Reklama. Chcete ji také?
Aktuální akce
Prosím zkontrolujte si, jakou oblast máte vybranou vpravo nahoře na stránce.
Nebo jednoduše nemáme v databázi žádnou další akci. Víte o nějaké? Řekněte nám o ní ve formuláři zde!

Letní slavnosti staré hudby rozehrají francouzsko-benátskou notu

Začíná 17. ročník mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby – již v pondělí 11. července zazní v krásném prostředí Trojského zámku úvodní koncert s názvem Portrét benátský.
Přidat na Facebook
Vzácní hosté, fenomenální francouzský soubor Les Folies françoises se skvělou izraelskou sopranistkou Danielou Skorkou, přednesou výběr árií francouzských skladatelů komponovaných v italském či přímo benátském stylu. Koncert je součástí nové programové linie a víceleté spolupráce festivalu s prestižním Centrem pro barokní hudbu ve Versailles a Francouzským institutem v Praze.

Od 11. července do 4. srpna prostoupí interiéry koncertních sálů v řadě pražských paláců a církevních památek opojná hudba minulosti v podání špičkových interpretů z celého světa. Letní slavnosti staré hudby představí pestrý hudební fascinujícího města na laguně. V programu s podtitulem VENEZIA najdeme majestátní hudbu benátských chrámů, okázalé árie z benátských oper i skladby, které zněly v honosných sálech šlechtických paláců. Pečlivá a nápaditá dramaturgie mapuje také nezanedbatelný vliv Benátek na hudební dění v celé Evropě.

Výjimečný zážitek pak nabídne závěrečný koncert letošních Letních slavností staré hudby, připravený opět s francouzskými partnery: barokní opera André Campry Karneval v Benátkách určená původně pro versailleský dvůr, která zazní 4. srpna ve Španělském sále Pražského hradu v koncertním provedení rezidenčního souboru Collegium Marianum a pěti špičkových zahraničních sólistů (Judith van Wanroij, Mathias Vidal, Marie Lenormand, Thomas Dolié, Lisandro Abadie).

Více informací a předprodej vstupenek na www.letnislavnosti.cz

Letní slavnosti staré hudby začínají letos 11. července v Zámku Troja koncertem s názvem Portrét benátský. Stejně jako Zámek Troja odráží skvostnou apeninskou architekturu – díky svým tvůrcům, jimiž byli Jean-Baptiste Mathey a Giovanni Domenico Orsi – vyrůstá galský barok z baroku vlašského. Vždyť někteří „Francouzi“ se v Itálii dokonce narodili. Například Florenťan Giovanni Battista Lulli, kterého celý svět zná jako francouzského mistra Jeana-Baptista Lullyho. I mnozí další skladatelé působící na versaillském královském dvoře vzhlíželi k italské kolébce s obdivem a pokorou. Často právě k Benátkám, jež k ortrétování přímo vybízejí. Program z děl francouzských autorů, ovlivněných benátskou školou představí vynikající francouzský soubor Les Folies françoises a izraelská sopranistka Daniela Skorka.

„Zahajovací koncert je zároveň prvním počinem dlouhodobé programové spolupráce s prestižním Centrem pro barokní hudbu ve Versailles (Centre de musique baroque de Versailles – CMBV), jehož posláním je propagace francouzského interpretačního umění a hudebního dědictví Francie sedmnáctého až osmnáctého století v zahraničí,“ říká ředitelka festivalu Monika Václová a dodává: „Portrét benátský skvěle zapadá do našeho letošního záměru, vyjádřeného podtitulem VENEZIA. Během festivalu chceme představit Benátky, město, které zcela mimořádným způsobem poznamenalo kulturní život celé Evropy od šestnáctého do osmnáctého století.“

Program dále nabídne například virtuózní houslové koncerty A. Vivaldiho, skladby G. F. Händela či díla G. Gabrieliho a C. Monteverdiho. To vše v podání předních zahraničních i tuzemských interpretů – vystoupí například renomovaný španělský ansámbl Vespres d’Arnadí, německý soubor Singer Pur, známá španělská sopranistka María Espada či houslistka Cecilia Bernardini. Program nabídne i jednu raritní premiéru – poprvé se u nás představí unikátní nástroj viola organista sestrojený podle originálních nákresů ze skicáře geniálního renesančního umělce a vynálezce Leonarda da Vinciho.


Vstupenky je možné rezervovat i zakoupit online přímo na www.letnislavnosti.cz Festivalová pokladna na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici 27, Praha 1 je otevřena každé pondělí a středu od 10.00 do 18.30 hodin.

Vstupenky na koncerty odehrávající se na Pražském hradě (19. 7. 2016 a 4. 8. 2016) lze zakoupit také v Informačním středisku na II. nádvoří Pražského hradu.
Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení stejného počtu vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky.
V rámci věrnostního programu je možné získat slevu 200 Kč za každých 2000 Kč vynaložených na online nákup vstupenek na koncerty Letní slavnosti staré hudby 2016 (tento program vyžaduje registraci). Festival u vybraných koncertů nabízí speciální studentský program: 100 Kč / 1 vstupenka bez určení konkrétního místa (držitelé těchto vstupenek budou uvedeni na volná místa v sále těsně před začátkem koncertu). Více informací na www.letnislavnosti.cz
Systém slev a bonusů výrazně rozšiřuje program pro členy klubu Collegium! (podrobnosti na www.letnislavnosti.cz).
Senioři a studenti mají vstupné levnější o 10 %.

Online rezervační systém přímo na www.letnislavnosti.cz Rezervované vstupenky je možné vyzvednout a zaplatit ve festivalové pokladně, nebo zaplatit kartou online. Seznam dalších předprodejních míst na www.colosseumticket.cz

Pořadatel Collegium Marianum – Týnská škola
Spolupořadatel Nadace Collegium Marianum

Festival se koná pod záštitou
ministra kultury Daniela Hermana,
hlavního města Prahy,
Italského kulturního institutu v Praze,
starosty Městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého a České komise pro UNESCO.
Festival je členem European Early Music Network.

Za laskavé podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury České republiky, Městské části Praha 1, Francouzského institutu v Paříži a Francouzského institutu v Praze, Polského institutu, Česko-německého fondu budoucnosti, Italského institutu v Praze, Velvyslanectví Španělska, Institutu Cervantes v Praze, Rakouského kulturního fóra, Velvyslanectví Nizozemského království v Praze, Maďarského kulturního střediska a Nadace Collegium Marianum.

Partneři
ING Bank, Centre de musique baroque de Versailles, OHL Czech Republic, Správa Pražského hradu, Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Archiv hl. m. Prahy, Hotel Constans, Tiskárna Flora, WDLux, Metamorphosis Flowers

Hlavní mediální partner
Český rozhlas 3 Vltava Mediální partneři
Harmonie, Respekt, Opera Plus, Literární noviny, Hudební rozhledy, Národní knihovna České republiky, Psychologie DNES, Radio Proglas
Fred
(Fred Durst)
pondělí 11. 7. 2016 17:57
Durst, Fred. 2016. Letní slavnosti staré hudby rozehrají francouzsko-benátskou notu. Vychytané.cz. [Online] 11. 7. 2016. [Citace: 26. 10. 2024.] http://clanky.vychytane.cz/clanek.php?id=10484. ISSN 1802-2677.
link na článek: http://clanky.vychytane.cz/Letni-slavnosti-stare-hudby-rozehraji-francouzsko-benatskou-notu
Hledání na Vychytané.cz
text-fotky-akci DJ-vystupující

Prohledávat:   články    akce   
Seznam redaktorů naleznete zde
Fotoreporty z akcí
Nezobrazil se vám žádný fotoreport? Nebo ten správný? A vybrali jste si o pár řádků výše ten správný region? ;)

o serveru Vychytané.cz
(c) Vychytané.cz, 2003-2009. Všechna práva vyhrazena. Použité zdroje citujeme dle normy ČSN ISO 690. Registrace ISSN: 1802-2677. | Více o Vychytané.cz
Pravidla mediálního partnerství | Chcete se k nám přidat? Neustále hledáme fotografy a fotoreportéry! | Jak fotíme a které fotky nestahujeme | Chcete nám uploadovat fotoreport? Můžete!
Máte problém se zobrazením? Zkuste znovu načíst nastavení stránky. Generování stránky trvalo 0.076s.
 

Odkazy, které by vás mohly zajímat..


(c) Vychytané.cz, 2004-2024
Vaše IP: 3.133.131.106
Serverový čas: sobota 26. října 2024 07:38