Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Ve Hvozdné byli oceněni vítězové krajského kola soutěže Vesnice roku

Slavnostní ocenění vítězů soutěže Vesnice roku 2010 Zlínského kraje se dnes konalo ve Hvozdné. Ceremoniálu s bohatým kulturním a společenským programem se zúčastnil hejtman Stanislav Mišák a další nejvyšší představitelé Zlínského kraje, zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zemědělství, Spolku pro obnovu venkova ČR a představitelé obcí Zlínského kraje, úspěšní v letošním i minulých ročnících i další významní a čestní hosté.
Přidat na Facebook
Obec Hvozdná v čele se starostou Miroslavem Válkem si z letošního 16. ročníku soutěže odnesla Zlatou stuhu a finanční odměnu ve výši dva miliony korun, kdy jeden milion získá přímo z rozpočtu Zlínského kraje a druhý milion ze státního rozpočtu.

Role moderátora se ujal herec Dušan Sitek, který 25 let ve Hvozdné vedl ochotníky jako jejich umělecký šéf a nyní odchází do pražského angažmá. Slavnostní akt zahájil vyhlášením sbírky na povodněmi zničené Heřmanice, které mimochodem v roce 2006 zvítězily v krajském kole soutěže Vesnice roku v Libereckém kraji. Zastupitelstvo Hvozdné do této sbírky, která bude o víkendu pokračovat i mezi občany, již dnes přispělo darem 100 tisíc korun.

Odměna v soutěži Vesnice roku 2010 náleží i dalším obcím Zlínského kraje úspěšným v několika vyhlašovaných kategoriích (viz seznam všech oceněných).

„Myslím, že nemalá finanční částka, kterou Zlínský kraj pro ty nejlepší vesnice v této soutěži uvolňuje a která letos dosahuje celkové výše 2.410.000 korun, znamená značnou motivační pobídku. Jsem si však jist, že největší odměnou pro obce samotné je chuť občanů zapojit se do společného díla. Každá samospráva se snaží upravovat a zdokonalovat svou obec, a tak by se mohlo zdát, proč vlastně soutěžit. Je to o větším vyhecování se a samotná soutěž je spíše jakousi třešničkou na dortu a také příležitostí setkat se a mít radost z úspěchů těch druhých. Chtěl bych poděkovat nejen starostům a zastupitelům dnes oceněných obcí, ale všem lidem, kteří jakoukoliv měrou přispívají k zvelebování našeho venkova,“ vyjádřil se hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

„Smekám před prací odborné komise, které letos předsedal pan starosta Lidečka Vojtěch Ryza, a děkuji všem jejím členům za zodpovědnou hodnotitelskou práci, protože úroveň obcí se rok od roku citelně zvyšuje a vybrat ty nejlepší není v silné konkurenci vůbec jednoduché,“ dodala Milena Kovaříková, krajská radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.
Vojtěch Ryza, který mimochodem letos vykonává funkci ředitele celostátní hodnotitelské komise ve svém proslovu zdůraznil, že měl možnost srovnat vesnice v řadě evropských zemí s těmi českými a moravskými a podle něj lze žasnout nad tím, kolik práce se u nás za posledních dvacet let vykonalo. „Někdy je jen škoda, že obce neumí své úsilí dostatečně ukázat a prodat. Soutěž je totiž velkou reklamou a propagací života na venkově,“ řekl Vojtěch Ryza.

Letošního 14. ročníku soutěže Vesnice roku 2010 se ve Zlínském kraji zúčastnilo 27 obcí, což je o 12 více než vloni. Zapojit se mohly obce vesnického charakteru s maximálním počtem 5 250 obyvatel, které mají zpracován vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Vítěz krajského kola si zaručil postup do kola celostátního, které proběhne v říjnu. Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR.

Celkové pořadí, o němž rozhodla krajská hodnotitelská komise
1. místo Hvozdná – 2 000 000 Kč - Zlatá stuha
2. místo Komňa – 1 350 000 Kč - Zelená stuha
3. místo Nedašov – 1 100 000 Kč - Bílá stuha
4. místo Francova Lhota – 650 000 Kč - Oranžová stuha
5. místo Zašová – 650 000 Kč - Modrá stuha
Speciální finanční ocenění Zlínského kraje obcím:
Diplom za vzorné vedení kroniky: obec Návojná
Diplom za vzorné vedení obecní knihovny: obec Poteč
Diplom za udržování lidových tradic: obec Kelníky
Mimořádné ocenění za nejlepší projekt ze strukturálních fondů: obec Zděchov

Další speciální ocenění hodnotitelské komise:
Cena naděje pro nový život: obec Sazovice
Osobnost Programu obnovy venkova ve Zlínském kraji: paní Džoganiková, Kelníky

Složení hodnotitelské komise:
Ing. Vojtěch Ryza – předseda komise, starosta obce Lidečko, vítězné obce Vesnice roku 2008 v ČR;
Vladimír Kráčalík – místopředseda komise, starosta obce Újezd vítězné obce Vesnice roku 2009 ve Zlínském kraji;
Ing. Josef Pokorný – Ministerstvo pro místní rozvoj - pracoviště pro Střední Moravu;
Ing. Jiří Kubeša – ředitel Krajské agentury pro zemědělství a rozvoj venkova Vsetín, Mze;
Ing. arch. Jaroslav Novosad – Národní památkový ústav Kroměříž, Ministerstvo kultury ČR; Miroslav Konečný – Svaz měst a obcí ČR, starosta obce Ludslavice;
Ing. Jana Koldová – Zlínský kraj, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu;
Eva Peprníčková – Krajská knihovna Františka Bartoše, Svaz knihovníků a informačních pracovníků

Základní informace o vítězné obci Hvozdná
Obec Hvozdná, která leží 12 km východním směrem od krajského města Zlína, je jedinou obcí v České republice pyšnící se tímto jménem. Nyní zde žije 1 140 obyvatel, počet občanů se ale neustále zvyšuje. Katastrální výměra činí 735 ha. Nadmořská výška je 302 metrů nad mořem na dolním konci obce a na Osmeku vystoupá na 342 m.

V blízkosti obce se mimo hlubokých lesů, které jsou plné turistických a cyklistických stezek, nachází i dva rekreačně lovné rybníky, z nich jeden zabírá 2,5 ha a druhý 4 ha. Hvozdnou ze všech stran obklopují pole, která z velké části obhospodařuje ZOD Delta Štípa.

První zmínku o Hvozdné nacházíme v zemských knihách v roce 1438, kdy je obec poprvé jmenována v darovací listině pana Alberta ze Šternberka. Hvozdná patřívala k panství lukovskému a prožívala s ním dobré i zlé.

Obec žije bohatým kulturním životem a najdeme zde také mnoho památek. V dolní části obce stojí u hlavní silnice kostel z roku 1785, zasvěcený Všem svatým. Dále vede silnice kolem školy, divadelního stánku Kroužku divadelních ochotníků, jejich činnost je známá v širokém kraji. Na horním konci na rozcestí do Ostraty, Slušovic a Štípy najdeme kamenný cyrilometodějský kříž jako památník minulých dob a zde také stojí kaplička. (Informace převzaty z obecního webu).

Zdroj: TZ Helena Mráčková
.Štěpán
(Štěpán Prachař)
pátek 13. 8. 2010 17:00
Prachař, Štěpán. 2010. Ve Hvozdné byli oceněni vítězové krajského kola soutěže Vesnice roku. Vychytané.cz. [Online] 13. 8. 2010. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3595. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Ve-Hvozdne-byli-oceneni-vitezove-krajskeho-kola-souteze-Vesnice-roku
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.143s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.128.197.193
Serverový čas: sobota 27. července 2024 07:51