Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Sparta - Palermo očima diváka

První zápas Sparty v Evropské lize UEFA proti Palermu. Reportáž z pohledu fanouška.
Přidat na Facebook
Je krátce po 18. hodině, nastupuji do metra plného Sparťanů, cestou poslouchám, jaké jsou šance jednotlivých klubů, vyslechnu si partičku čerstvých studentů, jak se zviditelní tím, že vběhnou v 18. minutě k rohovému praporku. Naštěstí zůstalo pouze u siláckých řečí. Po příjezdu na Hradčanskou slyším povětšinou italštinu a vidím zástupy lidí mířící směrem k Generali aréně. Nejprve musím vystát dlouhou frontu, na jejímž konci mě šacuje pořadatelka, která mě následně pouští dovnitř, u turniketu mě slečna odtrhává lístek. Přicházím do svého sektoru, kde vládne totální anarchie, každý si sedí jak chce, na nějaká označení míst se nehledí. Po dvaceti minutách si připadám jako v udírně, poté se dozvídám, že jsem v sektoru pro kuřáky.

Po hymně evropské ligy již po několikáté poslouchám, že jsem 12. hráčem, a že mám táhnout Spartu kupředu. Tak tedy pojďme Sparto do toho. Po focení, nezbytném losu a podání rukou, přichází rozehrávka. S úvodním hvizdem létají konfety přímo na hrací plochu, takže pořadatelé mají plné ruce práce již od prvních vteřin. Začíná Sparta zprava doleva v tradičních rudých dresech a bílých trenýrkách, naproti tomu soupeř má bílý dres a černé trenýrky. Gólman domácích Blažek je ve svítivě oranžovém dresu nepřehlédnutelný, zatímco hlídač svatyně hostí Sirgu je žlutý a splývá s reklamou sázkové kanceláře, jež je hlavním sponzorem Sparty.

Po nezáživném taktickém oťukávání a jedné dělovce Kladrubského, se hra stále drží kolem středového kruhu. Najednou přichází 17. minuta, Bonny Wilfried dostává do pokutového území přihrávku zprava od Kladrubského. Jelikož se jedná o zkušeného útočníka, překonává brankáře hlavičkou do protipohybu. Sparta vede 1:0. O chvíli později pálí Kadlec, ale Sirgu chytá.
Tento stav trvá ale pouze 20 minut, po ráně jako z děla, Blažek vyráží před sebe, ale z dorážky v pokutovém území se zlehka trefuje fotbalista s klasickým italským jménem Maccarone. Nastavují se pouze dvě minuty, přichází pauza.
Fanoušci se jdou posilnit nealkoholickým pivem.

Za prvních 10 minut se Sparta nedostává do žádné pořádné šance, zatímco Blažek likviduje již několikátou střelu. Nadávky směrem k rozhodčímu jsou zatím minulostí. Hra se drží kolem půlky hřiště, ze strany Sparty přichází pouze jedna nepřesnost za druhou. V 58. minutě Italové střídají, přichází první Sparťanský útok vedený z pravé strany, ale končí na hranici velkého vápna.
Domácí fanoušci s každým dotykem míče italských hráčů vstávají ze sedaček a drží se za hlavu, nejvíce jsou slyšet při břevnu v 60. minutě. Někteří zažívají téměř infarktový stav a pokřikují, že se nepřišli nervovat.

13766 platících diváků, hlášení slyšíme i v italském jazyce. Na tribunu scházejí dvě mladé slečny s vestou beer service a nabízejí nealko pivo. V tu ránu jde fotbal stranou a slyšet jsou pouze italští fanoušci, kterých jsou v protilehlém koutu stadionu asi 2 autobusy.
Na obou stranách se zažlutilo, nejprve Ital, poté Řepka za protesty. Bonyho pokus o průnik opět po pravé straně končí mezi půlkou a šestnáctkou. Vzápětí při protiútoku dostává za zákeřný skluz Adiaba (Sparta) žlutou kartu.
Po faulu Sparta rozehrává rychle na levou stranu na Pamiče a ten přesnou přihrávkou, jak z učebnice, dává přímo na hlavu Jiřího Kladrubského. Sparta vede 2:1 a ochozy šílí.
Obrana Italů je rozhozená, Spartu naopak gól nakopává a daří se jí kombinovat na polovině soupeře.
Akce jako přes kopírák, chyba stoperů, kteří nechávají volného Václava Kadlece na hranici malého pokutového území a ten prudkou střelou prostřeluje hostujícího brankáře, Sparta je blízko senzaci na úvod evropské ligy.
79. minuta, i Palermo má šanci, ale Blažek vychytává, právem tribuny vykřikují jeho jméno.
Řepka učebnicově zastavuje na půlce útok, Sparta nadále drží míč pod kontrolou na soupeřově polovině, hra má mnohem větší náboj, než v prvním poločase.
84. minuta, po nedůslednosti obrany z rohu snižují Italové lacino na 3:2, Sparta ještě reklamuje offside, ale gól platí.
Pražané urputně brání již před šestnáctkou a nepouští soupeře, do žádných velkých akcí.
Rozhodčí nastavuje 2 minuty, následuje taktické střídání, spousta fanoušků odchází již před koncem. Další taktické střídání, hřiště opouští autor úvodního gólu Bonny Wilfried.
Závěrečné vhazování, rozehra a rozhodčí na pokyn fanoušků píská konec dnešního utkání. Kdo neskáče, není Sparťan, celý stadion nadskakuje, ve stoje tleská hráčům za předvedenou hru. Další fotbalový zážitek je minulostí.
Pro vychytane.cz okomentoval Tomáš Novotný

novtom
(Tomáš Novotný)
pátek 17. 9. 2010 11:25
Novotný, Tomáš. 2010. Sparta - Palermo očima diváka. Vychytané.cz. [Online] 17. 9. 2010. [Citace: 19. 4. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3727. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Sparta---Palermo-ocima-divaka
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.115s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.216.186.164
Serverový čas: pátek 19. dubna 2024 08:12