Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Zlínský Náraz v Praze: do zlínského divadla pohodlně metrem

Interní přehlídka Městského divadla Zlín Naráz se po jedenácti letech přesouvá ze svého domovského Zlína do české metropole. Dvanáctý ročník má proto i nový název Zlínský Náraz. Uskuteční se o víkendu 20. – 21. listopadu pod záštitou primátorů obou zúčastněných měst, Prahy i Zlína.
Přidat na Facebook
Během dvou dnů zahraje zlínské divadlo ve třech pražských divadlech tři představení z letošního roku. „Zlínský Náraz je především příležitost. K rekapitulaci, k seznámení s naší prací, k odborné reflexi, k setkání. Je to reprezentace našeho města, divadla a celého souboru. Představa, se kterou byla přehlídka před lety zakládána, tak bude naplněna daleko lépe,“ přibližuje ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Přehlídka je určena široké veřejnosti i divadelním kritikům a médiím, kteří by jinak museli do Zlína absolvovat dlouhou cestu. Jeden listopadový víkend mohou strávit pohodlně se zlínským divadlem, aniž by museli z Prahy odjíždět. Studenti hereckých škol a divadelní vědy mají navíc vstupenky s padesátiprocentní slevou.


Čučudejské pohádky, www.zlinskynaraz.cz


Sobota 20. listopadu bude od 19 hodin patřit Divadlu pod Palmovkou, které se stalo domovskou scénou zlínského herce Dušana Sitka. Jeho zlínští kolegové zahrají nezkrášlenou vesnickou tragikomedii v režii Doda Gombára Armagedon na Grbu slovenského autora Rudolfa Slobody a v překladu Jana Antonína Pitínského. Tuto hru uvedlo Městské divadlo Zlín v české premiéře 17. dubna 2010. Sugestivní neomysterium s Janou Tomečkovou v hlavní roli, která získala letos cenu Aplaus za nejlepší ženský herecký výkon, je působivou směsicí humoru i smutku, nemilosrdné a někdy absurdní a drsné reality s křehkou poezií, světa všedně lidského i světa neobvyklých nadpřirozených sil. Je zachycením pozemského údělu na konci života i pokusem o vykreslení toho, co nás čeká po příchodu konce. Kromě Jany Tomečkové v inscenaci hrají Milan Hloušek, Pavel Leicman, Radovan Král, Gustav Řezníček, Helena Čermáková, Michaela Doleželová a další. Neopakovatelnou atmosféru inscenace vytváří scéna Marka Šafárika, kostýmy Hany Holcmanové a hudba Davida Rottera.

V neděli 21. listopadu zahrají zlínští herci hned ve dvou divadlech. Od 15 hodin budou k vidění ve Švandově divadle, kde nyní působí bývalý umělecký šéf zlínského divadla Dodo Gombár. Odpolední představení bude orientováno zejména na dětské publikum, určitě se však mohou přijít pobavit i dospělí. Čučudejské pohádky Vlastimila Pešky v režii Janky Ryšánek Schmiedtové jsou totiž titulem, který osloví všechny diváky napříč generacemi. Na vlastní oči uvidí několik pohádek z mýtů a povídaček slavného kmene Čučudejů ve výpravě Michaely Zámečníkové-Savovové. Ratolesti i jejich rodiče zažijí doslova pohádkovou smršť plnou bubnování v indiánském rytmu. V pohádce hrají dvě nové posily zlínského souboru Hana Briešťanská a Roman Blumaier, dále Josef Koller, Pavel Vacek, Eva Borovičková, Dalibor Dufek, Milan Hloušek a další. Premiéra titulu se uskutečnila 3. října 2010.

Nedělní večer si pak od 19 hodin na Nové scéně Národního divadla zabere hořko-směšná komedie Strýček Váňa Antona Pavloviče Čechova v režii Martina Františáka, který se ve Zlíně proslavil Thálií ověnčenou Maryšou. Nejednoznačnost Čechovových postav, které musí člověk milovat i nenávidět zároveň, dělá z jeho her věčné lákadlo pro divadelníky a jejich diváky: Čechovovi se totiž podařilo naklást nám tak svůdné pasti, že se do nich necháváme chytat znova a znova. A překvapivě z nich nevycházíme zraněni (na rozdíl právě od jeho hrdinů), ale obohaceni – a okouzleni. V titulní roli vystoupí Radoslav Šopík. V inscenaci hraje i Dušan Sitek jako profesor Serebrjakov, dále hrají Kateřina Králová, Michaela Doleželová, Helena Čermáková, Luděk Randár, Zdeněk Julina, Jana Tomečková a další. Scéna i kostýmy pocházejí z autorské dílny Marka Cpina, hudbu složil Nikos Engonidis. Premiéra titulu se konala 6. února 2010.

Více informací je možné najít na webu www.zlinskynaraz.cz

Zdroj: TZ MDZ
.Štěpán
(Štěpán Prachař)
úterý 16. 11. 2010 15:00
Prachař, Štěpán. 2010. Zlínský Náraz v Praze: do zlínského divadla pohodlně metrem. Vychytané.cz. [Online] 16. 11. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3937. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Zlinsky-Naraz-v-Praze:-do-zlinskeho-divadla-pohodlne-metrem
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.106s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.147.67.82
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:37