Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Jubilejní X. ročník Dnů NATO v Ostravě

nabídne návštěvníkům výjimečnou podívanou
Přidat na Facebook
Článek se týká akce
Dny NATO 2010
středa 15. září 2010 15:00
(konec +- neděle 19. září 2010 11:00)
Ostrava
Ostrava (CZ)
Ve dnech 15. - 19. září 2010 proběhne v Ostravě X. ročník akce Dny NATO a I. ročník Dnů vzdušných sil Armády České republiky. Největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě bude svým bohatým program prezentovat veřejnosti co nejširší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Mezi největší atrakce letošního ročníku bude patřit účast těžkého strategického bombardovacího letounu B-52 H U.S. Air Force a posledního stíhacího letounu Hawker Hurricane, který se před sedmdesáti lety přímo zúčastnil bitvy o Velkou Británii a sestřelil pět nepřátelských letounů.

Hlavní organizátoři akce, kterými jsou sdružení Jagello 2000, Armáda České republiky, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje a Letiště Ostrava a.s., připravili k jubilejnímu desátému ročníku velmi atraktivní program. Ten opět vyvrcholí v sobotu 18. a neděli 19. září 2010 na Letišti Leoše Janáčka Ostrava. V dynamických a statických ukázkách se návštěvníkům v areálu letiště představí více než 70 kusů letecké techniky armád deseti států. Mimo, vůbec poprvé ve střední Evropě prezentovaného amerického strategického bombardovacího letounu B-52 H, si svoji premiéru na Dnech NATO v Ostravě odbude dynamická ukázka britského letounu s kolmým startem a přistáním Harrier. Tento letoun se na mošnovském návštěvníkům v minulosti již představil, doposud ale pouze na statické ukázce. Logicky největší zastoupení pak budou mít na zářijové akci Vzdušné síly Armády České republiky, které se budou prezentovat většinou typů letadel a vrtulníků, které mají ve své výzbroji. „Zvláštností letošního ročníku je účast skutečně poslední letuschopné stihačky Hawker Hurricane na světě, která se přímo zúčastnila bitvy o Velkou Británii“, říká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000 a dodává: „Tento světový unikát provozuje soukromá britská společnost. Abychom zajistili jeho účast, rozhodli jsme se oslovit naše fanoušky s žádostí o podporu jeho účasti. Jako poděkování od nás obdrží mimo jiné tzv. sběratelský print (plakát s bokorysem letounu, které věnovala společnost Stick.cz). Hodláme tímto způsobem financovat náklady na představení tohoto ojedinělého kusu techniky české veřejnosti, na kterém bojovali i českoslovenští letci ve II. světové válce“. Blíže na http://www.hurricane-print.cz .

Dny NATO v Ostravě však nejsou letecký den a na jejich programu se podílí řada složek integrovaného záchranného systému a dalších útvarů ozbrojených sil, a to nejen z České republiky, ale rovněž ze zahraničí. Návštěvníci Víkendové show se tak mohou těšit na více než 100 kusů kolové a pásové techniky těchto profesionálních elitních jednotek. Organizátoři přitom kladou důraz na ukázky prezentující mezinárodní spolupráci. Po boku tak návštěvníci spatří útvary české a polské cizinecké policie, horské služby, hasičů či českých a slovenských celníků. Svoji premiéru si na Dnech NATO v Ostravě letos odbude speciální záchranná brigáda slovenských hasičů ze Žiliny.

Tak, jako v loňském roce očekávají organizátoři účast více než 100 000 návštěvníků, kteří mají vstup na akci zdarma. Organizátoři každoročně kladou velký důraz na zkvalitňování komfortu návštěvníků, přičemž patřičnou pozornost věnují zejména jejich dopravní dostupnosti. Ve spolupráci se Statutárním městem Ostrava se tak letos Dny NATO v Ostravě zapojí do mezinárodního projektu „Týden mobility“. „Formou kampaně na podporu mezinárodní cyklostezky číslo 5 Jantarové stezky, která vede v bezprostřední blízkosti Letiště Leoše Janáčka Ostrava, chceme oslovit cyklisty, aby na akci vyrazili na kolech. Podporou tomuto projektu pak jistě bude ve spolupráci s Městskou policií Ostrava, dalším tradičním účastníkem naší akce, zřízení kolárny,“ doplňuje Pavlačík.


Snahou organizátorů je přitom podle něj rovněž eliminace komplikací především na příjezdových komunikacích k letišti. „Na akci bude nainstalováno téměř sedmdesát přechodných dopravních značek, nicméně, tak jako je na těchto akcích běžné i v zahraničí, při velké účasti návštěvníků v jednu dobu na jednom místě, je nutno počítat s tím, že bude docházet místy k zahuštění provozu. Proto, doporučujeme sledovat pokyny a informace v médiích na www.natodays.cz nebo v době konání akce na rozhlasové frekvenci 92,8 FM (Radio Čas), které bude přinášet aktuální dopravní zpravodajství přímo z terénu.“
Radio Čas stojí spolu s významným dlouholetým partnerem, společností Audiopro zajišťující ozvučení areálu, rovněž ze letošní unikátní novinkou – Rádiem DNY NATO 86,4 FM. Toto informační rádio bude vysílat v areálu letiště a bezprostředním okolí celý komentář dynamických ukázek. „Jedná se o naprostou novinku, kterou chceme odzkoušet a věříme, že bude slavit úspěch. Návštěvníci si naše rádio budou moci naladit například v mobilních telefonech, potřebují k tomu pouze sluchátka. Věříme, že je to krok dopředu, jak využívat nejmodernější technologie k zvyšování komfortu návštěvníků naší akce,“ dodává Pavlačík.

Dny NATO v Ostravě je prestižní mezinárodní akce, která je výjimečná tím, že návštěvníci na něj mají vstup zdarma. Důležitou roli proto při jejich organizování hraje nejen nasazení všech spoluorganizujících složek, ale rovněž partnerů, kteří, ať již svým knot-how či finančně, podpoří projekt, na který může být Moravskoslezský kraj hrdý. „Závěrem je třeba vyslovit obrovské poděkování Statutárnímu městu Ostrava, které významně Dny NATO v Ostravě podporuje, a dalším partnerům jejichž přehled publikujeme na oficiálních internetových stránkách www.natodays.cz ,“ uzavírá Pavlačík. Na těchto stránkách jsou k dispozici rovněž nejaktuálnější informace z příprav, ale i samotného průběhu akce.
winslayer
(Lukáš Plaček)
pondělí 13. 9. 2010 08:00
Plaček, Lukáš. 2010. Jubilejní X. ročník Dnů NATO v Ostravě . Vychytané.cz. [Online] 13. 9. 2010. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3688. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Jubilejni-X.-rocnik-Dnu-NATO-v-Ostrave-
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.129s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.117.70.24
Serverový čas: sobota 27. července 2024 03:18