Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Symposium Umění, kulturní rozmanitost a sociální inkluze

V Ostravě úspěšně proběhlo dvoudenní symposium Umění, kulturní rozmanitost a sociální inkluze
Přidat na Facebook
Ve dnech 13. – 14. května se v ostravské Staré Aréně – klubu pro kulturu a informace 2015 konalo symposium Umění, kulturní rozmanitost a sociální inkluze – předpoklady rozvoje kreativity. Na symposiu určeném kulturním organizátorům, manažerům, architektům, urbanistům a pracovníkům místní správy měli účastníci možnost seznámit se s myšlenkami kulturního plánován a kulturní a interkulturní politiky. Prezentujícími byli přední britští a čeští odborníci, mezi jinými Colin Mercer, specialista na analýzu strategického kulturního a kreativního odvětví, urbánní socioložka Lia Ghilardi a Marta Smolíková, výkonná ředitelka ProCulture/Otevřené společnosti o.p.s. Celá akce se uskutečnila pod záštitou primátora města Ostravy Ing. Petra Kajnara ve spolupráci přípravného týmu kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 s organizací ProCulture/Otevřená společnost o.p.s. a British Council.

Jak na tiskové konferenci uvedla předsedkyně komise kultury města Ostravy Radana Zapletalová, „jednalo se o vůbec první podobně koncipované symposium v Ostravě“. Vyzdvihla přímou souvislost mezi jeho zorganizováním a kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Prezentace prvního dne jasně definovaly základní ideové koncepce. Kultura je podle Colina Mercera „pouze tím, co za ni považují lidé, kteří ji prožívají.“ Jak dodala Lia Ghilardi, „kultura je přímo vetkána do způsobu jejich života a do struktury města“. Jinými slovy, kreativita a kultura přestaly být oblastmi vymezenými jen určitým společenským skupinám. Staly se každodenním rámcem, ve kterém se obyvatelé daného místa pohybují: „Kreativita je úplně všude. Vezměte si design brýlí nebo počítačů,“ dodává Ghilardi. Kulturní kreativita se také stává klíčovým faktorem rozvoje měst a často napomáhá odvrátit důsledky ustupující ekonomické krize.

Druhý den se prezentace zaměřily na konkrétní případové studie měst, která uplatňují principy kulturní kreativity a zdůrazňují zásady různorodosti a rozmanitosti. Mezi jinými se hovořilo o italské Mantově, finském Turku, španělské Córdobě a samozřejmě o potenciálu, který má v této oblasti Ostrava. V poslední části sympozia měli účastníci možnost přenést získané poznatky do praxe, když v pracovních skupinách mapovali kulturní potenciál budoucího klastru Černá louka. Účastníci pod vedením britských odborníků a za přítomnosti průvodců po lokalitě (Adam Gebrian, architekt a Hana Šustková, historička) zkoumali to, jakým způsobem do kulturní politiky města zapojit multikulturnost a industriální historii místa.
Svým pojetím a tematickým zaměřením se symposium setkalo u účastníků s velice kladnými odezvami.

Veškeré další informace, stejně jako prezentace účastníků konference, naleznete na webových stránkách: http://creativec-ostrava.proculture.cz/.
Jouseph
(Josef Kaňa)
středa 19. 5. 2010 08:00
Kaňa, Josef . 2010. Symposium Umění, kulturní rozmanitost a sociální inkluze. Vychytané.cz. [Online] 19. 5. 2010. [Citace: 24. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3218. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Symposium-Umeni,-kulturni-rozmanitost-a-socialni-inkluze
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.055s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 18.116.89.187
Serverový čas: čtvrtek 24. října 2024 11:49