Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Dodo Gombár se vrací do zlínského divadla

V Zelenáčově šopě zahájil na sklonku února režisér a bývalý umělecký šéf Městského divadla Zlín Dodo Gombár zkoušení slovenské hry Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu,..
Přidat na Facebook
...která bude na zlínské scéně uvedena v dubnu české premiéře s podtitulem nezkrášlená vesnická tragikomedie. Hra, která vznikla pro bratislavské Divadlo Astorka-Korzo na popud herečky Zity Furkové a režiséra Juraje Nvoty, se v devadesátých letech stala na Slovensku hitem a držela se na repertoáru několik let.

„Armagedon na Grbu patří k nejzajímavějším slovenským hrám. Pro Městské divadlo Zlín jej přeložil Jan Antonín Pitínský, který do češtiny převedl už Slobodův román Láska a sám se netají láskou k tomuto svéráznému slovenskému autorovi,“ vysvětlil dramaturg Vladimír Fekar.

Rudolf Sloboda prožil dětství v čase války a v době budování komunismu v rodině ne právě harmonické. Rodiče se rozvedli a matka kromě jeho otce přežila i druhého manžela a později i druha. Právě Slobodova matka se stala inspirací pro Armagedon na Grbe. „Hra zachycuje křehké a složité vztahy v rodině a dovádí je až do absurdnosti. Vícevrstevnatý příběh o matce a jejích životních zápasech je sondou do komplikované ženské duše, zkoušené jak muži, tak i dobou. Hra se vyznačuje poetickou zemitostí. S nadsázkou ukazuje svět ženy, pro niž vítězství nebo prohra, radost nebo zklamání, život nebo smrt ztrácejí jasné kontury. Svět mrtvých a živých se mísí v nezkrášleném panoptiku. Slibovaný konec světa čili Armagedon přichází k ženě dennodenně. Stává se součástí jejího života a opakuje se bez ohledu na skutečnou spásu nebo věčné zatracení. Sloboda sleduje všechno s drsnou ironií, trpkým humorem, ale ne bez porozumění pro živočišný způsob, jak žít a přežít životnímu osudu navzdory,“ přiblížil režisér Dodo Gombár.

V titulní roli ženy vystoupí Jana Tomečková. Jejího prvního manžela Rudiho ztvární Milan Hloušek, druhého manžela Josefa Pavel Leicman. Roli Vincenta, jejího milence, ztělesní Radovan Král. V dalších rolích hrají Gustav Řezníček, Michaela Doleželová, Pavel Vacek, Zdeněk Lambor, Kateřina Králová a Helena Čermáková. Scénu Marka Šafárika a kostýmy Hany Knotkové dokreslí hudbou David Rotter a pohybem Linda Fernandez Saez.

Česká premiéra se uskuteční v sobotu 17. dubna v 19 hodin ve Velkém sále. Diváky zveme také na předpremiérovou besedu Klevetivá středa 14. dubna v 17 hodin v Zelenáčově šopě.

TZ Městské divadlo Zlín
Verushka
(Veronika Jarešová)
neděle 28. 2. 2010 08:00
Jarešová, Veronika. 2010. Dodo Gombár se vrací do zlínského divadla. Vychytané.cz. [Online] 28. 2. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=2894. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Dodo-Gombar-se-vraci-do-zlinskeho-divadla
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.089s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.137.169.221
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:35