Přehlídka firem a mezinárodní soutěže učňů v oboru gastro o putovní pohár primátora města Ostrava.
Soutěže budou probíhat v oborech kuchař, číšník, barista, barman, someliér, cukrář, dovedností soutěž v čepování piva a soutěžní přehlídka slavnostních tabulí.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Organizátoři:
Ostravské výstavy, a.s.
Unihost Ostrava (Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách v ČR)
AHR (Asociace hotelů a restaurací České republiky)
SŠSS (Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka)
Záštita:
náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Věra Palková
primátor statutárního města Ostrava ing. Petr Kajnar
Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje
Sponzoři:
CzechTourism, Budvar, Montycon, Kofola
Místo konání:
pavilon A, Výstaviště Černá louka
Otevírací doba: ,
18. – 20. 11 10.00 – 18.00 hodin,
20.11. 10.00 – 17.00 hodin (od 16.00 hodin vyhlášení výsledků soutěží učňů o Pohár primátora města Ostravy)
Počet vystavovatelů:
50 z České a Slovenské republiky
Počet přihlášených škol:
20 z České republiky, počet zúčastněných soutěžících k dnešnímu datu 185
Vstupné: 70,-Kč, zlevněné 50,-Kč, 40,-Kč studenti
ZAJÍMAVOSTI LETOŠNÍHO ROČNÍKU:
CZECH CARVING CUP – soutěž ve vyřezávání ovoce a zeleniny v letošním roce zaznamenala obrovský zájem soutěžících, kterých se do této chvíle přihlásilo více než 100. Soutěž bude probíhat v pavilonu A2 ve čtvrtek 18. listopadu a všechny soutěžní exponáty budou k prohlédnutí a inspiraci až do soboty.
Soutěžit se bude v těchto kategoriích:
- soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce v limitu „Co dal a vzal rok 2010)
- vyřezávání dekorativní dýně s jakýmkoliv motivem „Dýně 2010“
- halloweenová dýně – strašidelná, prosvícená „Halloween“
- soutěž pro začínající řezbáře „Talent“
Vyhlášení výsledků proběhne 18. Listopadu od 16.00 hodin (Pavilon A2)
Regionální potravina Moravskoslezského kraje
Regionální potravina je projekt Ministerstva zemědělství, který je podporován Moravskoslezským krajem a Regionální agrární komorou Ostravsko. Přináší výrobcům potravin možnost, jak prezentovat svou produkci v krajském i celorepublikovém měřítku a zviditelnit se na trhu. Spotřebitelům zase usnadňuje orientaci v široké nabídce produktů a umožňuje snadnou identifikaci kvalitních místních potravin.
Cílem značky Regionální potravina je zvýšit zájem o regionální potravinářské výrobky a podpořit tak místní zemědělce, drobné a střední výrobce, jejichž výrobky jsou kvalitní a vyrobené z místních surovin.
V letošním roce bylo v Moravskoslezském kraji ocenění Regionální potravina uděleno následujícím šesti výrobkům:
• Mléko a mléčné výrobky: Měkký tvaroh (Ekomilk, s.r.o.)
• Pekařské a cukrářské výrobky: Štramberské uši (Ladislav Hezký)
• Masné výrobky: Pečené koleno (Moravan – masná výroba s.r.o.)
• Ovoce a zelenina: Nošovické kysané zelí (ZDV Nošovice)
• Alkoholické a nealkoholické nápoje: 100 % přírodní šťáva (Vitaminátor s.r.o.)
• Ostatní výrobky: Kakaové kuličky (Beskyd Fryčovice, a.s.)
Slavnostní vyhlášení proběhne v pátek 19. listopadu v pavilonu NA2 na podiu. Některé společnosti předvedou výrobu svých produktů na místě.
HUSACINA U GALIKA – SLOVENSKÝ GROB
poprvé se na Gastro festivalu představí společnost, která provozuje restauraci zaměřenou převážně na slovenskou domácí kuchyni.
Stylová restaurace je specializovaná na přípravu gurmánských lahůdek jako jsou domácí pečené husy a kachny v tradičních hliněných pekáčích, pečená selátka, prvotřídní husí játra a lokše domácí výroby. Všechny tyto pochutiny bude možné na výstavě ochutnat (Pavilon NA2).
Skutečně španělský tapas bar společnosti PATA NEGRA – na výstavě nebude chybět ani trochu gurmánské exotiky v podobě španělské kuchyně a to jak v podobě ukázek postupu práce při přípravě španělských specialit, tak také ochutnávek (Pavilon NA2)
JídloNaDovolenou.cz – další novinkou letošního jubilejního ročníku jsou hotová jídla na dovolenou bez obsahu jakýchkoliv konzervačních látek a skladovatelných bez potřeby chlazení.
V čem je zajímavá?
- unikátní technologie sterilizace
- výborná skladovatelnost a nízká hmotnost obalu
- ke skladování není potřeba chladničky ani mrazničky
- kvalita zaručena nezávislými laboratorními testy.
Seznámit se s produkty můžete v pavilonu NA2
Národní produkt Czech Specials – Ochutnejte Českou republiku
- projekt agentury CzechTourism, Asociace Hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
- budování značky
- navázání na tradici kvalitní české gastronomie (rozšíření o moderní pojetí)
- propagace České republiky jako zajímavé turistické destinace pro zahraniční a domácí turisty.
- systém zavedení regionálních specialit a jednoho typického představitele české kuchyně a šíření známky Czech Specials gastronomickými zařízeními, které se do projektu zapojily
- spolupráce s kulinářskými studii
Výrobky prestižní značky KLASA se představí na výstavě
Značka KLASA je udělována ministrem zemědělství již od roku 2003. Zaslouží si ho jen ty nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky.
Díky pečlivému předvýběru Vám při nákupu stačí orientovat se podle loga KLASA a máte jistotu, že nesáhnete vedle.
Představení první TVARŮŽKOTÉKY v Ostravě
Zcela nová prodejna v Ostravě se představí také na výstavě. Seznámíte se s širokou nabídkou pravých tvarůžek z Loštic, které uspokojí jak běžného zákazníka, tak i opravdové tvarůžkové gurmány.
- kompletní sortiment Pravých olomouckých tvarůžků
- široký sortiment výrobků s tvarůžky
- další sýry a mléčné výrobky
- doplňkový sortiment (nápoje, suvenýry, atd.)
MŮŽETE OCHUTNÁVAT, SEZNAMOVAT A INSPIROVAT SE NOVÝMI TRENDY Z OBLASTI GASTRONOMIE.