Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Jdu za Maryšou do Prahy

Říká Dušan Sitek
Přidat na Facebook
V pětapadesáti letech po necelých pětadvaceti letech v angažmá a se 139 rolemi za sebou odchází z Městského divadla Zlín populární herec Dušan Sitek. Na zlínské scéně skončí s letošní sezónou. Jeho novým působištěm bude Divadlo pod Palmovkou v Praze. Zlínští diváci mohou rodáka z Nového Bohumína vídat ještě v několika inscenacích, které jsou na repertoáru Městského divadla Zlín.

„Prostě jednoho rána zazvonil telefon a na druhém konci se ozvalo: „Nastal čas, abys ty své „dědky“ hrál v Praze.“ No, to už stálo za zvážení. Vzal jsem si dva dny na rozmyšlenou, ale v podstatě jsem byl o volbě přesvědčený hned, co jsem zavěsil. A když mi manželka řekla, že není o čem přemýšlet, tak jsem si řekl, že do toho půjdu. Nejsem z těch, kteří si dopisují s řediteli a žádají o angažmá. Ale když vás v pětapadesáti osloví sám ředitel divadla a projeví o vás zájem a zároveň vám řekne, že vás „nekupuje“ proto, abyste seděl v šatně, ale že budete hrát, tak je to výzva. A pro mne je to výzva, která přišla za pět minut dvanáct,“ zdůvodňuje herec svůj odchod ze zlínského divadla.

O svém odchodu do angažmá v Divadle pod Palmovkou informoval Dušan Sitek minulý týden ředitele Městského divadla Zlín. Zeptal se ho také, co na to říká. „Doporučil jsem mu to, protože taková nabídka se neodmítá,“ odpověděl Antonín Sobek.

Umělecký šéf zlínského divadla Petr Veselý by s Dušanem Sitkem rád spolupracoval i nadále. „Odchod Dušana Sitka je pro zlínské divadlo velká ztráta. Náhradu za Dušanův talent a pracovitost a zájem o divadlo jako celek, si myslím, že nenajdeme. Na druhou stranu Dušanovi tuhle šanci moc přeji a věřím, že jeho schopnosti Praha náležitě docení. Od chvíle, kdy jsem se tuhle novinu dozvěděl, jednám s ředitelem Petrem Kracikem o možnosti neukončovat Dušanovu spolupráci se Zlínem zcela a společně hledáme variantu, která by dovolila, aby se zlínští diváci s jeho herectvím mohli ještě nějakou dobu potkávat,“ vysvětlil Petr Veselý.

Mezi nejvýraznější role Dušana Sitka v Městském divadle Zlín za poslední roky patří Edgar v Tanci smrti (2001), Jack v Tanci na konci léta (2004), Tovje v Šumařovi na střeše (2004), Pelops ve Smrti Hippodamie (2006), Stavitel Alquist v R.U.R. (2006), Král Lear ve stejnojmenné inscenaci (2007), Lízal v Maryši (2008), Merlin ve stejnojmenné inscenaci (2009) a Serebrjakov ve Strýčkovi Váňovi (2010).

„Těch rolí, které jsem ve Zlíně odehrál, bylo hodně. Ke každé, i té sebemenší jsem přistupoval s úctou a pokorou. Vždy jsem se snažil odevzdat každé postavě ze sebe všechno. Potkal jsem se se skvělými režiséry a inscenačními týmy a bylo mi ctí stát na jevišti bok po boku se všemi kolegy. Je pochopitelné, že člověk nejvíc vzpomíná na role, které i díky kritikům byly rolemi životními. Kdybych si na zlínském jevišti nezahrál nic jiného než postavu Tovjeho v Šumařovi na střeše, mělo moje angažmá ve Zlíně smysl. Rád jsem se porval s Králem Learem i s Merlinem. Miloval jsem Smrt Hippodamie. A Lízal? Však za Maryšou – Petrou Hřebíčkovou – jdu do Prahy. Třeba se ještě jednou jako táta s dcerou setkáme. A chtěl bych si něco nazkoušet i s dcerou Kristinou, která studuje v prvním ročníku na DAMU,“ doplňuje dlouholetý člen uměleckého souboru zlínského divadla.

Dušan Sitek doposud vyhrál třikrát diváckou anketu Aplaus – v roce 2005 za roli Tovjeho v Šumaři na střeše, v roce 2006 za roli Pelopa v melodramu Smrt Hippodamie a v roce 2008 za roli Lízala v Maryši. Třikrát byl také nominován na Cenu Alfréda Radoka (2001, 2004 a 2007) a v roce 2008 i na Cenu Thálie.

„Za těch 25 let se člověk setká s mnoha skvělými lidmi. A myslím tím nejen kolegy, se kterými jsem stál každý den na jevišti, ale všechny ty skvělé lidičky z dílen, jevištní techniky, uvaděčky... po všech mi bude smutno. Ve Zlíně je skvělý herecký soubor, každý je velkou osobností a myslím, že takové složení a takových kvalit se jinde nevidí. Byl jsem jen střípkem, který zapadal do mozaiky, a věřím, že jak ten „střípek“ tak i já jsme nahraditelní. Miloval jsem zlínské diváky a věřím, že i pro mnohé z nich jsem byl jejich „herec“. Však taky tři skleněné sošky za Aplaus budou první, které do Prahy povezu, ve strachu, aby se nerozbily,“ dodává Sitek.

Jak sám říká, ke zlínskému divadlu jej váže silné citové pouto. „Za ty roky se ani nemůžete divit. Možná se stane, že po čase zjistím, že opravdu patřím do mého milovaného Zlína, že si na Prahu nezvyknu. Možná, že poznám, že chci, aby se poslední opona za mým životem zatáhla právě v MDZ. Ale stejně tak vím, že bych si vyčítal, že jsem hozenou rukavici nezvedl. Nebude to jednoduché začínat v mém věku v úplně novém prostředí. Ale zkusit to musím,“ podotýká.

Stejně jako se zlínským divadlem se po pětadvaceti letech rozloučí i s Kroužkem divadelních ochotníků ve Hvozdné. „Doufám, že jsem tam svým působením vychoval následovníky, kteří potáhnou tu ochotnickou káru dál. Mrzelo by mne, kdyby něco tak skvělého, jako je ochotnické divadlo, mým odchodem skončilo. Z dítěte jsem vychoval dospělého člověka a ten už musí stát na vlastních nohách,“ vysvětluje.

Jako člen uměleckého souboru Městského divadla Zlín se se zlínskými diváky Dušan Sitek oficiálně rozloučí na tradičním závěrečném vystoupení zlínského divadla na náměstí Míru ve Zlíně 29. června od 20 hodin v muzikálové show Zlatá šedesátá, kterou připravil s kolegy na jubilejní XX. Ples v divadle.

TZ Městské divadlo Zlín
Verushka
(Veronika Jarešová)
neděle 9. 5. 2010 08:00
Jarešová, Veronika. 2010. Jdu za Maryšou do Prahy. Vychytané.cz. [Online] 9. 5. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3176. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Jdu-za-Marysou-do-Prahy
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.044s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.129.195.17
Serverový čas: neděle 8. září 2024 04:12