Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Colours of Ostrava 2010

Mahala Rai Banda, Florentina Sandu, Kaloome na Colours of Ostrava 2010
Přidat na Facebook
Článek se týká akce

čtvrtek 1. ledna 1970 01:00
(konec +- čtvrtek 1. ledna 1970 01:00)

()
Mahala Rai Banda (Rumunsko)
Nejoslnivější balkánská kapela současnosti, schopná v bezhlavé taneční jízdě do zemdlení na vyzvání provést v přímém přenosu „skutečný výbuch dechů“. „Jsme směsí zvuků a kultur, jsme romskou popovou superskupinou,“ tvrdí leader kapely, houslista a zpěvák Ionita Aurel. Balkánské dechovky od počátku 90. let vyrostly v unikátní fenomén, jehož neobyčejný potenciál neztrácí dodnes na intenzitě. Je to až k nevíře, kolik originality, bláznivosti a neoposlouchanosti ze sebe i po těch letech dokáží řinčivé dechovky s přirozeným nadáním pro složité balkánské rytmy a závratná tempa vykřesat. Mahala Rai Banda, s klávesami a baskytarou a namísto velkého bubnu poháněná bicími, intuitivně sahá po vlivech z Balkánu, Orientu, reggae, jazzu i funky. „Pokud bychom se stále drželi starých způsobů, nikam bychom se nedostali. Naše muzika musí směřovat dopředu,“ říká Aurel. S čímž souvisí husarský kousek Mahala Rai Banda, to když poprvé v historii spojila dvě dosud striktně oddělené rumunské romské tradice: houslisty a cimbalisty z vesnice Clejani, proslavené po celém světě skupinou Taraf de Haidouks a dechaře ze Zece Prajini, odkud pocházejí Fanfare Cicarlia. Na vrch pak přidala vášnivé hlasy a kontroverzní romský technopop z bukurešťských barů. Loňské album Ghetto Blasters je považováno za jednu z nejlepších nahrávek world music za rok 2009.

Florentina Sandu (Rumunsko)
Zpěvačka a vnučka Nicolae Neacşu, už nežijícího geniálního, negramotného houslisty a šéfa skupiny Taraf De Haidouks z rumunské vesnice Clejani. „Měl obrovskou auru, dokázal komunikovat s publikem beze slov. Zvlášť při pomalých truchlivých baladách. Slyšela jsem ho, jak říkal, že kdyby mohl, plakal by při nich, ale nemohl. Zažil toho tolik, že mu prý vyschly slzy“, vzpomíná na dědečka Florentina, navazující s mladickým elánem na jeho unikátní dědictví.
Její sestra Aurelia Sandu a sestřenice Tantzica Ionita tvoří neodmyslitelnou taneční součást Queens & Kings.

Kaloome (Francie)
Katalánskou rumbu po celém světě proslavili Gipsy Kings z francouzského města Perpignan, ležícího kousek od španělské hranice. Kočovní Romové sem kdysi přivezli andaluské flamenco, které tu na sebe postupně nabalilo další vlivy, až vznikla rytmicky strhující katalánská rumba. „Ukrývá se v ní duše katalánských Romů,“ říká zpěvák a kytarista Antoine "Tato" Garcia z proslavené tamní skupiny Kaloome. Ta je součástí projektu Queens & Kings od samého začátku také díky vynikající zpěvačce a tanečnici Sabrině Romero, přidávající se v úžasných duetech ke zpěváckým hvězdám z Balkánu.
Jouseph
(Josef Kaňa)
neděle 31. 1. 2010 08:00
Kaňa, Josef . 2010. Colours of Ostrava 2010. Vychytané.cz. [Online] 31. 1. 2010. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=2780. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Colours-of-Ostrava-2010
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.109s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.141.199.56
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:51