Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

Návrat králů, navrátí Narnii mír i víru.
Přidat na Facebook
To můžete vidět v Golden Apple Cinema.

Narnii jsme opustili v období „zlatého věku,“ kdy vládli synové Adamovi a dcery Eviny, všichni věřili a žili v duchu Aslanově. Poté co Narnie zmizela za zavřenými dveřmi šatní skříně, uběhl ve válečném Londýně pouhý rok. Sourozenci Pevensiovi čekají na vlak ze školy domů a přemýšlí, jestli se ještě někdy vrátí do Narnie. V tom je něco zatahá, zšedlé nástupiště zmizí a oni stojí na prosluněné pláži. Pochyby jsou u konce. Narnie, starší o 1300 let, si povolala nazpět své vládce, v nouzi nejvyšší. Právoplatný dědic trůnu na útěku před jistou smrtí zchystanou vlastním, uchvatitelským strýcem, místokrálem Mirazem, zatroubil na Zuzanin magický roh s prosbou o pomoc. A ta přišla, sice v mladším vydání, ale přece. Bitva o Narnii může začít. Na jedné straně utlačovaní původní obyvatelé, mluvícími zvířaty počínaje kentaury konče, vedení princem Kaspianem a sourozenci, na straně druhé Telmaríni vedení Mirazem. Konečnému střetnutí nic nechybí, snad jen Aslan.

První díl byl v rukou Bílé čarodějnice prostoupen chladem a ledem a krapet zmrazil celý film. S Aslanem přišlo jaro, i tvůrci trochu pookřáli a je to znát, přesto Narnie nedosahuje takové kvality jako by si zasloužila. Z knižní předlohy, založené především na mluveném slovu, vznikl scénář plný akce. V konečné fázi se svádí největší bitva právě v něm. Kde statické části jindy působí jako příjemný oddech mezi akcí, tady občas až nudí. Spoustu zajímavých témat tvůrci jen nakousli a nechali být. Náboženský nádech úplně nezadusili, mohli si však více pohrát s faktem, že někteří ze sourozenců si špatně zvykají na takovou změnu, jako je vrátit se zpátky do světa, kde vás pořád považují za dítě, když jinde jste byli dospělí a vážení. Nejhůře to nese Petr a ten to taky od tvůrců schytal nejvíc. Ve snaze zvýšit akčnost děje byla přidána scéna nočního přepadení Mirazova hradu. Pohřbila veškerá jeho práva honosit se titulem „Král králů.“ Udělala z něj umanutého, bojemilovného a sobeckého fouňu, který si musí prosadit svou a neváhá poslat své vojáky do záhuby. Je prd platné, že si to pak uvědomí. Kaspian jej svým chováním převyšuje a vyvstává otázka na co jim je pomoc dávným vládců, když se chovají jak se chovají.

Herci jsou s postavami sžití dokonale, ani „narnijští“ nováčci nikterak nezaostávají. Titulní princ Kaspian (Ben Barnes: „Hvězdný prach“) má nakročeno stát se idolem a možná i dobrým hercem.;) Noví obyvatelé Narnie, Telmaríni jsou původně horkokrevní bukanýři z našeho světa a proto byli vybráni herci z jižních zemí. Jejich vůdcem je místokrál Miraz, strýc titulního hrdiny, charismatický záporák v podání Itala Sergia Castellitta.

Natáčelo se opět u nás a také ve Slovinsku, Polsku a na Novém Zélandu. Trikaři z WETA odvedli jako vždy skvělou práci. Když pak vidíte ty záběry českého lesa, zamrzí vás, že tam ta azurově modrá voda skutečně neteče. Propracované detaily tvoří svět a kdyby záleželo jen na nich, je Narnie dokonalá.

To, že byli C. S. Lewis a J. R. R. Tolkien dobrými přáteli neznamená, že se musí přátelit i filmy podle jejich předloh. Pán prstenů tu na vás juká častěji než je zdrávo. Proč hledat jiný způsob snímání jezdců na koních, jinou choreografii zahajování bitvy? I to střílení šípů, které nedocházejí jsme už viděli.Ale v tomhle není Narnie sama, to bych jí křivdila.

Menší diváky pobaví postavy typu udatného a hrdého myšáka Rípčípa. Starší zase akční scény a trošku okaté zalíbení královny Zuzany a prince Kaspiana. A dospělý doprovod může krátit trošku dlouhou stopáž filmu hledáním českých herců, kterých je ve filmu spousta.

To, že má Narnie své větší i menší mouchy (možná i mluvící), jí neubírá na faktu, že se u ní pobavíte a rádi se necháte obklopit světem spravedlivým a líbivým. To přece k Narnii a létu patří. Třetí díl na sebe nenechá dlouho čekat a budeme doufat, že posila v podobě nového režiséra Michaela Apteda vlije Narnii novou krev do žil.

Tak vyražte do kina. „ Za Narnii a za Aslanáááá!“

Český trailer (upoutávka na film)



The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
dobrodružný/fantasy, 144 min, Dolby Digital, český dabing,mládeži přístupné


Režie: Andrew Adamson
Hrají: Georgie Henley (Lucie), Skandar Keynes (Edmund), Anna Popplewell (Zuzana), William Moseley (Petr), Ben Barnes (Kaspian), Peter Dinklage (Trumpkin), Warwick Davis (Nikabrik), Sergio Castellitto (Miraz), Liam Neeson (Aslan)
Verushka
(Veronika Jarešová)
čtvrtek 10. 7. 2008 08:00
Jarešová, Veronika. 2008. Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Vychytané.cz. [Online] 10. 7. 2008. [Citace: 8. 9. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=1181. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Letopisy-Narnie:-Princ-Kaspian
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

Reklama. Chcete ji také?
o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.108s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.147.238.57
Serverový čas: neděle 8. září 2024 03:48