Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Tanec Ostrava se představuje

Letošní 11. ročník festivalu soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Ostrava 2011 proběhně ve dnech 1.-23. 6.
Přidat na Facebook
Hvězdami letošního festivalu jsou vynikající tanečníci (bývalí členové belgického souboru Ultima Vez Wima Vandekeybuse), kteří tvoří pod značkou ROOTLESS ROOT. Choreografická dvojice Linda Kapetanea (GR) a Jozef Fruček (SK) rozkládá fyzickou formu a dostává se do nejzazší hloubky emocionálních možností člověka. Při práci využíjí techniky bojového umění. RootlessRoot vytvořili dvě choreografie pro český soubor DOT504; za „100 Wounded Tears“ získali prestižní Herald Angel Award na festivalu Fringe ve skotském Edinburgu. V roce 2008 byli nominováni na „Total Theatre Award“.

V rámci Evropské taneční laboratoře uvedeme maďarský duet Tao Te v choreografii Ference Féhera a česko-slovenskou skupinu ME-SA. Pro milovníky nevšedních uměleckých projektů jsme připravili originální pohybouvou skorooperu pro jednoho tanečníka s živou hudbou a zpěvy v podání Jana Mlalíka ze skupiny NANOHACH v režii a hudebním aranžmá mága světelného designu Jana Komárka.

Část festivalu proběhne také v Galerii Budoucnost na Cihelní ul., kde v rámci zahájení výstavy TANEC jako MEDIUMsoft uvedou krátké choreografie Lenka Bartůňková a Antonie Svobodová. Výstava nabídne průřez fotografické tvorby Petra Macháčka za posledních 9 let a potrvá až do 28.6.

Festival Tanec Ostrava je přehlídkou soudobého tance a pohybového divadla, kterou pořádá Taneční divadlo ZÓNA. Festival oslovuje a konfrontuje domácí umělce. Snaží se umožnit co nejširší laické veřejnosti sledovat současné trendy a vrcholná díla tanečního oboru. Dramaturgie festivalu je zaměřena na ukázky české a zahraniční platformy, oceněné a ojedinělé tanečně-divadelní projekty z oblasti současného tanečního a pohybového divadla, které v sobě spojují rozmanité i netradiční formy umělecké výpovědi. Využívá přesahu jednotlivých žánrů ( tanec – výtvarné a vizuální umění – divadlo – hudba – zpěv). Festival spolupracuje s občanským sdružením Tanec Praha a opakovaně přiváží české i zahraniční soubory prezentované na stejnojmenném festivalu a České taneční platformě.

Za finanční podpory: Statutárního města OSTRAVA !!!, Ministerstva kultury ČR, Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě

Spolupořadatelé: občanské sdružení Tanec Praha, o. s., CoolTour – multižánrové centrum pro podporu mladých umělců, Divadlo loutek Ostrava, Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, Klub Atlantik Ostrava, Taneční studio Fiesta – Dance
Partneři: Tiskárna SCHENK, Hotel Maria, UPGRADE CZ s.r.o., PRINTHOUSE
Mediální partneři: Český rozhlas Ostrava, DENÍK


Program festivalu

Neděle 12. 6. / 19:00 / Divadlo loutek Ostrava

RootlessRoot Company (GR | SK): Eyes In The Colors Of The Rain
Vícevrstevná absurdní kompozice pro tři tanečníky, jejich tři těla a nesmírný odstup mezi nimi. Choreografie je inspirována básní Williama Blakea Noc a Zjevením svatého Jana. Je sžíravou a bolestivou kolizí mezi tělem a duší. Choreografická dvojice Linda Kapetanea a Jozef Fruček rozkládá fyzickou formu a dostává se do nejzazší hloubky emocionálních možností člověka.

Pondělí / 13. 6. / 17:00 / Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě

im.pu.re dance theatre (PL/CZ): Fight for life / 4:4
Profil mladé polské choreografky Sary Puchowske a její skupiny im.pu.re dance theatre, která se rekrutovala ze studentů a absolventů pražské HAMU.
Realizováno s podporou Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě a Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě.

Pátek / 17. 6./ 19:00 / CoolTour, Černá louka, pavilon C1 (vedle klubu Marley)
Ferenc Fehér (HUN): Tao Te
Taneční duet inspirovaný knihou čínského filozofa Lao-c‘e Tao Te Ťing a oceněný cenou Rudolfa Labana za nejlepší taneční představení roku 2010 v Maďarsku.
Ferenc Fehér - Maďarský choreograf a tanečník nikdy neabsolvoval žádný taneční trénink v klasickém slova smyslu, jeho jedinečný výraz se však utvářel pod vlivem různých stylů (el. boogie, bojová umění) a spolupráce s Anikou Juhász. Od roku 1999 do roku 2007 spolupracoval s tanečním souborem Company Finito la Commedia. Od roku 2007 tvoří vlastní choreografie

ME-SA (CZ) | Debris Company (SK): between a rock and a hard place
„Tanec je impulzivní, tanečnice zprudka vyrážejí do prostoru, aby odmrštěné pohybem odlétly, spadly, sklouzly a rozvinuly – v naší době už sofistikovanou a individualizovanou – poezii pádů.“ (Nina Vangeli, Taneční zóna, 2011)

Nezávislá taneční skupina ME-SA vznikla v srpnu roku 2008 jako logické pokračování takřka dvouleté spolupráce choreografky Ji-Eun Lee a česko-slovenské trojice tanečnic Hany Kalouskové, Martiny Lacové a Karolíny Párové.
Uvedeno ve spolupráci s festivalem TANEC PRAHA.

Čtvrtek 23. 6. / 19:00/ CoolTour, Černá louka, pavilon C1 (vedle klubu Marley)
NANOHACH | Jan Komárek (CZ): Zločin a trest
Nekompromisně intenzivní, obrazové taneční sólo s živou hudbou a zpěvy motivy románu F. M. Dostojevského, koncipované jako teatrální, poetická koláž, vsazená do industriálního prostředí, kde se abstrakce a drama prolíná s jemnocitem i lehkou nadsázkou. Přestavení získalo Cena za nejlepší světelný design 2010 a nominace na Cenu Tanečník roku 2010.

Doprovodný program festivalu

Středa 1.6. / 17:00/ (Galerie Budoucnost, firma MediumSoft, Cihelní ul. 14)
Lenka Bartůňková (CZ): Lágrima (uvedeno na EXPO 2010 v Šanghai) , Vai Vedrai
Antonie Svobodová (CZ): taneční instalace

Zahájení výstavy TANEC jako MEDIUMsoft, která představí průřez fotografickou tvorbou Petra Macháčka za posledních 9 let. V rámci večera budou uvedeny krátké choreografie tanečnic Lenky Bartůňkové a Antonie Svobodové. Výstava fotografií potrvá až do 28. 6.

Úterý 7. 6. / 17:00 / Klub Atlantik Ostrava, Čsl. legií 7
TANEC V POLSKU
Večer na téma současný polský tanec - videoukázky s odborným komentářem Mgr. Elvíry Němečkové, vedoucí Kyliánovy nadace v Praze.

Workshopy pro veřejnost

V rámci festivalu jsou také pořádány pohybové dílny během kterých má veřejnost (profesionální i neprofesionální tanečníci, performeři a další zájemci) pracovat s výraznými osobnostmi současného tance.

31. 5. - Lenka Bartůňková: Improvizace / Body mind team building
11.+12.6. - ROOTLESSROOT: FIGHTING MONKEY (technika partneringu)
16. 6. - Ferenc Fehér (HUN): Contemporary Dance
winslayer
(Lukáš Plaček)
čtvrtek 19. 5. 2011 08:00
Plaček, Lukáš. 2011. Tanec Ostrava se představuje. Vychytané.cz. [Online] 19. 5. 2011. [Citace: 24. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=4600. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Tanec-Ostrava-se-predstavuje
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.053s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.116.89.187
Serverový čas: čtvrtek 24. října 2024 11:50