Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!
Reklama. Chcete ji také?

Hilský se Shakespearem ve Zlíně

Uznávaný překladatel, esejista a profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Hilský poctí v říjnu svojí návštěvou Městské divadlo Zlín. Spolu s hudebním skladatelem Danielem Dobiášem, který je například autorem šansonů pro Hanu Hegerovou či Petra Nováka a pravidelně koncertuje v zahraničí, představí v prostorách Divadélka v klubu ve čtvrtek 22. října v 16 a v 19 hodin kombinovaný autorský pořad TAK TROCHU SVÁTEČNÍ SHAKESPEAROVSKÁ POŠTA. Zlínská scéna se tímto připojuje k celosvětovým oslavám 400. výročí od vydání Sonetů Williama Shakespeara.
Přidat na Facebook
„Smyslem projektu je prezentovat Shakespearovy Sonety jako živou a zcela současnou poezii, jako básně, v nichž člověk mluví k člověku, jako intimní dialogy či básnickou korespondenci - odtud i jeho název,“ přiblížil Martin Hilský, který jako první Čech přeložil celé dramatické dílo Williama Shakespeara a je nositelem řádu britské královny „Řád britského impéria“ za shakespearovské překlady.

Součástí tohoto setkání básnického slova a hudby je doprovodný komentář Martina Hilského, který zajímavou formou přibližuje divákům Sonety v kontextech anglické a evropské renesance. Daniel Dobiáš je autorem hudby a sám zhudebněné Sonety zpívá a prezentuje je jako výrazové šansony. Záměrem obou autorů je vytvořit jedinečný pořad, který má zároveň zřetelný edukativní přesah a neotřelou a zajímavou formou přibližuje skvostné texty divadelního básníka, představující samo srdce kánonu západní civilizace.

Autorská dvojice vystupuje s tímto pořadem už několik let v České a Slovenské republice i v zahraničí. „O pořad je velký a trvalý zájem ze strany studentů i široké veřejnosti. V roce 2009 je tento program zvlášť aktuální: přesně před čtyřmi sty lety vyšly Sonety v Londýně poprvé,“ připomněl Daniel Dobiáš.

Shakespearovy myšlenky zazní v dohledné době i ve Velkém sále Městského divadla Zlín. Pro velký divácký ohlas se v pátek 6. listopadu v 19 hodin do krajského města letos už podruhé vrátí divadelní fast food s Miroslavem Táborským, Janem Vondráčkem a Martinem Matejkou pod názvem SOUBORNÉ DÍLO WILLIAMA SHAKESPEARA VE 120 MINUTÁCH.

První příležitost zhlédnout tento originální kousek od autorské trojice Jess Borgeson, Adam Long, Daniel Singer měli milovníci shakespearovských variací v květnu na mezinárodním divadelním festivalu Setkání 2009 Stretnutie.

Divadlo v Dlouhé Praha se rozhodlo tento nevšední text inscenovat jako první v České republice. Tři herci sehrají všech 37 her a 154 sonetů velkého dramatika pouze ve 120 minutách. Inscenace v režii Jana Borny a kol. se může pochlubit oceněními z letošního IX. ročníku GRAND Festivalu smíchu ve Východočeském divadle Pardubice.

Zdroj: TZ MDZ Hana Šmardová
.Štěpán
(Štěpán Prachař)
středa 23. 9. 2009 08:00
Prachař, Štěpán. 2009. Hilský se Shakespearem ve Zlíně. Vychytané.cz. [Online] 23. 9. 2009. [Citace: 27. 7. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=2430. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Hilsky-se-Shakespearem-ve-Zline
Reklama. Chcete ji také?
Reklama. Chcete ji také?
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.066s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.144.254.237
Serverový čas: sobota 27. července 2024 06:33