Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

TANEC OSTRAVA - festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla

Festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Ostrava uvede to nejlepší z České taneční platformy a špičku světového současného tance.
Přidat na Facebook
Letošní ročník je významný hned několika událostmi:
- Po více jak 10 letech se festival vrací na prkna Národního divadla moravskoslezského.

- Po mnoha letech se na domácí scéně opět objeví ostravská rodačka a vynikající tanečnice Nataša Novotná, která dlouhodobě působila v jednom z nejprestižnějších světových souborů tanečního divadla - Nederlands Dans Thetre Jiřího Kyliána.

- Dalším vzácným hostem festivalu je Polski teatr tańca (PTT) z Poznaně, který patří dlouhá desetiletí k nejprogresivnější souborům současného tance v Polsku. V Ostravě se PTT představí vůbec poprvé.


Program festivalu

sobota 19.6. od 19 hodin Divadlo loutek Ostrava
Lenka Bartůňková: RYBA – vizuální taneční divadlo
choreografie a režie: Lenka Bartůňková
hudba: Stanislav Abrahám
interpretace: Johana Matoušková, Eliška Kašparová, Lenka Bartůňková,
Jiří N. Jelínek, Cyril Šajch, Matěj Halaš

(…)„Lenka Bartůňková představuje novou podobu tanečního divadla. Na jeviště dokázala přenést jedinečnou atmosféru Galicie, kraje na břehu oceánu, tep života zdejšího lidu i okamžiky z rybího království pod vodou.“(…) (Alexandra Dekanová, Český rozhlas, 11/09)

21.6. od 19 hodin Divadlo Jiřího Myrona
420PEOPLE
Polski Teatr Tańca

16. 6. od 17 hodin Stará Aréna / 2015
Tendence a vlivy na současný tanec /Jiří Kylián, Ohad Naharin/
přednáška s videoprojekcí - Mgr. Elvíra Němečková, Kyliánova nadace

18. 6. Janáčkova konzervatoř Ostrava
workshop pro veřejnost pod vedením Lenky Bartůňkové

420PEOPLE tvoří Václav Kuneš (nominace na Cenu Thalie 2009) a Nataša Novotná (držitelka Ceny Thalie 2008 za nejlepší taneční výkon). Řadu let působili v Nederlands Dans Theatre Jiřího Kyliána, spolupracovali se špičkou světové choreografie. Nyní se snaží přispět k rozvoji českého tanečního žánru, zúročit zahraniční zkušenosti doma. Repertoár je založen na intenzivní spolupráci českých a zahraničních umělců všech žánrů i koprodukujících institucí. 420PEOPLE chtějí odkrýt českému publiku pojem současný tanec, ukázat jeho vrstevnatost, barevnost a široký záběr v té nejvyšší možné kvalitě a profesionalitě.

Polski Teatr Tańca vznikl v roce 1973 a jeho dlouholetým vedoucím byl vynikající tanečník a choreograf Conrad Drzewiecki, jehož zásluhou se soubor dostal mezi přední evropské baletní soubory a zajistil si účast na renomovaných tanečních festivalech. Od roku 1988 je ředitelkou a uměleckou vedoucí souboru bývalá prima ballerina Velkého divadla v Łódźi, choreografka a pedagožka Ewa Wyczichowska. Ta, využitím technik moderního a současného tance jako základního pohybového materiálu, vytvořila originální režijní a choreografický koncept, jehož výsledkem je syntetické umění, ve kterém vstupují do interakce choreografická, dramatická, hudební i vizuální složka představení. Polski Teatr Tańca patří dlouhá desetiletí k nejprogresivnější souborům současného tance v Polsku. Je vnímán jako jedinečné choreografcké fórum, ve kterém se objevili takoví významní choreografové jako Birgit Cullberg, Mats Ek, Örjan Andersson, Jens Östberg, Marie-Brolin Tani, Virpi Pahkinen (Švédsko), " les Carnetes Bogouet "(Francie), David Earle (Kanada), Toru Shimazaki (Japonsko), Yossi Berg (Izrael) a Jacek Przybyłowicz (Polsko). Díky svému atraktivnímu repertoáru, originálnímu choreografickému jazyku a současné divadelní formě sklízí chvály od diváků na celém světě.

Festival Tanec Ostrava je přehlídkou soudobého tance a pohybového divadla, kterou pořádá Taneční divadlo ZÓNA. ZÓNA je nedílnou součástí občanského sdružení TANEČNÍ SDRUŽENÍ VŠB OSTRAVA – nezisková asociace, registrována u Ministrerstva vnitra České republiky v roce 1996. Festival oslovuje a konfrontuje domácí umělce. Snaží se umožnit co nejširší laické veřejnosti sledovat současné trendy a vrcholná díla tanečního oboru. Dramaturgie festivalu je zaměřena na ukázky české a zahraniční platformy, oceněné a ojedinělé tanečně-divadelní projekty z oblasti současného tanečního a pohybového divadla, které v sobě spojují rozmanité i netradiční formy umělecké výpovědi. Využívá přesahu jednotlivých žánrů ( tanec – výtvarné a vizuální umění – divadlo – hudba – zpěv). Festival spolupracuje s občanským sdružením Tanec Praha a opakovaně přiváží české i zahraniční soubory prezentované na stejnojmenném festivalu a České taneční platformě.
Dmb
(Lukáš Kaboň)
sobota 15. 5. 2010 08:00
Kaboň, Lukáš. 2010. TANEC OSTRAVA - festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla. Vychytané.cz. [Online] 15. 5. 2010. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3200. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/TANEC-OSTRAVA---festival-soudobe-tanecni-tvorby-a-pohyboveho-divadla
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.147s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.135.192.97
Serverový čas: sobota 27. července 2024 03:48