jazyka té které země.

Z českých autorů letos Ostravu a další města navštíví např. Jiří Gruša, Petr Král, Arnošt Goldflam, Ivan Matoušek, Jaroslav Rudiš & U-Bahn, Ivan Martin Jirous ve dvojici s Dášou Vokatou, J. H. Krchovský a jako každý rok také Pavel Kohout; ze slovenských autorů je třeba zmínit Petera Repku, Ivana Štrpku, Janu Bodnárovou, Máriu Ferenčuhovou, Michala Hvoreckého či Pavola Rankova; z polských je to pak Henryk Grynberg, Ryszard Krynicki, Stefan Chwin, Bohdan Zadura, Piotr Sommer, Adam Wiedemann, Krysztof Varga, Jacek Dehnel, Sylwia Chutnik, Juila Fiedorczuk nebo Adam Zagajewski, který vystoupí pouze v Brně v rámci pořadu věnovaného výročí polského nositele Nobelovy ceny za literaturu Czesława Miłosze.

Měsíc autorského čtení 2011 pořádá Nakladatelství a agentura Větrné mlýny ve spolupráci se spoluorganizátory, kterými jsou: Knižnica pre mládež mesta Košice, Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu a Biuro literackie.
winslayer
(Lukáš Plaček)
středa 15. 6. 2011 08:00
Plaček, Lukáš. 2011. Měsíc autorského čtení letos 2011 ve třech zemích současně. Vychytané.cz. [Online] 15. 6. 2011. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=4680. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Mesic-autorskeho-cteni-letos-2011-ve-trech-zemich-soucasne
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.079s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.15.137.94
Serverový čas: sobota 27. července 2024 08:13