Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Diváci spatří zlínskou Krásu na scéně

Kdo je tady ředitel? a Ženitba. Tyto dvě komedie má zatím na svém kontě v Městském divadle Zlín režisér Pavel Khek. Brzy k nim přibude i Krása na scéně, třetí inscenace, kterou připravuje pro Velký sál. Premiéra se uskuteční v sobotu 11. prosince v 19 hodin. V hlavní roli se diváci mohou těšit na Radovana Krále.
Přidat na Facebook
Krása na scéně nepřestává být do posledního okamžiku brilantně napsanou historickou komedií, v níž převlek muže za ženu je hlavním tématem celé hry. Ta se opírá o historické reálie. „Ocitáme se v sedmnáctém století v Anglii. Shakespeare už nežije, ale divadelním jevištím vévodí stále ještě muži, kteří excelují i v ženských rolích. Milence krále Charlese II. se však podaří prosadit zákon, který dá šanci ženám proniknout na pódium. Ženy svou šanci využijí a svými vnadami si rychle získají především mužské publikum. Nakonec král zakáže hrát mužům ženské postavy úplně,“ přibližuje téma dramaturg Vladimír Fekar.

Pro Edwarda Kynastona (Radovan Král), nejslavnějšího herce ženských rolí, který vynikal především ve ztvárnění Shakespearových hrdinek, má tento nový zákon dalekosáhlé důsledky. Vždyť celý život byl díky ženským postavám tak trochu ženou. O co jeho osobnost přichází, když nemůže ztvárňovat ženské hrdinky? Dokáže se přeorientovat na mužské postavy, nebo bude muset úplně opustit divadelní dráhu? – to jsou otázky, které kvůli novému zákonu vyvstanou.

V atraktivních kulisách doby po Williamu Shakespearovi se odehrává komedie, která může připomenout svou atmosférou výborný film Zamilovaný Shakespeare. Postava herce Kynastona je obrovskou hereckou příležitostí. „Krása na scéně je dvojí: jednou z pohledu diváka ve chvíli, kdy odchází z divadla s pocitem prožitku katarze bez ohledu na žánr hry. Pro herce je na druhou stranu krása, když cítí zpětně od diváků, že se smáli, kdy měli, či nedutali v dramatickém momentu. Pokud má herec pocit, že dvouhodinová inscenace trvala dvacet minut. Ztrácí pojem o sobě jako herci a stává se postavou – a když se takových postav potká na jevišti více, to je potom krása na scéně,“ odpovídá představitel hlavní role Radovan Král na otázku, co si představuje pod pojmem „krása na scéně“.

Diváci se mohou těšit i na speciální efekty. Na začátku druhé poloviny inscenace sjíždí na scénu z šestimetrové výšky zpívající Nell Gwynnová. Herečku Kateřinu Královou, která zpěvačku ztělesňuje, spouští na speciálním tahovém zařízení, instalovaném jen pro tento účel, dva technici. „Jedná se o závěsné tahové zařízení se sedačkou, které je jinak používáno třeba k čištění fasád na výškových budovách,“ vysvětluje umělecko-technický šéf divadla Milan Houžva.

Co na Kráse na scéně nejvíc baví jejího režiséra? „Hledání vlastní identity. To, že zasvětíte celý život něčemu a to je vám nějakou mocí sebráno a vy najednou nemáte nic, čeho se chytit, a ten život ztratí smysl,“ říká Pavel Khek.

Kromě Radovana Krále a Kateřiny Králové se na jevišti objeví dalších téměř třicet herců. Jako lupiči, opilci a kurtizány se například představení studenti Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění.
.Štěpán
(Štěpán Prachař)
úterý 7. 12. 2010 08:00
Prachař, Štěpán. 2010. Diváci spatří zlínskou Krásu na scéně. Vychytané.cz. [Online] 7. 12. 2010. [Citace: 26. 4. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=4027. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Divaci-spatri-zlinskou-Krasu-na-scene
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.102s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.139.237.130
Serverový čas: pátek 26. dubna 2024 08:23