Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Zlínské divadlo odhalí s diváky tajemství nesmrtelnosti

Veřejná generální zkouška hry Věc Makropulos již v pátek 17. 9. od 10:00 hodin.
Přidat na Facebook
Nová sezona Městského divadla Zlín odstartuje nesmrtelnou detektivní komedií Karla Čapka Věc Makropulos, kterou režíruje umělecký šéf divadla Petr Veselý. Poprvé ji představí na veřejné generální zkoušce v pátek 17. září od 10 hodin. Premiéra se pak odehraje na slavnostním zahájení 65. sezony o den později v 19 hodin. Nabídne prvky scifi, detektivky, tajemství i nádech expresionismu.

Věc Makropulos Karla Čapka patří k nejslavnějším a nejhranějším českým hrám u nás i ve světě. Její slávu navíc podtrhla stejnojmenná opera Leoše Janáčka. V současné době se Věc Makropulos hraje nebo zkouší na několika scénách v České republice. Jednou z nich je i Národní divadlo Praha, kde ji připravuje slavný americký režisér Robert Wilson. Věc Makropulos se vrací do Zlína už podruhé, poprvé byla uvedena v režii Miloše Slavíka v roce 1979. Důvodem, proč se na česká jeviště v posledních letech vrací s nebývalou intenzitou, není jen fakt, že práva na uvádění Čapkových her jsou volná, Karel Čapek se vyjevuje v mnoha ohledech jako vynikající, nestárnoucí, dalo by se říci dokonce nesmrtelný autor.
„Čapek je pro mě velmi zručný řemeslník. Ví velmi přesně, co divadlo potřebuje. Díky tomu, že režíroval a že měl manželku herečku, velmi přesně věděl, co divadlo vyžaduje, co to je dialog, co to je pointa, co to je situace, kudy se má vést. Situace jsou napsané velmi zručně. To, co mu utíká, jsou konce her. Něco nastartuje na začátku a pak to jakoby neukočíruje,“ přibližuje svůj vztah k autorovi hry režisér Petr Veselý.

Děj hry se odehrává v roce 1922. Takřka staletý právní spor mezi rodinou Gregorů a Prusů o velký majetek – statek Loukov, se blíží k rozřešení. V poslední den soudního přelíčení se zničehonic do případu vmísí tajemná žena, slavná uhrančivá zpěvačka Emilia Marty (Eva Daňková). A právě ona svými informacemi, kde lze nalézt doposud neznámé důkazy o dědictví, zcela změní rozhodování soudu. Jak se však ukazuje, Emilii Marty nejde ani tak o vyřešení procesu, ale o něco zcela jiného, o něco, co rozhoduje o jejím životě. Najednou se stává tématem zkoumání a vyšetřování samotná osudová žena Emilia Marty - odhalování tajemství její minulosti vnáší do komedie detektivní zápletku. A souběžně s tímto pátráním ostatní postavy odhalují své charaktery.
Emilia Marty je postavou, která dokáže oblouznit muže napříč generacemi. Podle režiséra Petra Veselého odpovídá Eva Daňková postavě Emilie Marty jak naturelem, charismatem, tak také půvabem. „Eva je v tuto chvíli přesně ve věku, kdy jí ještě může hrát. Protože ten věk tam skutečně hraje velkou roli. Kromě toho Eva disponuje velmi širokým hereckým rejstříkem, jak noblesy dámy a opěrní divy po opravdu hluboké propady naprostého prázdna a vyprahlosti v duši,“ vyzdvihuje herecké umění představitelky hlavní role sám režisér.
Kolem operní femme fatale krouží hned několik mužů: Jaroslav Prus (Luděk Randár), doktor Kolenatý (Radoslav Šopík), solicitátor Vítek (Rostislav Marek), Albert Gregor (Pavel Vacek), Hauk-Šendorf (Pavel Leicman). Nový člen souboru Roman Blumaier se objeví v roli Prusova syna Janka. Ženské postavy ztvární Petra Domžalová, Tamara Komínková a Milena Marcilisová. V dalších rolích se objeví Milan Hloušek, Ivan Řehák a jako host Jiří Vejrosta.

Autorem scény je stálý spolupracovník režiséra Veselého Milan Popelka, kostýmy navrhla Zuzana Štefunková – Rusínová. „Scénografie je stylizovaná, nicméně vychází taky z toho období, kdy se hra odehrává, kdy byla napsaná, z expresionismu. Ve scéně jsou pouze černá a bílá, žádná jiná barva tam není,“ upřesňuje Petr Veselý. Scénu dokreslují kostýmy důsledně z roku 1922, které byly ušity podle dobových střihů. „Dalším výtvarným rozměrem na kostýmech Emilie Marty je klasická starokrétská spirála, jež se na nich objevuje. Emillia Marty je totiž původem Řekyně narozená na Krétě. Na konci inscenace se na jevišti objevuje minotaurus a ona se skrz tady ten obraz vrací zpátky k okamžiku narození, dětství a Krétě,“ doplňuje režisér.

TZ Městské divadlo Zlín
Verushka
(Veronika Jarešová)
čtvrtek 16. 9. 2010 09:00
Jarešová, Veronika. 2010. Zlínské divadlo odhalí s diváky tajemství nesmrtelnosti. Vychytané.cz. [Online] 16. 9. 2010. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3705. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Zlinske-divadlo-odhali-s-divaky-tajemstvi-nesmrtelnosti
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.23s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.133.154.2
Serverový čas: sobota 27. července 2024 07:14