Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Rozhovor s kapelou FiHa

Mainstream ani POP pro ně není sprosté slovo. Mají rádi MASH a ironii, nemůžete-li tak rozluštit jejich statusy, budou to hlášky z tohoto seriálu nebo texty jejich písní.
Přidat na Facebook
Článek se týká akce
Festival Youth For Youth
sobota 2. října 2010 11:00
(konec +- sobota 2. října 2010 20:00)
Důl Hlubina
Ostrava (CZ)
Kdo je FiHa
FiHa je ostravská kapela, která působí na scéně více než 4 roky a setkání jejich členů se uskutečnilo v Ymce. Hrají Britpop a opravdu milují Beatles, kteří jsou jejich vzorem. Tak jako spoustu jiných kapel i FiHa prošla během let obměnou členstva, i zkušebny. Měnit hudební styl nehodlají, i když jejich současná zkušebna má na sobě „známku punku“. Převzali jí totiž po punkové kapele, toto prostředí se pak promítlo do všeobecné nálady, a ta jim pak byla inspirací pro jednu seanci. Toto náhlé přepadení múzou se však nesetkalo s nadšením obyvatel mariánských hor, kde zkušebna sídlí. A tak i nadále budou věrní tomu svému.

Frontman kapely Filip píše většinu textů a skládá i muziku. Písničky však od jeho pilotní verze procházejí ještě spoustou úprav, než se kapela s písničkou naprosto sžije. Na moji otázku, proč používá Angličtinu, odpověděl, že je docela stydlivý. „Napsat dobrý český text je mnohem složitější než anglický. Navíc nerad o sobě mluvím, a tak je to takové skrývání citů.“ A tak se nejspíš českého textu od studenta češtiny nedočkáme. Bubeník Qasna prý jednou český text zplodil, po bedlivější úvaze ho rychle zlikvidoval.

„Neradi soutěžíme“
Překvapení a úsměv mi vyvolalo prohlášení, že neradi soutěží. Kdo by to byl řekl do kapely, která vyhrává jednu soutěž za druhou. Mezi posledními taky Jarní Sázava fest, kde bojovali s pěti dalšími kapelami o účast na letním Sázavafestu. Povedlo se a kluci, tak zahajovali tento známý hudební festival středních čech. Pro nejvíce lidí však hráli Na soutoku, bylo jich asi 3.500. Momentální úspěch je těší, dostali se tam, kam spoustu kapel směřuje. Nehrají už jen za cesťák. Ale k tomu, aby se jejich muzika stala jejich chlebem, je čeká ještě dlouhá cesta. Ti kdo jim na ní pomáhají si pak zaslouží velkou úctu a obdiv, třeba jako strejda-děda Kamil, který je jejich mecenášem. Další velkou podporou je také manažerka Gabka, které starost o Fíhu zabírá 90% času. Vzpomínka na to, jak se stala manažerkou, mě opět velmi pobavila. „To bylo tak, jednou jsme měli domlouvat nějaký koncert a asi dvě hodiny jsme se všichni hádali, kdo tam zavolá. Padaly argumenty jako, ty jsi starší, ty hraješ dýl… Pak přišla Gabka a řekla, že jsme hloupí, zavolala tam a po 2 minutách se tak postupně stala naší manažerkou.“Ženská rozhodnost tehdy vyhrála, ale rozhodně není dnes ostrou autoritou. Hlava Fíhy má tak několik mozků, které rozhodují společně.

„Ještě to není masové“
Popularitu vnímají kluci zatím docela kladně a fanynky vidí rádi. Chodit s fanynkou by ale asi nechtěli. Nejbizardnější místo pro podpis bylo břicho a chcete-li jej získat, raději přijďte s fixkou, propiska prý není ideálním nástrojem. Sdílení na facebooku se také nevyhnuli a jsou rádi za všechny přírůstky „facebookových přátel“. Po koncertě rádi ještě někam zajdou, následováni okruhem nejbližších přátel. V současné době se chystají i jejich webové stránky a křest videoklipu. Qasna: „Klip sice vznikl po dlouhých 5-ti letech, ale čekali jsme na dobu, kdy bude opravdu kvalitní. Točili to mí spolužáci kameramani ze Zlína, Kuba Machala (režie) a Martin Smekal (kamera). Byly to pro nás úžasné dva dny a dokonce jsme se stali na chvíli i herci.“ Nový klip by pak chtěli kluci vidět a slyšet na stanicích jako je Óčko, Medúza, či české MTV.

Když teď pročítám všechny ty poznámky, napadá mě ještě spousta jiných věcí, které by mě zajímaly, už je však pozdě. Už jsme jen já a počítač. Třeba se všechny ty nevyřčené otázky doplní nevyřčenými odpověďmi v jejich písních. Když jsme se loučili překvapili mě kluci otázkou jestli nechci někam hodit. Nemohla jsem, musela jsem jít pěšky pracovat o pár metrů dál. Třeba jindy. Třeba na Y4Y mě i Vás sveze Kapela Fíha a na tu společnou jízdu. Už se moc těším!

Další účinkující naleznete na www.youth4youth.wz.cz
Pro festival YOUTH4YOUTH Markéta Těmínová
winslayer
(Lukáš Plaček)
úterý 28. 9. 2010 13:00
Plaček, Lukáš. 2010. Rozhovor s kapelou FiHa. Vychytané.cz. [Online] 28. 9. 2010. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3764. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Rozhovor-s-kapelou-FiHa
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.171s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.119.125.162
Serverový čas: sobota 27. července 2024 12:09