Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Armagedon ve Zlíně...

...objeví Slobodu na jevišti.
Přidat na Facebook
Česká premiéra nezkrášlené vesnické tragikomedie Armagedon na Grbu 17. dubna v Městském divadle Zlín je zároveň návratem režiséra Doda Gombára na zlínskou scénu. Jde o divadelní a literární událost v jednom: slovenský autor Rudolf Sloboda je na českém jevišti objeven vůbec poprvé. O překlad jeho hry se postaral Jan Antonín Pitínský, a to přímo pro zlínské divadlo.

Rudolf Sloboda patří mezi nejvýraznější osobnosti slovenské literatury dvacátého století. Byl především prozaikem, ale i filmovým dramatikem a scénáristou. Na sklonku svého života se nechal herečkou a režisérem z Divadla Astorka Korzo přesvědčit, aby pro ně napsal divadelní hry. Prvním konkrétním výsledkem se stala jedinečná a neobyčejná hra Armagedon na Grbu.

„Je to dlouhodobý záměr, pokračování, volné navázání nebo uzavření vesnické trilogie s předchůdci Maryša a Rok na vsi. Armagedon by to měl završit. Tato hra je ale drsnější než ta mrštíkovská, je ze slovenské vesnice,“ vysvětluje režisér inscenace Dodo Gombár zařazení titulu do dramplánu, který sestavoval ještě coby umělecký šéf Městského divadla Zlín.

Armagedon na Grbu je příběhem věřící, naplno žijící ženy – alkoholičky, ke které přicházejí nejen její živí, nejbližší příbuzní, ale i bizarně zhmotnělé vize a vzpomínky na předchozí klíčové situace z minulosti. Skutečnost se se sny prolíná zcela přirozeně, existují vedle sebe s takovou lehkostí, s jakou i my žijeme ve svých myšlenkách i v konkrétní realitě kolem sebe. „Je to hra o naději, není to o depresi, konec je jen možnost nového začátku. Armagedon není východisko v této hře, východiskem je, že přežít Armagedon je dostat novou šanci. Má to v sobě katarzi, hezké poselství,“ podotkl režisér.

Hlavní ženskou postavu Kláry, která je jakýmsi středobodem veškerého dění na jevišti, ztvární herečka Jana Tomečková. Spolu s ní bude na jevišti dalších devět herců. „Chtěl bych, abychom některé z nich deset minut poznávali, kdo to vlastně je. Byla to určitá snaha předložit před herce nestandardní výzvu, že se nebudou opakovat, že nebudou kopírovat nic, co doposud hráli,“ zdůraznil režisér.

Vstupenky na českou premiéru jsou ještě k dostání v pokladně divadla.

TZ Městské divadlo Zlín
Verushka
(Veronika Jarešová)
čtvrtek 15. 4. 2010 08:00
Jarešová, Veronika. 2010. Armagedon ve Zlíně... . Vychytané.cz. [Online] 15. 4. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=3088. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Armagedon-ve-Zline...-
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.063s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 52.14.167.146
Serverový čas: neděle 8. září 2024 02:33