Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Film: BLACK PANTHER

O tvůrcích filmu.
Přidat na Facebook
RYAN COOGLER (režie, scénář) je filmovým režisérem původem z oblasti San Francisca v Kalifornii. V roce 2011 získal jeho studentský krátký film Fig o boji mladé pouliční prostitutky za bezpečí své dcery cenu Director's Guild of America Student Filmmaker Award a také cenu HBO Short Filmmaker Award. Film Fig odvysílala stanice HBO. Zatím naposledy Coogler režíroval snímek Creed se Sylvesterem Stallonem či Michaelem B. Jordanem.
Jeho scénář k celovečernímu filmu Fruitvale, který se zabýval případem policií zastřeleného Oscara Granta, byl vybrán pro zfilmování v roce 2012 v rámci January Screenwriter's Lab na festivalu Sundance. V roce 2013 sám podle tohoto scénáře režíroval kritikou velice ceněný stejnojmenný snímek.
Coogler stále žije v okolí San Francisca a přímo v San Franciscu se kromě natáčení filmů věnuje také práci poradce v nápravném ústavu pro mladistvé. Svůj titul magistra v oboru filmové a televizní produkce získal v květnu 2011 na Univerzitě Jižní Kalifornie.

JOE ROBERT COLE (scénář) je scenárista, producent a režisér, který se věnuje tvorbě příběhů o inteligentních a zajímavých postavách, ale také tvorbě výpravných a světově uznávaných projektů. Zatím naposledy byl Cole za svou tvorbu coby scenárista a producent seriálu stanice FX American Crime Story: The People v. O.J. Simpson nominován na cenu Primetime Emmy. Mezi jeho předchozí projekty patří například akční scifi thriller Revoc společností Lionsgate a Mandeville Films.
Coleovým dalším režijním projektem bude snímek All Day and Night, v němž by si měli zahrát LaKeith Stanfield a držitel ceny Tony a Zlatého globusu Jeffrey Wright. Pro televizní obrazovky Cole vytváří novou seriálovou adaptaci In the Heat of the Night pro stanici MGM Television, na jejímž vzniku by se měl podílet také jako vedoucí výroby.


CHADWICK BOSEMAN (T'Challa/Black Panther) je rodák z Jižní Karolíny, který vystudoval Howardovu univerzitu a Britskou americkou dramatickou akademii v Oxfordu, aby po jejím dokončení zahájil svou kariéru herce, režiséra a scenáristy. Na filmových plátnech debutoval v dramatu Garyho Flederse Expres, ve kterém si zahrál roli fotbalisty Floyda Littlea. Jeho přelomovou rolí se stala postava legendárního Jackieho Robinsona ve filmu společnosti Warner Bros 42 z roku 2013, za kterou sklidil u kritiky bouřlivé ohlasy.
V roce 2014 Boseman znovu sklidil úspěchy kritiky za své pojetí Jamese Browna ve filmu společnosti Universal Pictures Get On Up – Příběh Jamese Browna. Boseman za tuto roli v roce 2014 získal cenu CinemaCon Male Star of Tomorrow, jeho výkon byl jmenován jedním z desítky nejlepších hereckých výkonů tohoto roku magazínem Time a na mezinárodním festivalu v Santa Barbaře za něj obdržel cenu Virtuous Award.
Ve filmovém světě společnosti Marvel Boseman coby černošský africký superhrdina Black Panther debutoval ve filmu Captain America: Občanská válka v květnu 2016. Po snímku Black Panther se v této roli následně objeví také ve filmu společnosti Marvel Studios Avengers: Infinity War v květnu 2018.
Zatím naposledy byl k vidění ve filmu společnosti Open Road Films Marshall.
Mezi další Bosemanovy filmy patří například thriller Kingova pomsta, který měl premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a který mu na tomto festivalu vynesl ocenění Vanguard Honor for Achievement in Performance, nezávislé psychologické poválečné drama The Kill Hole a také snímek společnosti Summit Entertainment Velký draft s Kevinem Costnerem.


MICHAEL B. JORDAN (Erik Killmonger) vloni na podzim dokončil natáčení adaptace 451 stupňů Fahrenheita společnosti HBO Films.
Před nedávnem jsme Jordana měli možnost spatřit ve filmu Ryana Cooglera Creed se Sylvesterem Stallonem a Tessou Thompson pro společnosti MGM a Warner Brothers Pictures. Kromě celé řady ocenění, kterých se tento snímek dočkal, obdržel Jordan také cenu NAACP Image Award v kategorii Výjimečný herecký výkon v celovečerním filmu a také cenu NAACP v kategorii Bavič roku. Ke své roli by se měl vrátit v již oznámeném pokračování, na kterém se bude podílet také jako vedoucí výroby. Snímek Creed 2 by měl mít premiéru v listopadu 2018.
V průběhu tohoto roku ho budeme moci spatřit také ve filmu Just Mercy společnosti Broad Green Pictures, který se inspiruje knihou Bryana Stevensona.
Před nedávnem bylo oznámeno, že se Jordan bude podílet také na snímku A Bittersweet Love společnosti Twentieth Century Fox. Pod režijní vedení Ryana Cooglera by se měl Jordan vrátit také ve filmu Wrong Answer.


LUPITA NYONG'O (Nakia) na filmových plátnech debutovala v oscarovém snímku režiséra Stevea McQueena 12 let v řetězech po boku Chiwetela Ejiofora, Michaela Fassbendera a Brada Pitta. Za svůj výkon v roli Patsay získala Nyong'o Oscara v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, stejně jako i celou řadu dalších ocenění, mimo jiné cenu SAG, cenu Critics' Choice, Independent Spirit Award, NAACP Award a New Hollywood Award v rámci udílení cen 2013 Hollywood Film Award.
Nyong'o před nedávnem dokončila natáčení australské hororové komedie Little Monsters s Joshem Gadem a Alexanderem Englandem.
V roce 2016 si Nyong'o zahrála ve filmu Miry Nair Královna z Katwe. Její pojetí Phioniny odhodlané, ale laskavé matky Harriet jí vysloužilo nominaci na cenu NAACP v kategorii Výjimečný ženský herecký výkon ve vedlejší roli celovečerního filmu.
V témže roce Nyong'o také propůjčila svůj hlas postavě Rakši ve filmu Jona Favreau Kniha džunglí.
Nominaci na cenu Tony si Nyong'o v roce 2016 vysloužila svým broadwayským debutem ve hře Danai Guriry Eclipsed. Hra Eclipsed byla nominována na cenu Tony v dalších pěti kategoriích, mezi něž patří také kategorie Nejlepší hra, a nominaci v kategorii Nejlepší kostýmy nakonec také proměnila.
V prosinci 2015 si Nyong'o zahrála ve filmu J. J. Abramse Star Wars: Síla se probouzí po boku Harrisona Forda, Daisy Ridley, Johna Boyegy a Oscara Isaaca. Nyong'o ve filmu ztvárnila roli Maz Kanaty, postavy, ztvárněné prostřednictvím techniky motion capture. Film do kin uvedla společnost Disney 17. prosince 2015. Svou roli si zopakovala ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů, který napsal a režíroval Rian Johnson a který do kin společnosti Disney uvedla 14. prosince 2017.


DANAI GURIRA (Okoye) je úspěšná dramatička a herečka. Jako dramatička má na svém kontě například hry In The Continuum (cena OBIE, cena Outer Critics, cena Helen Hayes), Eclipsed (nominace na cenu Tony v kategorii Nejlepší hra, cena NAACP, cena Helen Hayes v kategorii Nejlepší nová hra, cena Connecticut Critics Circle v kategorii Výjimečná produkce) a hru The Convert (celkem šest cen Ovation Award, cena Los Angeles Outer Critics Award).
Její nejnovější hra Familiar měla světovou premiéru v rámci Yale Rep v roce 2015 a poté měla premiéru v New Yorku na festivalu Playwrights Horizons v únoru 2016. Je držitelkou ceny Sam Norkin Award v rámci udílení Drama Desk Awards v roce 2016, ceny Whiting Award, stipendia Mary Hodder, a spolupracovala s Yale Rep, Center Theatre Group, Playwrights Horizon a s the Royal Court. V současné době pracuje na pilotním dílu seriálu pro televizní stanici HBO.
Jako herečka si zahrála ve filmech Nezvaný host a Georgova matka, a zahrála s také roli Isabelly ve hře Measure to Measure v nastudování NYSF (cena Equity Callaway Award). V současné době je k vidění v roli Michonne v seriálu stanice AMC Živí mrtví (nominace na cenu NAACP Image Award) a před nedávnem dokončila natáčení biografického snímku o Tupacovi Shakurovi All Eyez on Me.


MARTIN FREEMAN (Everett K. Ross) byl zatím naposledy k vidění v roli doktora Johna Watsona, kterou znovu ztvárnil v již čtvrté sérii televizního seriálu Sherlock, a také v roli Phila Raska ve druhé sezóně dramatického seriálu stanice Crackle Startup. Měl by se objevit ve filmové adaptaci Ghost Stories.
V roce 2017 si Freeman zahrál v celovečerní adaptaci kritikou velmi ceněného krátkého filmu Cargo.
V roce 2016 se Freeman objevil ve filmu Americká reportérka. Zahrál si také v zatím posledním díle série Captain America společnosti Marvel Studios s podtitulem Občanská válka. Na televizních obrazovkách byl dále k vidění ve filmu Přízračná nevěsta, bonusové epizodě seriálu Sherlock, odehrávající se ve viktoriánské éře.
V roce 2015 byl Freeman k vidění v celé řadě televizních pořadů. V prosinci stál v čele hereckého týmu, zodpovědného za animovaný snímek Pan Větvík stanice BBC One.
Zahrál si také ve filmu Eichmann Show stanice BBC Two, v němž ztvárnil roli producenta Miltona Fruchtmana.
V roce 2014 si Freeman zahrál v televizní adaptaci snímku Fargo bratří Coenů, za kterou byl nominován na Zlatý globus a cenu Emmy v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon za roli Lestera Nygaarda. Na počátku roku 2014 se objevil ve třetí sezóně kritikou i diváky velmi ceněného dramatického seriálu stanice BBC Sherlock, který taktéž vysílala stanice PBS ve Spojených státech.
V roce 2014 získal Freeman za své pojetí role doktora Johna Watsona cenu Emmy v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.
V prosinci 2014 se Freeman znovu objevil na plátnech kin v roli Bilbo Pytlíka v závěrečném díle série Hobit režiséra Petera Jacksona s názvem Hobit: Bitva pěti armád.


DANIEL KALUUYA (W'Kabi) je herec a scenárista, který se narodil v Londýně. Kaluuya se proslavil svou rolí v žánrovém hitu Jordana Peeleho Uteč, za který byl nominován na Zlatý globus v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v komedii či muzikálu, a mimo jiné také například na cenu BAFTA v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon. Kaluuya byl také v roce 2017 vyhlášen jedním z desítky nejzajímavějších herců magazínem Variety.
Divákům byl Kaluuya již v minulosti známý svými rolemi v televizních seriálech Skins a Černé zrcadlo stanice Channel 4, a objevil se také v černém komediálním seriálu stanice BBC Psychoville a v seriálu The Fades stanice BBC Three, a také v seriálu Dannyho Boylea Babylon.
Na filmových plátnech si zahrál ve filmech Johnny English se vrací, Chceš pěstí?, Kick-Ass 2 a Sicario, ve kterém byl k vidění po boku Emily Blunt, Benicia Del Tora a Joshe Brolina.


LETITIA WRIGHT (Shuri) vystudovala Identity School of Acting v Londýně. Navzdory svým pouhým 23 rokům se jedná o zkušenou a úspěšnou herečku, jež má na svém kontě pozoruhodné množství rolí. Její celovečerní průlom přišel s hlavní rolí filmu Michaela Catona-Jonese Urban Hymn, který měl premiéru v roce 2015 na festivalu v Torontu.
Mezi její nedávno dokončené projekty patří například celovečerní snímek Stevena Spielberga Ready Player One: Hra začíná, či film Cizinec ve vlaku s Liamem Neesonem a Verou Farmiga společnosti Lionsgate.
Co se televizní tvorby týče, má na svém kontě například pravidelnou roli v úspěšném seriálu stanice Channel 4 Cucumber, stejně jako i v jeho sesterském seriálu Banana. Hostovala také v seriálu Pán času (BBC/BBC America), hlavní role v dramatu stanice BBC Glasgow Girls, hlavní role v seriálu stanice Channel 4 Top Boy, oceněném cenou BAFTA, a hostování v dramatickém seriálu stanice ITV Chasing Shadows.


WINSTON DUKE (M'Baku) je rodákem z Trinidadu a Tobaga, který získal bakalářský titul v divaelním umění a herectví na Univerzitě v Buffalu a magisterský titul v oboru výtvarných umění na Yale School of Drama.
V roce 2016 byl Duke pravidelně k vidění v roli Dwighta Bullarda v seriálu Taková moderní rodinka. V roli Dominica, vychytralého vůdce Bratrstva, se objevoval také v seriálu stanice CBS Lovci zločinců, stejně jako i v seriálu stanice CW Poslové v roli Zahira Zachariaha.
Mezi jeho další role patří například role Cedrica Jonese v seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, role Curtise Turnera v seriálu stanice TNT Closer: Nové případy, role Sylvestera ve hře Ma Rainey's Black Bottom v produkci Portland Stage, role Pissaniho ve hře Accidental Death of an Anarchist v produkci Yale Repertory Theater, a kromě toho si také zahrál postavu Sonsona ve hře An Echo in the Bone v rámci akce Trinidad Theater Workshop.


ANGELA BASSETT (Ramonda) se proslavila svými emocionálními hereckými výkony a kdykoliv se na plátně kin objeví, je ztělesněním důstojnosti a hrdosti. V letošním roce Bassett předvádí své režijní schopnosti seriálem American Horror Story: Cult a po boku Toma Cruise se objeví ve filmu Mission: Impossible – Fallout. Je také vedoucí výroby nejnovějšího seriálu Ryana Murphyho 9-1-1 pro stanici Fox, ve kterém také hraje.
Bassett byla nominována na cenu Emmy v kategorii Výjimečný ženský herecký výkon v hostující roli za svůj výkon v minulé sezóně seriálového hitu Master of None stanice Netflix. V minulé sezóně se také připojila k režijnímu týmu seriálu stanice FX American Horror Story: Roanoke, na kterém se současně podílela také jako členka jeho výjimečného hereckého týmu. Předtím byla k vidění v roli Ramony Royale v seriálu American Horror Story: Hotel. Byla nominována na cenu Emmy v kategorii Výjimečný ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu za svůj výkon v roli Marie Laveau v seriálu American Horror Story: Coven, a také za výkon v roli Desiree Dupree v seriálu American Horror Story: Freak Show.
Za svůj režijní filmový debut Whitney, biografický snímek o komplikovaném vztahu mezi Whitney Houston a Bobbym Brownem byla nominována na cenu DGA. Snímek se po premiéře dočkal bouřlivého přijetí u diváků i kritiků a se svými 4,5 miliony diváků se stal nejsledovanějším vysíláním stanice Lifetime za více než rok.
V minulé sezóně byla jejím režijním projektem epizoda o problémech s vodou v rámci inovativního nového seriálu Průlomové objevy stanice National Geographic Channel, antologie o předních světových vědcích a jejich špičkových, převratných inovacích a pokrocích.


FOREST WHITAKER (Zuri) je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, režisérů a producentů. V roce 2007 sklidil velké úspěchy u kritiky za svůj výkon v roli ugandského diktátora Idiho Amina ve filmu Poslední skotský král a byl za ni oceněn Oscarem, cenou BAFTA, cenou SAG a Zlatým glóbem. Svými výkony ve filmech jako je snímek Lee Danielse Komorník, film Hra na pláč, snímek Ghost Dog: Cesta samuraje či snímek Bird, za který na festivalu v Cannes v roce 1988 obdržel ocenění za nejlepší mužský herecký výkon, se stal jedním z nejvšestrannějších herců vůbec.
V prosinci 2016 se Whitaker objevil ve filmu společnosti Lucasfilm Rogue One: Star Wars Story. V témže roce si zahrál také ve scifi dramatu Příchozí.
V loňském roce se podílel hned na několika filmech, mezi než patří také snímek Burden a film The Forgiven. Před nedávnem dokončil natáčení snímku LAbyrinth. Dokončil také natáčení akčního celovečerního snímku How It Ends. Whitaker je v současné době k vidění v rámci jedné z příběhových linií seriálu Empire stanice Fox, ve kterém ztvárnil charismatickou a vypočítavou hudební legendu, která by měla u příležitosti 20. výročí nahrávací společnosti produkovat novou skladbu.


ANDY SERKIS (Ulysses Klaue) je úspěšný herec, který sklízí u kritiky i diváků velké úspěchy za velkou škálu rozmanitých a památných rolí, které před kamerami ztvárnil. Po celém světě si získal zástupy fanoušků svým výkonem v roli Gluma v oscarové trilogii Pán prstenů. Serkis za svou roli získal cenu Empire Award a kromě toho byl za svůj výkon oceněn v rámci cen pro kompletní herecký tým těchto filmů, mimo jiné také cenou SAG. S Jacksonem znovu spojil síly při práci na výpravné nové verzi příběhu King Kong, ve které se mu podařilo techniku metody performance capture posunout na zcela novou úroveň svým výkonem v titulní roli Konga.
Aktuálně si Serkis před kamerami zopakoval svou roli z filmu Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015, v němž ztvárnil roli nejvyššího vůdce Snokea. Snímek Riana Johnsona Star Wars: Poslední z Jediů měl premiéru v prosinci 2017. V současné době se podílí na postprodukci snímku Mauglí, adaptaci Knihy džunglí, v níž si mimo jiné zahrál postavu Balúa.
Vloni na podzim Serkis natočil svůj režijní debut, kritikou velice ceněný snímek Nádech pro lásku.
V červenci 2017 si Serkis zahrál ve filmu Válka o planetu opic. Za svůj výkon v roli Caesara získal od San Francisco Film Society a Utah Film Critics Society ceny za nejlepší herecký výkon, a na obdobná ocenění ho nominovala i řada dalších organizací filmových kritiků. V roce 2011 byl jeho výkon ve snímku Zrození planety opic oceněn novináři i diváky po celém světě a organizace Broadcast Film Critics Association ho v kategorii Nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli nominovala na cenu Critics Choice Award.



Dodala: Marta Nosková Žurková, redakčně kráceno




Tina
(Martina )
pátek 16. 2. 2018 08:00
, Martina . 2018. Film: BLACK PANTHER. Vychytané.cz. [Online] 16. 2. 2018. [Citace: 26. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=11930. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Film:-BLACK-PANTHER
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.074s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.133.131.106
Serverový čas: sobota 26. října 2024 07:38