Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Ostrava očima patnácti fotografů se představuje v Bruselu

Ostrava očima patnácti fotografů se představuje v Bruselu.
Přidat na Facebook
V Českém centru v Bruselu byla 1. června slavnostně zahájena fotografická výstava „Ostrava, město mé naděje“, jejíž autoři se označují jako 15 z Fiducie. Onu „patnáctku“ tvoří fotografové a výtvarníci pracující s fotografií, kteří jsou spjati s ostravskou galerií Fiducia. Patří mezi ně např. Martin Popelář, Roman Polášek, Jiří David, Martin Smékal, Jiří Šigut, Dita Pepe a další významní představitelé ostravské fotografické scény. Jak zdůrazňuje kurátor výstavy Tomáš Pospěch, „Ostrava, město mé naděje“ není ucelenou a komplexní prezentací města. Je to výstava stejně rozmanitá, jako jsou různorodí umělci, kteří skupinu 15 z Fiducie tvoří.

Vedle sebe se tak sejdou zcela odlišné přístupy, jako jsou metaforické reflexe výstavních skříní, ateliérové portréty bezdomovců, záběry devastované ostravské krajiny minulých let nebo subjektivní momentky z ulic města. „Výstavu, vytvořenou na základě soudržnosti k jednomu městu a jednomu užitému médiu, nedrží pohromadě jednohlasnost a soulad prezentovaných myšlenek, ale především sounáležitost autorů ke galerii Fiducia,“ říká Tomáš Pospěch a pokračuje, „zastoupenost autorů je dána samotnou mírou jejich angažovanosti a potřebou aktivně se podílet na vytváření ostravské scény. Výstava představuje autory v Ostravě nebo blízkém okolí žijící a aktivně působící, i ty v Ostravě narozené, ale dnes žijící jinde, nebo spjaté s tímto městem jen po krátkou část jejich života.“

Nejen výstava, ale i prezentace projektu Ostrava 2015 v Českém centu v Bruselu měly velký úspěch. Vernisáže se zůčastnili poslanci Evropského parlamentu, zástupci Evropské komise, velvyslankyně Milena Vicenová, stálá představitelka České republiky při Evropské unii, krajané, ale i zástupci Bruselských kulturních institucí. Vernisáž oficiálně zahájila právě velvyslankyně Milena Vicenová, která citovala text písně Jaromíra Nohavici „Ostravo, černá hvězdo nad hlavou“. Za město Ostrava zde promluvili vedoucí kanceláře primátora Michal Hrotík a členka týmu Ostrava 2015 Kateřina Ondřejková. Přítomen byl i náměstek primátora Zdeněk Trejbal. Přinejmenším stejný ohlas jako výstava samotná sklidilo i vystoupení ostravské zpěvačky, textařky a skladatelky Vladivojny La Chii, která patří k nejvýraznějším osobnostem české současné hudební scény.

Výstavu „Ostrava, město mé naděje“ budou moci návštěvníci Českého centra v Bruselu zhlédnout do 17. června.
winslayer
(Lukáš Plaček)
čtvrtek 3. 6. 2010 08:00
Plaček, Lukáš. 2010. Ostrava očima patnácti fotografů se představuje v Bruselu. Vychytané.cz. [Online] 3. 6. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3290. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Ostrava-ocima-patnacti-fotografu-se-predstavuje-v-Bruselu
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.082s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.219.177.5
Serverový čas: neděle 8. září 2024 07:06